fbpx
Postaládákban a Tarlós című újság. Fotó: Ladányi András / Media1

Fidesz-közelben landolhat a lapterjesztés is a Népszava szerint

A napilap szerint egy erős vasárnapi Fidesz-győzelem esetén a Posta megszünteti lapterjesztési üzletágát, a kormányközeli médiaholdinghoz, a KESMÁ-hoz tartozó Mediaworks pedig létrehoz egy terjesztőcéget. A lap szerint a tervezett lépést a HVG Zrt., valamint a 24.hu tulajdonosának, a Central Médiacsoportnak a nyomás alá helyezésére is felhasználnák. A Posta és a Lapker nem válaszol.

Újabb nagy lépés jöhet a nyilvánosság megszállása felé: a Fideszé lesz a lapterjesztés is – legalábbis ezt állítja a Népszava szombati cikke, mely szerint:

a teljes hazai médialogisztika kormányközeli kézbe kerül, és a lépés kihathat az online piacra is.

Elterjedt, hogy a Posta kiszáll

A napilap szerint a piacon egyre több szereplő állítja, hogy a Posta és a Lapker kiszáll a lapterjesztésből, de a két cég nem volt hajlandó válaszolni a Népszava kérdéseire, többek között arra a nem túl bonyolult kérdésére sem, hogy igaz-e ez a hír és hogy mi az elképzelésük az üzletág közeljövőjéről.

A Népszava szerint a titkolózás mögött az lehet, hogy a folyamatban lévő előkészületek egyértelműen az érintett cégek kivonulására és a Mészáros Lőrinc-érdekkör, a kormányközeli médiaholding, a KESMA bevonulására utalnak, amit a sajtószabadság jelen állapotában nagyon nehéz lenne felvállalni a közvélemény előtt. A Népszava cikke kitért rá: a lapelőállítás és terjesztés az amúgy is sok sebből vérző nyilvánosság egyik legbetegebb szegmense, hisz napilapnyomtatásra alkalmas nyomdái gyakorlatilag már csak a Mészáros-KESMA-körnek vannak, az előfizetői lapterjesztésben pedig a Posta van kvázi-monopolhelyzetben, márpedig a Posta az utóbbi években látványosan hagyta „lerohadni” az üzletágat, miközben folyamatosan árat emelt, így a kormánytól részben csak elvben, részben a valóságban is független lapok bevételeinek egyre nagyobb hányada került az állami vállalathoz.

A terjesztési üzletágon komoly sebet ejtett a Népszabadság három évvel ezelőtti bezárása is, hiszen az egykoron piacvezető országos napilap adta napilapos volumen mintegy felét, a kapacitások ezért a lap bezárása után kihasználatlanok maradtak.

újságos, újságok, magazinok
Újságok egy budapesti árusnál. Fotó: Ladányi András

A Népszavának nyilatkozó piaci szereplők szerint a Posta a folyton növekvő árért egyre alacsonyabb szolgáltatást nyújtott, ami leginkább a kézbesítés anomáliáiban – késésekben, címtévesztésekben – mutatkozik meg, nagyban hozzájárulva a lappiac lejtmenetéhez.

A fideszes sajtóholdinghoz kerülhet az újságok terjesztése

A piacon terjedő pletykákra hivatkozva a Népszava azt írta, hogy a Posta és az árus terjesztésben megkerülhetetlen Lapker szabadulna – legalább – a napilap-szegmenstől.  A Népszava forrásai szerint erős Fidesz-győzelem a kormányközeli médiaholdinghoz, a KESMA-hoz tartozó Mediaworks pedig létrehoz egy terjesztőcéget, amely kénye-kedve szerint játszik majd a terjesztési díjakkal.

A Népszava beszámolt arról is, hogy pár évvel ezelőtt a Fidesz szerette volna megszerezni magának a HVG-t is, hogy azt a kormány szolgálatába helyezze, de miután ez nem jött össze, így lett végül az egykoron mértéktartó Figyelőből a NER-támogató lap, de az nem lett sikertörténet.

A HVG-t és a 24.hu kiadóját is megszorongatnák ezzel

A népszavás cikk szerint a lapterjesztési piacon tervezett átalakításokat a HVG Zrt. és a Central Médiacsoport (a 24.hu, a Nők Lapja, a Story magazin, a Best és még számos más médium) kiadójának nyomás alá helyezésére is felhasználnák, hiszen a Central profitot termelő lapjainak profitjának komolyan árthatna a lépés, például ha emelkednének a terjesztési költségek.

Borítókép: A HVG stábjának flashmobja a Széll Kálmán téren Budapesten 2019.04.18-án. Fotó: HVG/Máté Péter (A HVG engedélyével)
A HVG stábjának flashmobja a Széll Kálmán téren Budapesten 2019.04.18-án. Fotó: HVG/Máté Péter (A HVG engedélyével)

A Népszava szerint ezzel a 24.hu megszerzése és/vagy elhallgattatása is cél lehet. A lap arra számít, hogy a Central Médiacsoport, illetve annak tulajdonosa „visszautasíthatatlan ajánlatot” kap majd, hogy amennyiben bezárja a hatalom számára nem kedves közéleti portált, a Mediaworks jutányos áron fogja terjeszteni a csoport nyomtatott lapjait.

Frissítés (2019.10.14.) Itt a Central Médiacsoport reakciója

A Media1 megkereste a Central Médiacsoportot a Népszavában megjelent cikkel összefüggésben. A 24.hu kiadójának válasza ide kattintva érhető el.

Tovább, a sajtópiacot érinti írások találhatók a Media1 sajtó rovatában.

Borító: Postaládákban a Tarlós című újság. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások