fbpx
Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője

A Klubrádió lekapcsolása miatt a jogállamisági mechanizmus életbe léptetését kérte a Momentum

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője az Európai Bizottság vezetőinek írt levelében kezdeményezte, hogy a Bizottság vizsgálja ki, milyen szerepet játszottak az európai uniós források a magyar médiapiac teljes átalakításában, és állapítsa meg, hogy fennállnak-e a jogállamisági mechanizmus megindításának feltételei.

A Media1-hez eljuttatott hétfői közleményében a Momentum felidézte, hogy vasárnap éjjel elhallgatott a Klubrádió az eddig megszokott frekvenciáján, és az online térbe költözött át.  A Momentum közleményében úgy fogalmazott:

„Orbán Viktor rendszere újabb független médiumot darál be és lehetetlenít el. Persze papíron ismét minden a legnagyobb rendben van, hiszen a piszkos munkát egy függetlennek hazudott médiahatósággal intézték el. De ezt már megszokhattuk, ebben a rendszerben minden igazságtalanság le van papírozva. Ebben a rendszerben az igazságtalanság lett alkotmányos szintre emelve.”

Klubrádió
Klubrádió

Donáth Anna Facebook-bejegyzésében is írt a témáról. Azt írta:

„Az Európai Parlament régóta azért harcol, hogy a mechanizmus hatálya kiterjedjen olyan, a jogállamiságot romboló intézkedésekre is mint a médiaszabadság felszámolása. Jól működő, igazságos és emberséges jogállam ugyanis nincsen független sajtó nélkül. A kapcsolat tehát nem elképzelhetetlen: Magyarországon ugyanis az EU-s pénzek elsikkasztása központi szerepet játszott a sajtószabadság ellehetetlenítésében is, e pénzek felhasználásával építették ki ugyanis a fideszes propagandagépet – gondoljunk csak a KESMA tőkéjére. Minket, a Momentum képviselőit, azzal a felhatalmazással küldtek a választók az Európai Parlamentbe, hogy minden létező európai eszközzel harcoljanak az EU-s pénzekkel való visszaélések ellen, ezért decemberben arra tettünk ígéretet, hogy tesztelni fogjuk az európai döntéshozók elkötelezettségét. Azaz minden jogsértést, kihágást eléjük viszünk, és kezdeményezzük a jogállamisági mechanizmus elindítását. Ezt most meg is tesszük: levelet írtam az Európai Bizottság vezetőinek, amiben kezdeményezem, hogy az Európai Bizottság vizsgálja ki, hogy milyen szerepet játszottak uniós források a médiapiac teljes átalakításában, és állapítsa meg, hogy fennállnak-e a jogállamisági mechanizmus megindításának feltételei.”

Mint korábban beszámoltunk róla, az Európai Bizottság néhány napja levélben kérte Magyarországtól, hogy az ne némítsa el a Klubrádiót, amíg a folyamatban lévő jogi eljárások lezárulnak. A levélre az Európai Bizottság egyelőre nem kapott választ, a rádióadót viszont lekapcsolták vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a 92,9 MHz-ről, a Klubrádió utolsó megmaradt frekvenciájáról.

A Klubrádiót azért kellett lekapcsolni a frekvenciájáról, mert a Médiatanács nem járult hozzá a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbításához. A Klubrádió próbálkozott más módon, pályázaton is visszaszerezni frekvenciáját, de a Médiatanácsnál ez is meghiúsult, mivel a pályázati eljárás jelenleg szünetel a kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslata miatt.

Mai hír, hogy a Fidesz az Európai Néppártnak küldött levelet, amelyben a rádió lekapcsolására igyekszik magyarázattal szolgálni.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások