fbpx
Készenléti rendőrök akadályozzák a Media1 tudósítóit, hogy beléphessenek a Kúria épületébe

Botrány a Kúrián: rendőrökkel akadályozták meg, hogy tudósítások készüljenek a NAV és a Médiatanács elleni perekről

Nem léphetett be a hetekkel ezelőtt elintézett, érvényes sajtóregisztrációja ellenére Ruszin Zsolt adószakértő-szakújságíró a Kúria Markó utcai épületébe, ahol több készenléti rendőr fizikailag megakadályozta, hogy tudósítást készíthessen egy magánszemély és a NAV közötti adóügyi vitával kapcsolatos per ítélethirdetéséről. Ugyancsak karhatalmi erővel akadályozták meg, hogy a Media1 tudósítást készíthessen a Médiatanács és a Klubrádió közötti per mai tárgyalásáról.

Ruszin Zsolt adótanácsadó, adóügyi szakújságíró, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke a Media1 megbízásából érkezett, ezért sajtóregisztrációját is a Media1 intézte el a Kúria Sajtótitkárságán. A Kúria Sajtótitkársága számára hetekkel ezelőtt, még május 16-án küldtünk hivatalos levelet, kérve, hogy biztosítsák, hogy Ruszin tudósíthasson a V. J. magánszemély felperes és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közötti nyilvános bírósági tárgyalásról és az azt követő ítélethozatalról. Levelünket a legfőbb bírói szerv másnap, május 17-én 10 óra 36 perckor vissza is igazolta a következő tartalmú levéllel:

„Tisztelt Szalay Dániel úr!

Regisztrációs kérelme alapján leadjuk Ruszin Zsolt kollégája nevét a portán.
A tárgyaláson a résztvevő felek beleegyezése esetén készíthet kép és hangfelvételt.

Üdvözlettel: A Kúria Sajtótitkársága”

Ennek ellenére ma, csütörtökön, június 3-án, amikor a hetekkel ezelőtti, mai napra vonatkozó visszaigazolás birtokában Ruszin Zsolt megérkezett a Kúria épületéhez, hogy tudósítást készíthessen az ítélethozatalról (ott csak a bíró arcát akarta mutatni), de

készenléti rendőrök akadályozták meg már azt is, hogy egyáltalán a Kúria épületébe beléphessen. Azt mondták, utasításra cselekszenek, de nem nevezték meg, pontosan ki adta számukra az utasítást, és milyen jogszabály alapján járnak el.

Nem sokkal később érkeztem én, Szalay Dániel is a helyszínre, így magam is szem- és fültanúja voltam a történteknek, arról videófelvételeket is készítettem, valamint kérdéseket is feltettem a médiaszolgáltatásunk munkavégzését akadályozó egyenruhásoknak.

A rendőrök arra, miért nem tudósíthat az érvényes, visszaigazolt akkreditációja ellenére Ruszin az adóhatóság elleni perről, amikor ezt a sajtótörvény is biztosítja számára, azt állították, hogy ha Ruszin jelen lenne a tárgyalóteremben, akkor ezzel megzavarhatná a bíróság munkáját, valamint egy már áprilisban hatályát vesztett (még a sajtóregisztrációt megelőző) kormányrendeletre és belső elnöki utasításra hivatkoztak.

A közreműködő készenléti rendőrök kijelentették, hogy Ruszin semmilyen körülmények között sem léphet be az épületbe, mert a tárgyalás szerintük minden bizonnyal már zajlik, csakhogy mint utóbb kiderült, ez nem volt igaz, mivel a tárgyalást a bíró eleve késve, nem a meghirdetett időpontban kezdte el, ráadásul Ruszin csak a jóval később kezdődő ítélethirdetésre ment volna, ami előtt minden esetben szünetet rendelnek el, tehát fel sem merül, hogy a tárgyalóterembe lépése megzavarhatta volna a bírósági tárgyalást.

Bemutatta Ruszin a Kúria visszaigazoló levelét is, a rendőrök ennek ellenére nem tették lehetővé a belépését.

Nem Ruszin volt az egyetlen

Én egyébként teljesen más, de szintén közügy, a Klubrádió és az NMHH Médiatanács elleni, a frekvenciajogosultság meghosszabbításának elutasítása miatti fellebbezés tárgyalására érkeztem csütörtökön a Kúriához. Tegnap délután értesültem a mai tárgyalási időpontról.

Noha a Media1 határozott álláspontja szerint – melyet jogászok is alátámasztanak –  nemzetközi egyezményekbe és a sajtótörvénybe is ütközik előzetes regisztrációhoz kötni a nyilvános bírósági tárgyalásokon való részvételt, a Kúria által mostanában kötelezővé tett regisztrációt még szerdán 15 óra magasságában elindítottuk. Erre azonban a Kúria csütörtökön kora reggel azt írta vissza, hogy elnöki utasítás alapján azt megtagadják, a belépést megakadályozzák, mivel csak akkor vehetünk részt, ha a tárgyalás és a regisztráció között legalább 24 óra eltelik.

Írásban azt kértem, adják meg, hol lehet az utasítás ellen jogorvoslattal élni, tekintettel arra, hogy az elutasítás magasabb szintű jogszabályba, a sajtótörvénybe, valamint nemzetközi egyezményekbe ütközik, de erre már nem válaszoltak azóta sem. Jeleztem azt is, hogy védettségi igazolvánnyal rendelkezem, továbbá focimeccsen, mozivetítésen is jelen lehetek, tehát szürreális lenne, ha tudósítani nem tudósíthatnék egy fontos médiás közügyről, de erre sem reagáltak. Így végül csak a Klubrádió, az ügyben érintett médium munkatársai, a felperes és az alperesi médiahatóság jogi képviselője tudott jelen lenni, a sajtó független része nem.

A Media1 mellett a NAV-ot perlő felperes jogi képviselője is tiltakozik a történtek miatt

A Media1 a két, véleménye szerint súlyos, a sajtószabadságot súlyosan megsértő, a média mint negyedik hatalmi ág működését akadályozó eset után kérdéseket és tiltakozást küldött a Kúria számára arról, hogy felelősségre vonják-e a sajtót kívül rekesztő bírósági és rendőrségi munkatársakat, valamint firtatta lapunk a Kúria elnökének felelősségét is, amiért olyan munkatársakat nevezett ki, akik látványosan sárba tiporták a sajtószabadságot. Ezzel kapcsolatos kérdéseink elküldése óta már több óra telt el, de a Kúria sajtótitkársága egyelőre nem reagált. Természetesen ha később mégis reagálnak, arról hírt adunk hírünk frissítésével.  (Update: mostanra válaszolt a Kúria és az ORFK is, ez itt olvasható.)

Lelkes Péter ügyvéd, a NAV-ot beperlő magánszemély jogi képviselője egyébként a Kúria épülete előtt azt mondta lapunknak, a bíróság Elnöki titkárságán panaszt emel, amiért a bírósági ítélethozatalról nem készülhetett felvétel, azon nem lehetett jelen a sajtó. A felperes, illetve jogi képviselője úgy véli, ezzel a felperesnek megsérültek a jogai, amiért a publikum nem értesülhetett az ügyéről, az ítéletéről, amit felháborítónak tart. A felperesi jogi képviselő a Media1 kamerája előtt is tiltakozását fejezte ki a történtek miatt.

Kíváncsian várjuk, hogy dr. Varga Zs. András, a Kúria nemrég kinevezett elnöke – akinek nem először gyűlik meg a baja a sajtóval – felelősségre vonja-e a munkatársait, akik ma duplán is megakadályozták, hogy olvasóink helyszíni tudósításokból értesülhessenek arról, mi történt pontosan a két, Kúrián folyó bírósági ügyben.

A videófelvételekkel dokumentált ügy kapcsán a Media1 vizsgálja a különböző jogi lehetőségeket. Addig is, már most, 2021. június 3-án regisztrálunk a Klubrádió és a Médiatanács közötti következő tárgyalási napra, ugyanis a bíróság nem tudott ma ítéletet hozni.

Még több hír és cikk található a Media1-en! Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére, hogy ne maradjon le az ügy fejleményeiről! Csatlakozzon hozzánk Facebookon is!

Borító: Készenléti rendőrök akadályozzák a Media1 tudósítóit 2021.06.03-án, hogy beléphessenek a Kúria épületébe. Később további rendőrök is megjelentek. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */