fbpx
A KESMA alá került egyik sajtótermék, a Magyar Nemzet óriásplakátja

34 millió forint közpénzt kapott a Magyar Nemzet főszerkesztője

Szerinte az államtól érkező pénz miatt nem vetődik fel az összeférhetetlenség kérdése.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

34.000.000 forint támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól Toót-Holló Tamás író, a kormányközeli Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks tulajdonában lévő Magyar Nemzet főszerkesztője – írta meg a 24.hu.

A lap szerint a Magyar Nemzet főszerkesztőjének novemberben az Összművészeti Programok Kollégiuma ítélt meg 12 millió forintot az „Aranyhajú hármasok nemzeti identitást erősítő mítoszrekonstrukciós projekt” tárgyban, decemberben pedig Kásler Miklós, az EMMI miniszerének keretéből jutott 22 millió forint közpénzhez a kormányközeli napilap főszerkesztőjének. (A napokban derült ki, hogy a minisztérium a média egy másik munkatársának, Kárász Róbert televíziós műsorvezető alapítványának is több millió forint közpénzt fizetett, egy, az alapítványa által szervezett rendezvény költségeihez kapcsolódóan. )

A 24.hu-nak a Nemzet főszerkesztője is megerősítette, hogy közpénzes támogatásokat ítéltek meg neki, ami egyébként az NKA honlapján is látszik, itt és itt. Toót-Holló Tamás, akit nagyjából egy éve, 2020 februárjában neveztek ki a kormányközeli Magyar Nemzet élére, azt mondta,

a pénzeket nem újságíróként, hanem íróként kapta.

A főszerkesztő közlése szerint a novemberi pénzből feladata az Aranyhajú hármasok című, kétfelvonásos, zenés színpadi mű szövegkönyvének dramaturgiai fejlesztése, a mű zenei anyagának megkomponálása és a zenei anyag stúdiófelvétele (demófelvétel). A decemberi támogatás tárgya „a tanulmánykötetben kifejtett és a színpadi zenés műben megvalósított mítoszrekonstrukció ügyében elvégzendő ismeretterjesztő munka és kommunikáció”, internetes tudástár létrehozása,vlogsorozat, a zenemű alapján készülő videoklip, továbbá a Szellemi honvédelem aranykori fényben című tanulmánykötet bővített újrakiadásának szerkesztése és nyomdai előkészítése, kiegészítve a tanulmánykötetben foglalt mítoszrekonstrukció alapján született színpadi művel.

Toót-Holló Tamás szerint létezik egy ősi magyar mítosz „a magyarság számára a Fényt elhozó és árnyékos időkben mindig visszahozó aranyhajú gyermekekről”, amelynek töredékei népmesék formájában maradtak fenn. A főszerkesztő ezt, az „egyfajta magyar evangéliumnak is beillő üdvtörténetet” rekonstruálta, szavai szerint „az irodalom és a néprajz határterületén mozogva”.

A főszerkesztő szerint azt a kérdést, hogy nem merül-e fel az összeférhetetlenség a közpénzes támogatás miatt „azért nehéz értelmezni”, mert a támogatást az íróként, irodalomtörténészként legalább már egy évtizede végzett kutatásaival összefüggésben születő projektje kapta. Toót Holló úgy látja, „ebben a tekintetben mindegy, hogy közben a sajtóban milyen más pozíciókat foglaltam el: akár az MTI, akár a Magyar Nemzet főszerkesztőjeként, akár a Napút című irodalmi folyóirat vagy a Magyar Önazonosságtár szerkesztőjeként”.

Érvelése szerint „mindez egy és ugyanaz az ember, és egy és ugyanaz az elhivatott munka”.

Hozzátette, minden szerepkörében ugyanazt az ügyet szolgálta, szerkesztőként, íróként, irodalomtörténészként, kulturális menedzserként egyaránt.

„Merem remélni, hogy a magyar nemzeti önazonosság érzésének erősítése számos vállalkozáson keresztül, számos kommunikációs csatornát használva is ugyanoda, ugyanahhoz a szellemi honvédelemhez vezethet”

írta a lapnak, mely további részletekkel is szolgált a Magyar Nemzet főszerkesztőjének projektjéről és az abban résztvevőkről.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: A Magyar Nemzet óriásplakátja. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!