fbpx
Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke, a Boom magazin főszerkesztője

Megszólalt a Návai-interjúk körüli botrány kapcsán a MÚOSZ elnöke és egy jogász

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnöke szerint Návai Anikó mindenképp megsértette a testület etikai normáit. Eközben egy jogász szerint Návaira akár komoly kártérítési perek is várhatnak most.

Kocsi Ilona, a MÚOSZ nemrégiben megválasztott elnöke az ATV péntek esti Híradójának beszélt. Kocsi azt mondta a hírműsornak, Návai Anikó, a Nők Lapja elbocsátott riportere azzal sértette meg az újságíró-szervezet etikai kódexét, hogy frissként adta elő a sztárinterjúkat.

„Sokat ér a médiában, ha készül egy exkluzív interjú egy amerikai sztárral. A probléma itt az, hogy eredetiként, frissként adta el az interjút, ezzel egyértelműen megsértette az etikai normákat” – jelentette ki az ATV-nek az elnök.

Az ATV Híradó megkérdezte Gerő Tamás jogászt is, aki azt mondta: a Nők Lapját kiadó Central Médiacsoport egy esetleges jogi eljárásban megpróbálhatja kimenteni magát azzal, hogy nem tudott Návai módszereiről, az újságíró viszont akár súlyos, milliós kártérítési összegek megfizetésére is kényszerülhet, amiért megsérthette az álinterjúival a hírességek személyiségi jogait, hiszen olyanokat adott a szájukba, melyeket most nem mondtak, és ezzel Návai tisztában volt.

Azt persze egyelőre nem tudni, hogy Scarlett Johansson és a többi érintett filmsztár indít-e pert Návai ellen, vagy megelégszenek azzal, hogy az ügy napvilágot látott.

Návai Anikónak csütörtök hajnalban robbant a botránya: ekkor írta meg a TheWrap, hogy Scarlett Johanssonnal valójában nem interjúzott Návai, úgy jelent meg vele egy címlapos interjú a Nők Lapjában, hogy az meg sem történt, a szövegeket az újságíró összeollózta. A Nők Lapja azonnal elhatárolódott az újságíró módszereitől, és azonnali hatállyal szerződést bontott vele, ahogy a vele ugyancsak kapcsolatban álló 24.hu is, de később kiderült, hogy Návainak már 2012 körül, a Népszabadságban is voltak többek által ismert plágiumgyanús ügyei, ma reggel pedig arról számolt be a Media1, hogy Návai tavaly is kétes eredetű írással tévesztette meg a Nők Lapja olvasóit, amikor egy hollywoodi újságíró interjúját közölte a saját neve alatt anélkül, hogy az érintettet megemlítette volna.

A Media1 egyébként írásban kereste Návait számos kérdéssel, de egyelőre nem reagált a megkeresésünkre.

Botránya kirobbanása óta Návai egyedül a 168 Órával állt szóba: nekik azt mondta, szerinte bűnbakot akarnak belőle csinálni, és nem látja aggályosnak, amit tett a Johansson interjú esetében: azt mondta, most is így tenne.

A mai fejlemények ügyében a Central Médiacsoportot is hiába kerestük, tegnapi közleményükhöz képest plusz mondanivalójuk egyelőre nem volt. Eközben a kormánypárti Origo a Media1-et kezdte el támadni: szerintük azért foglalkozunk Návai Anikó és a Central Médiacsoport / Nők Lapja botrányával (mostanáig 6 írást szántunk a témára), mert a Media1 úgymond Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosának „strómancége”. Pedig az Origo hasonló állítások miatt korábban jogerősen is pert vesztett a Fővárosi Ítélőtáblán a Media1 ellen,  és épp a napokban rendelt el végrehajtási eljárást a KESMA lapja ellen a Fővárosi Törvényszék, hogy végrehajtóval kényszerítsék az Origót azon hazugságok helyreigazítására, miszerint úgymond Varga állna a Media1 mögött.

Még több hír érhető el a Media1-en. Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, iratkozzon fel hírlevelünkre is!

Borító: Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások