fbpx
Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója

Eladta Varga Zoltán, a 24.hu tulajdonosa az egyik cégét

Garancsi István köreihez került a 24.hu-t is tulajdonló Central Médiacsoport fő tulajdonosának egyik nem médiás üzleti érdekeltsége.

Márciusban még Varga Zoltán, az egyebek mellett a 24.hu-t, a Nők Lapja és a Story magazin hetilapokat is tulajdonló Central Médiacsoport Zrt. többségi tulajdonosa hitelesítette fő részvényesként a Nógrádi Vegyipari Zrt. közgyűlési jegyzőkönyvét, májusban viszont már Garancsi István bizalmi emberének tulajdonába került a vegyipari társaság – írja a Privátbankár.

A lap szerint a Nógrádi Vegyipari Zrt.-nél a májusi tulajdonosváltáskor a  jobboldali médiában hol vörösbáró, hol Trükkös Zotyó kifejezésekkel lejáratni próbált Varga a részvényeit az egy százalékban Telek Csaba által is tulajdonolt új cégnek, az Avogadro 2020 Projekt Kft.-nek adta át.

A Privátbankár megjegyezte: Telek Csaba leginkább onnan ismert, hogy Garancsi István, kormányközeli milliárdos üzletember cégeiben tölt be vezető pozíciókat, például igazgatósági tag a budapesti kaszinókat birtokló Las Vegas Casino Zrt.-ben is, illetve a vezérigazgatója a milliárdos üzletember személyes vagyonát kezelő GARHARTT Investnek. Garancsi István például ezen a cégen keresztül tulajdonolja a legfőbb építőipari cégét, a Market Építő Zrt.-t is.

A Nógrádi Vegyipari Zrt. részvényeit átvevő Avogadro 2020 székhelye megegyezik a Nógrádi Vegyipari Zrt. címével: Tolmács, Arany János u. 2.  A címen sok egyéb cég is be van jegyezve, az épület pedig egy több tucat alkalmazottat foglalkoztató, patinás vegyipari üzem, mely a  CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap érdekeltsége volt. Ezt a tőkealapot a Central Fund Zrt. kezeli, ami Varga Zoltán többségi tulajdonában van.

A vegyipari cég főleg autóápolási termékeket, hígítókat és nyomdaipari termékeket gyárt. A Nógrádi Vegyipari Zrt. 2015-ös 1,2 milliárd forint nettó árbevétele 2019-ben már 2,6 milliárd forint volt.  A nyereség viszont nagyon ingadozó, hiszen például 2017-ben 215 millió forint profit jött össze, de tavaly csak 49 millió forint. A 49 millió forintot egyébként a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap részvényes képviseletében eljáró Varga Zoltán nem vette ki, hanem eredménytartalékba helyezte. Mintegy két hónappal később került sor arra, hogy Telek Csaba új cége lett a többségi tulajdonos.

A cégadatok alapján Nógrádi Vegyipari Zrt.-ben egyelőre igazgatósági tagságát megtartotta Varga Zoltán, ahogy Kovács Imre is 2015 óta, aki az Avogadro 2020 többségi (99%-os) tulajdonosa Telek Csaba mellett, vagyis ő képviseli  a folytonosságot a vegyipari cégben – tette hozzá a Privátbankár.

Varga Zoltán a Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. fő részvényese és a Central Médiacsoport tulajdonosa nem kívánta kommentálni a Privátbankár információit. Az elmúlt hónapokban a kormánysajtóban össztűz alá vont üzletember és médiatulajdonos szeptemberben arról beszélt, hogy autókból figyelték a magánházát, és két kéretlen ajánlatot is kapott, hogy megvennék a cégét. Szerinte az Orbán-kormány az Index után a tulajdonában lévő 24.hu-t akarja levadászni.

Varga Zoltánt a kormánysajtó minden valóságot mellőzve megpróbálta korábban portálunk, a Media1.hu tulajdonosaként is láttatni, ami miatt több, a KESMA érdekeltségébe tartozó lap már több sajtópert is elvesztett, egyelőre elsőfokon, míg az álhírt közlő KESMA-s Origo esetében a Fővárosi Törvényszék, ellentmondva a többi ítélettel, véleménynek, nem pedig tényállításnak tekintette azt, hogy kinek az érdekeltségében áll a Media1. A Media1 valódi tulajdonosa, Szalay Dániel, illetve portálunk kiadója fellebbezett a hibás első fokú ítélet ellen, tekintettel arra, hogy az, hogy Varga soha nem volt a Media1 tulajdonosa, objektív módon megítélhető és ellenőrizhető ténykérdés, amit más bíróságok helyesen láttak.

Frissítés 2020.12.19. 17:46

A Privátbankár frissítette cikkét, melyben Varga Zoltán végül annyi kiegészítést mégiscsak tett, hogy az EU Jeremie-program előírásai alapján a szóban forgó tranzakcióról nem nyilatkozhat, de az érdekeltségét megvásárló cég oldaláról Kovács Imrével állt szakmai kapcsolatban, akit a Nógrádi Vegyiművek Zrt. igazgatóságából ismert.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa. Fotó: Central sajtóosztály / Media1-archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások