Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója

Varga Zoltán, a 24.hu tulajdonosa azt állítja, két befektető is megvette volna Orbánnak a médiacégét, a háza körül is különös mozgások zajlottak

Az elmúlt hónapokban a kormánysajtóban össztűz alá vont Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa a Bloomberg hírügynökségnek azt nyilatkozta, autókból figyelték a magánházát, és két kéretlen ajánlatot is kapott, hogy megvennék a cégét. Varga szerint alábecsülte az Orbán-kormányt, mert mostanra világossá vált számára, hogy az egy orosz típusú kontrollált nyilvánosságot akar Magyarországon.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Augusztus 20-án épp külföldi üzleti úton tartózkodott Varga Zoltán üzletember, amikor a családja felhívta, hogy egy helikopter repül a házuk közelében Budapesten. „Nagyon meg voltak ijedve, normális esetben egy helikopter nem repül be a kertünkbe” – mondta a 24.hu mellett a nlc.hu-t és több más online és nyomtatott lapot, köztük a Nők Lapját és a Story magazint is megjelentető Central Médiacsoport tulajdonosa. Varga arról is beszámolt, több esetben két embert látott egy sötétített üvegű autóban ülni a háza előtt. Ezek a látogatások szerinte egyértelműen a kormányhoz köthetők. Varga a Bloombergnek számolt be a történtekről, a nyilatkozatra a 444.hu figyelt fel.

Az üzletember – aki az utóbbi időben érezhetően csak a nemzetközi médiának nyilatkozik, elvégre nemrég a Politicónak adott interjút arról, hogy az Index után most a 24.hu került a kormány célkeresztje, most pedig a Bloombergnek beszélt – konkrét, a cégére irányuló felvásárlási kísérleteket is említett. Azt mondta, a nyáron „két kéretlen ajánlatot” kapott. Egy magyar és egy külföldi befektető is bejelentkezett, hogy megvennék a médiacégét. Varga azt nem nevezte meg, kik voltak konkrétan, de azt viszont kijelentette, hogy az ajánlattevők szerinte Orbán Viktort képviselték.

Varga a 444 által megtalált Bloomberg írás szerint azt is mondta, hogy ma már úgy érzi, naiv volt az Orbán- rendszerrel szemben, alábecsülte azt, hogy mekkora nyomás alá akarja helyezni a kormány a médiát.

A 24.hu tulajdonosa szerint „mostanra már világos, hogy orosz típusú kontrollált nyilvánosságot akarnak”.

A kormánysajtóban mostanában „vörösbáróként” és „trükkös Zotyóként” is emlegetett milliárdos azt mondta, innentől fogva már „elvi kérdés” számára, hogy ragaszkodik a cégéhez, azt nem akarja átadni.

„Erkölcsi kötelességem, hogy ne adjam el. Sikeres üzletember vagyok, megtehetem. Nem jó érzés, amikor támadnak, de azt hiszem, nincs más választásom” – jelentette ki Varga.

A Central Médiacsoport épülete Budapesten, a Montevideo utcában
A Central Médiacsoport épülete Budapesten, a Montevideo utcában. Fotó: Ladányi András

A Bloomberg megkereste a kormányszóvivői irodát az ügy kapcsán. Az évek óta ilyen esetekben adott sablonválaszt kapták, vagyis azt, hogy „a kormány nem foglalkozik a médiapiac ügyeivel”.

Havasi Bertalan miniszerelnöki szóvivő egyáltalán nem válaszolt a Bloomberg megkeresésére.

A Bloomberg felidézte: Varga Zoltán úgy jutott hozzá a vállalathoz, hogy a finn-holland médiacsoport, a Sanoma Media 2014-ben kivonult Magyarországról és az ő vételi ajánlatát fogadta el a távozó médiakonszern.

A Central Médiacsoporthoz 25 nyomtatott lap és 19 online termék tartozik, a Bloomberg írása szerint 650 főt foglalkoztat. A vállalat termékei nagyjából 5 millió főt, Magyarország lakosságának felét érik el.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója
Szóljon hozzá!