fbpx
Návai Anikó az Echo TV-ben

Návai Anikó, a fiktív Scarlett Johansson-interjú „szerzője” szerint bűnbakot csináltak belőle

A Nők Lapja elbocsátott újságírója Scarlett Johansson sajtósait okolja a plágiumbotrány kapcsán.

Interjút adott a 168.hu-nak Návai Anikó annak kapcsán, hogy azonnali hatállyal szerződést bontott vele a Nők Lapja azután, hogy kiderült: úgy adott le egy interjút Scarlett Johansson világhírű filmsztárral, hogy valójában Johansson sajtósain keresztül többször is elutasította az interjúmegkeresést, vagyis nem jött létre semmiféle beszélgetés, hanem Návai egyéb, Johanssont idéző írások alapján összeollózott magának és a lapnak egy fiktív beszélgetést, tehát plágiumot követett el. (Návai neve már 2012 körül is előkerült két plágiumügy kapcsán, ennek ellenére akkor szokatlan módon az újságírószakmában maradhatott.)

Az elbocsátása kapcsán készült beszélgetés alapján úgy tűnik, Návai még most sem igazán érti, mi a probléma a történtek kapcsán. Olyanokat állított a hírportálnak, hogy szerinte a megjelent interjú címéből és bevezetőjéből egyértelmű, hogy ez egy visszatekintő anyag. (Ennek valójában több tény is ellentmond, például az, hogy az álinterjú megjelenése előtt közös fotót posztolt az Instagramra, ahol megköszönte, hogy interjúja megjelenhet, de ellentmond az is, hogy a megjelent szöveget friss keltezéssel látta el, és ellentmond a párbeszédes forma is.)

Návai azt mondta most, hogy szerinte egy hónapok óta tartó kampány áldozatává vált, ami a hollywoodi külföldi újságírókat tömörítő Hollywood Foreign Press Association (HFPA) ellen irányul, ugyanis a Golden Globe-okat kiosztó szervezet hónapok óta kritikák kereszttüzében van, többek között szexizmussal és korrupcióval vádolják a szervezetet, melynek Návai Anikó a magyar tagja.

Návai azt mesélte a lapnak, hogy a megjelent Nők Lapja írás úgy jött létre, hogy a HFPA bojkott alá került, nem adnak interjút a HFPA újságíróinak a sztárok, Johansson pr-esétől is hiába kért interjút. A Disney-től kért segítséget az újságíró, de ott is elutasították, hogy részt vegyen a kerekasztal-beszélgetésen. Próbálkozott e-mailben is kérdéseket feltenni, de erre is elutasító választ kapott. Návai a többszöri kikosarazása után döntött úgy, hogy miután már megvolt a Nők Lapja címlapfotója, neki márpedig muszáj megírnia az anyagot.

Felidézte azt is, milyen munkamódszerrel rakta össze az álinterjút, amit egyébként ő következetesen a beszélgetésben végig interjúként emlegetett.

„Leültem, és végigolvastam a HFPA keretein belül, Scarlettel készült 18 interjút, újra megnéztem a saját TV-interjúimat, és felidéztem azt a beszélgetést, amit az egyik teremből a másikba sétálva folytattam Scarlett-tel a Házassági történet sajtónapján elhíresült budapesti látogatásáról a budapesti polgármesternél. Scarlett Johansson 21 évvel ezelőtt forgatta Budapesten az Amerikai rapszódiát, és ezt a részletet is felhasználtam az interjúban: mit mond arról, milyen volt neki akkor itt Budapesten. A Nők lapja nem filmes, hanem egy nőknek szóló életmódmagazin. Nem az volt a dolgom, hogy a Fekete Özvegyről beszélgessek, hanem hogy Scarlett Johanssonról írjak egy szerelmeslevelet, amiből kiderül, hogy 15 éves korától mostanáig hogyan lett érett nő, beérkezett színésznő, világsztár. Ez az interjú erről szól. Egyben támogatja a Fekete Özvegy magyarországi promócióját, tehát segítettem vele a Disney-nek, a magyarországi forgalmazónak és Scarlett Johanssonnak is, hogy minél többen menjenek el erre a filmre a moziba.”

A 168.hu azon felvetésére, hogy a probléma nem is a cégek szempontjából volt igazán, hanem azzal, hogy az olvasók előtt nem volt világos, hogy egy nem valódi, friss beszélgetést olvasnak, azt mondta: érti a kritikákat, utána viszont mégis értetlenül visszakérdezett, hogy ha az ember újságíró és van a fiókjában 18 interjú, amit Scarlett Johansonnel készített, amelyben benne van a színésznő egész élete, és minden szót ő mond, akkor miért lenne baj, ha az újságíró ezt felhasználja. Návai szerint egy újságírónak nem tiltható meg, hogy korábbi interjúiból dolgozzon újra, majd konkrétumok említése nélkül pályatársait azzal vádolta meg, hogy mások is tesznek hasonlókat.

Azt állította továbbá, hogy a Nők Lapja címlapon lévő „Scarlett Johansson – Budapesti emlékek” cikkcímből szerinte egyértelmű, hogy a lapban lévő írás nem friss interjú.

A Nők Lapja címlapon hozta a hamisított interjút Scarlett Johanssonnal
A Nők Lapja címlapon hozta a hamisított interjút Scarlett Johanssonnal

Arra, hogy a thewrap.com azt írta, hogy a Screen Rantből vett át részeket, azt mondta a hollywoodi riporter, hogy nem a filmes portáltól idézett, hanem a film gyártását kísérő anyagból vett át szó szerinti részeket. Azt mondta, ezt a pr-esek bojkottja miatt tette meg, és erre az újságíróknak lehetősége van.

Megkérdezték Návait arról is, hogy ha most írná az anyagot, másképp járna-e el, de az elbocsátott sztárriporter visszakérdezett, hogy miért kellene bármit is másképp tennie, majd továbbra is úgy beszélt, mintha most ő írt volna egy igazi interjút Scarlett Johanssonnel.

Néhány mondattal később viszont arra panaszkodott, hogy nem tud beszélni a filmsztárral, hiszen a PR-osa nem engedi a közelébe, majd azt hangoztatta, hogy szerinte csak játszanak az ő nevével. Návai szerint egy jóval tágabb történetről van szó, és nem is róla szól az egész, ő csak bűnbak. Arra, hogy akkor most a lesz-e hová dolgoznia, azt mondta, a karmán múlik.

A 168.hu teljes interjúja ITT érhető el. A Media1 korábbi cikkei a témáról itt találhatók.

Még több hír érhető el a Media1-en! Feliratkozhat hírlevelünkre is!

Borító: Návai Anikó az Echo TV-ben Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, Návai Anikó barátja halálakor. Fotó: Echo TV / Youtube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások