fbpx
Klubrádió

A MÚOSZ sajtónapi felhívása: frekvenciát a Klubrádiónak!

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a magyar sajtószabadság ünnepén közölte: azt várja a kormánytól, biztosítson frekvenciát a Klubrádiónak, hiszen a Fidesz 1989-ben még a sajtószabadság oldalán állt.

A Szabad Sajtó Ünnepe, március 15. alkalmából kiadott közleményében a MÚOSZ azt írja: a magyar médiaszabályozás beható tanulmányozása után ismételten arra a megállapításra jutott, hogy

„a hatályos sajtójognak nincs olyan értelmezése, amely szerint a frekvenciák elosztásánál a tájékoztatás sokszínűségének alkotmányos követelménye az alacsonyabb rendű jogforrásokban szereplő adminisztratív előírások mögé sorolható. ”

A legnagyobb hazai újságíró-szervezet úgy véli: a médiahatóság eddigi frekvenciadöntései egyetlen, teljességgel egyértelmű mintázatot rajzolnak ki:

a rádiófrekvenciák odaítélésénél mindig a kormány elvárásait teljesítik.

„Amennyiben a Klubrádió nem kap további sugárzási lehetőséget, akkor ezt a döntést kizárólag a kormányzati akarat érvényesítésének, a politikai kívánalmak jogot felülíró megnyilvánulásának lehet tekinteni” – véli a MÚOSZ.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége felidézte azt is:

1989-ben, a rendszerváltás előestéjén a Fidesz március 15-i tizenkét pontja közül az egyik így hangzott: „Szólás-, sajtó-, lelkiismereti és oktatási szabadságot! Számolják föl a hírközlés állami monopóliumát!”

A MÚOSZ szerint ez a követelés változatlanul aktuális,

„ezért adjanak frekvenciát az egyetlen kormányfüggetlen rádióadónak.”

A Klubrádió adását éppen egy hónappal ezelőtt, 2021. február 15-én kellett lekapcsolni a médiahatósággal több mint egy évtizede folyó háborúja következtében addigra már csak egyedüliként megmaradt frekvenciájáról, a Budapest FM 92,9 MHz-ről, azóta internetes rádióként próbálják túlélni ezt az időszakot. A héten titkolózások közepette derült ki, hogy az NMHH Médiatanácsa úgy döntött, nem adja vissza a frekvenciát a Klubrádiónak, hanem érvényteleníti a pályázatot.

A Klubrádió bíróságon próbálkozik a frekvencia visszaszerzésével, a Médiatanács döntését sunyi, aljas és törvénytelen lépésnek tartja.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke interjút adott a sajtónap alkalmából a Media1 műsorának március 15-én. A műsor visszahallgatható a Media1.hu-ról és a vipcast.hu-ról, illetve a különböző podcast felületekről (Spotify, Google Podcasts, iTunes)

További híreket talál a Media1.hu-n, ahol épp ma írtuk meg azt is, kik kapják az idei sajtónapi kitüntetéseket a MÚOSZ-tól.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások