fbpx
A Barátok közt jelenete a csókkal

Döntött a Médiatanács a Barátok közt leszbikus csókjáról, a Rádió 1 megbírságolásáról és egy budapesti rádiós frekvencia sorsáról

Megemlékezett a Médiatanács a 40 napos nyári szünetben elhunyt Hankiss Ágnes Médiatanács-tagról, majd odaítélte az értékes Budapest FM 103,9 MHz frekvenciát egy kormányközeli megbízásairól ismerté vált ügyvéd nemrég létrehozott cégének, több millió forintra megbírságolta a Rádió 1-et a Balázsék című műsor kapcsán, és eldőlt az is, hogy nem bírságolja meg a Barátok közt című sorozatban látott csókjelenet kapcsán az RTL Klubot. Összefoglaló a Médiatanács nyári szünet utáni első üléséről, ahol számos egyéb fontos döntés is született, így például megmenekült az ELTE-s hallgatók rádiója az elnémítástól, és eldőlt Fekete-Győr András a nemzeti konzultáció társadalmi célú reklámként való sugárzásával kapcsolatos beadványának sorsa.

A hosszúra nyúlt nyári ülésezési szünet után szeptember 7-én online tartotta meg első őszi ülését az NMHH Médiatanácsa.

Állampolgári bejelentés után a testület 2,75 millió forintra bírságolta a nem megfelelő korhatár-besorolás miatt a Rádió 1 szolgáltatóját, a Radio Plus Kft.-t, további 75 ezer forintra pedig annak vezető tisztségviselőjét a Balázsék címmel futó, reggeli műsor egy májusi adás miatt.

Vadon Jani, Sebestyén Balázs és Rákóczi Ferenc, a Rádió 1 Balázsék című műsorának házigazdái.
Vadon Jani, Sebestyén Balázs és Rákóczi Ferenc, a Rádió 1 Balázsék című műsorának házigazdái. Tárgyiasítva beszéltek Balázsék a női testrészekről
Fotó: Facebook/ Balázsék

A 12 éven aluliaknak nem ajánlottként közzétett műsorban az egyik műsorvezető tárgyiasítva beszélt női testrészekről, így a műsorrész a védendő 12–16 éves korosztály tagjaiban bizonytalanságot, feszültséget, szorongást és zavart kelthetett – állapította meg a Médiatanács.

Elutasították Fekete-Győr Andrásék panaszát a kormány társadalmi célú reklámjai kapcsán

Két bejelentés is érkezett a nemzeti konzultáció kitöltésére felhívó társadalmi célú reklám kapcsán, a Médiatanács azonban azt állapította meg, hogy a közlemények tartalmából következően jogsértés nem merült fel. A Media1 korábbi híréből már sokak előtt ismert: az egyik bejelentést Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje tette.

Fekete-Győr András elnök (középen) mellett balra a Momentum új szóvivője, Tompos Márton és a korábbi sajtófőnök Nemes Balázs (jobbra)
Fekete-Győr András elnök (középen) mellett balra a Momentum új szóvivője, Tompos Márton és a korábbi sajtófőnök Nemes Balázs (jobbra) / Fotó: Momentum Mozgalom
Borítókép: Fekete-Győr András elnök (középen) mellett balra a Momentum új szóvivője, Tompos Márton és a korábbi sajtófőnök Nemes Balázs (jobbra) / Fotó: Momentum Mozgalom

Ajánlást kapnak a tévék az LMBTQI tartalmak sugárzása kapcsán

A televíziós és rádiós tartalmak korhatár-besorolásának irányadó szempontjait tartalmazó médiatanácsi ajánlást a médiatörvény idén július 8-án hatályba lépett módosítása miatt kellett kibővíteni. A napokon belül a Médiatanács honlapján is olvasható dokumentum a médiaszolgáltatóknak nyújt támpontot abban, hogy egyes műsoraikat mely korhatári kategóriában, mely idősávban tegyék közzé. Az ajánlás többek között rögzíti, hogy milyen szempontok alapján kell a 18 éven aluliaknak nem ajánlott, V. kategóriába sorolni azon műsorszámokat, amelyeknek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.

A mostani fejlemény azért érdekes, hiszen amikor lapunk az új törvényi szabályozás kapcsán júniusban arról érdeklődött a hatóságnál, leadható-e például a Jóbarátok című sorozat leszbikus jelenete, azt mondták, ezt nem tudják megmondani, nekik ugyanis nem dolguk a jogszabályokban való előzetes eligazodásban segíteni.

Nem kap bírságot a Barátok közt szerelmesei miatt az RTL Klub

A testület e heti ülésén egyúttal döntött arról is, hogy nem indít eljárást az RTL Klub szolgáltatója ellen a Barátok közt című, időközben megszűnt tévésorozat júliusi adásában látható leszbikus csókjelenet miatt (lásd borítóképünkön), mivel a jelenet a Médiatanács értékelése szerint nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját.

(A jelenetet egyébként az RTL gyártócége még márciusban, vagyis bőben a propagandatörvényként is emlegetett jogszabály elfogadása előtt forgatta le.)

Bírság az RTL+, az RTLII, a Cool TV és a Film+ szolgáltatójának

Az RTL+, az RTLII, a Cool TV, a Film+ szolgáltatóját összesen 5 ezer euróra bírságolta a luxemburgi médiahatóság 24 film helytelen korhatár-besorolása miatt. A társhatóság a Médiatanács által továbbított bejelentések alapján indított eljárást a Magyarországra sugárzó szolgáltatókkal szemben.

Többek között a Penge, a John Wick és a Végképp eltörölni című alkotásokat sugározták nem megfelelő korhatári kategóriában és időben a televíziós csatornákon – tudatta az NMHH a luxemburgi döntés kapcsán.

Budapesti frekvenciát kap a kormányközeli ügyvéd LBK Médiaszolgáltató 2020 nevű cége

A testület az egyedüli pályázóként pályázati ajánlatot benyújtó LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t nyilvánította nyertessé a Budapest 103,9 MHz körzeti frekvencián – azt sajnos lefelejtették a közleményből, hogy milyen néven indul a kormányközeli megbízásairól elhíresült ügyvéd médiaszolgáltatása. (Küldtünk erről kérdést az NMHH-nak, ha válaszolnak, beszámolunk róla.)

rádió, autórádió
Fotó: stock / depositphotos.com

Az LBK mögött álló kör egyébként további rádiós frekvenciákra is esélyes. Arról, ki áll mögöttük, épp a napokban írtunk hosszabban.

Megmenekült az ELTE-s hallgatók rádiója, az EPER

A Budapest – Astoria (belváros) telephelyre szóló kisközösségi rádiós pályázat győztese a szintén egyedül jelentkező Media Universalis Alapítvány lett, mely EPER néven működteti rádióadását.

Eldőlt a pápai frekvencia sorsa

Eldőlt az is, hogy a Pápa 95,7 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű használatára a Pápai Platán Nonprofit Kft. nyerte el a lehetőséget.

Nyilvántartásba vették a Roma Rádiót

A testület a Budapest 100,3 MHz körzeti frekvencia eljárásában a beérkezett ajánlat alaki vizsgálata után pályázati nyilvántartásba vette a Dikh TV közeli, Radu Morar társtulajdonában lévő Roma Rádió Kft.-t, melyről itt írtunk korábban. Mivel Morarék cége egyedüli pályázó, így ha tartalmi hibát sem talál a testület, hamarosan indulhat Budapest új cigányrádiója.

Székesfehérvár, Kiskőrös

A Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák eljárásában a Katolikus Rádió Zrt.-t vette pályázati nyilvántartásba a grémium. Mindhárom frekvencia esetében a nyilvántartásba vett cégek az egyedüli pályázók.

Új frekvenciapályázat indul Budapesten, Sopronban és több más városban

A grémium öt rádiós pályázati felhívás véglegesítéséről is döntött: pályázható lesz majd a Budapest 102,1 MHz, a Sopron 104,6 MHz, a Komló 91,4 MHz, a Szombathely 107,4 MHz és a Zalaegerszeg 92,9 MHz.

Emellett további öt rádiós pályázati felhíváshoz tervezeteket állított össze a Balatonfüred 96,2 MHz, a Győr 88,1 MHz, a Pécs 101,2 MHz, a Székesfehérvár 99,8 MHz és a Tatabánya 102,5 MHz frekvenciákra vonatkozóan. A dokumentumok az NMHH honlapján lesznek olvashatók.

Kvótabírság 9 tévécsatornának és 4 rádiónak

A 2021. január 1. és május 31. közötti időszakra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését is vizsgálta a Médiatanács: összesen kilenc televízió és négy rádió nem tett eleget a törvényi feladatának.

A testület a legtöbb esetben néhány tízezer forintos bírságokat szabott ki, egy szolgáltatónál azonban az összeg elérte a hétszázezer forintot. Azt az NMHH közleménye nem említi,  hogy mely médiaszolgáltatókat büntetett meg a kvótakötelezettség kapcsán, pedig a Klubrádió és a Civil Rádió ügyében is látszott, hogy két ilyen apróbb bírságnak komoly következménye,  frekvenciavesztés lehet a vége a médiaszolgáltatás jogosultság megújításának eldöntésekor.

Több Rádió 1 tagrádió is támogatást kap

Harmincegy műsor szolgáltatója kap összesen 90,6 millió forintos támogatást a Médiatanács Támogatási Programján keresztül a helyi és körzeti rádióknak szóló, rendszeresen jelentkező hírműsorok, közérdekű szolgáltató és tematikus magazinműsorok készítésére irányuló pályázat idei második fordulójában.

Hírműsorokat készíthet az elnyert összegből a Rádió 88, a Rádió Szentendre, a szekszárdi és a győri Rádió 1, a 99,4 Rádió 1, valamint a gyöngyösi, a keszthelyi és a kiskunfélegyházi Rádió 1, a 101,7 Pécs FM, a Rádió 24, a Gong Rádió, a Mustár Rádió, a Rádió 97, a  Sárvár Rádió, a Mária Rádió, a Rádió 7, a Rádió Dabas, a debreceni Európa Rádió, a Paks FM, a Rádió Szarvas, a Sláger FM és az Aktív Rádió 93,8. Szolgáltató magazinműsorok gyártására kapott támogatást a Gyula Rádió, a Rádió Most Kaposvár, a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, valamint a 99,4 SunshineFM.

Tematikus magazinműsorok támogatására a Balaton Rádió, a Vörösmarty Rádió, az InfoRádió, a Manna FM és a Magyar Katolikus Rádió 92,3 MHz pályázott sikerrel.

Közönségmérési és audionarrációs tanulmányok készültek

Elfogadta a Médiatanács az idei második negyedévre vonatkozó internetes közönségmérési adatok alapján készült friss tanulmányt, amely szerint az interneten a felhasználók jelentős hányadát a magazinok érik el, mégis a legtöbb időt a híroldalakon töltik az olvasók.

A testület közzétesz egy kutatást a látássérültek médiabefogadását segítő audionarráció ellenőrzéséről az idei második negyedévre vonatkozóan. A dokumentum megállapítja, hogy csak a két kereskedelmi csatornánál fordultak elő narrált műsorok az akadálymentesítési kötelezettség alá tartozó szolgáltatások – az RTL Klub, a TV2 és a Duna Televízió – közül a véletlenszerűen kiválasztott vizsgálati napokon. Mindkét tanulmány hamarosan elérhető lesz a médiahatóság weblapján.

A Médiatanács heti üléseinek jegyzőkönyvét csak később (körülbelül egy hónappal később) hozzák nyilvánosságra, ezért nem zárható ki, hogy ahogy máskor is többször előfordult, úgy esetlegesen ezúttal is kihagyott az NMHH az összefoglalójából további fontos döntéseket.

A Médiatanács tagjai egyébként csendes tiszteletadással emlékeztek meg az augusztus 17-én elhunyt tagtársukról, Hankiss Ágnesről.

Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.
Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Fotó:
MTI/Illyés Tibor

További hírek a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások