fbpx
A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1

Az MTVA vezetői közölték, nem engednek a nyomásgyakorlásnak és nem történt szabálytalanság

Megpróbált kérdéseket feltenni néhány ellenzéki képviselő Papp Dánielnek, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatójának és Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatójának a közmédiában történt hírmanipulációk és a vélt visszaélések kapcsán. A közmédiumok vezetői válaszoltak a levélre.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs ellenzéki országgyűlési képviselők az MTVA-ból kiszivárgott és a Szabad Európa által nyilvánosságra hozott leleplező hangfelvételek nyilvánosságra kerülése után keresték meg a korábbi hírhamisítási ügye ellenére később a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójává előléptetett Papp Dánielt és Dobos Menyhértet, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatóját néhány kérdéssel.

Az ellenzékiek többek között azt firtatták, „vezetőként vállalják-e a felelősséget a választási csalással felérő törvénysértésekért”, illetve azt, ki és milyen felelősséget vállal az elhangzottakért.

Szél Bernadett a Facebook oldalán számolt be a történtekről és a vezetők válaszairól. Papp Dániel levelében többek között azt állította, szerinte semmiféle szabálytalanság nem történt az intézményben, illetve úgy vélekedett, nem igaz, hogy megfenyegették elbocsátással azokat a közmédiásokat, akik nem hajlandók a kormány retorikáját követni az európai parlamenti választási kampány idején.

Papp Dániel válaszában – mely teljes egészében itt található – kijelentette, hogy

„semmilyen politikai nyomásgyakorlásnak nem vagyok hajlandó engedni”.

Azt is írta, nincsenek olyan „eligazítások”, mint amit Szél Bernadett említett. Szerinte épp az a nyomásgyakorlás, hogy ezeket a kérdéseket neki szegezik az ellenzéki képviselők.

Dobos Menyhért is megnyilvánult az ügyről:

„Ameddig én vagyok a közszolgálati médiaszolgáltató vezérigazgatója, addig semmilyen külső, politikai nyomásgyakorlásnak nem fogok engedni, és mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy biztosítsam a szervezet működésének törvényben előírt függetlenségét!” – írta.

A levélben foglaltakat Szél Bernadett szürreálisnak nevezte, és a propagandát választási csalással egyenértékűnek minősítette bejegyzésében:

„Egyet jegyezzünk meg: aljas propaganda nélkül választók millió szembesülnének nap mint nap a valódi hírekkel. Mindenkihez eljutna Szijjártó Péter luxusjachtozásának, Szájer József szexbotrányának vagy Demeter Szilárd holokauszt-relativizálásának másik olvasata, sőt, egyáltalán a híre. Ma a választók nagy része el van vágva a valós hírektől és a kormányétól eltérő véleményektől, emiatt nem is lehet már szabad és tisztességes választásokról beszélni. Ez, ami itt megy, napi szinten elkövetett választási csalás. Ezért fontos, hogy minden lehetséges eszközzel küzdjünk a propaganda és a hazugságok ellen.”

Propagandáról és cenzúráról a közmédiában nem csak az MTVA kapcsán érkeztek információk az utóbbi időben, a Magyar Távirati Iroda (MTI) munkatársai is fokozódó cenzúráról számoltak be.

További hírek találhatók a Media1-en. Követhet bennünket RSS, hírlevél és Facebook segítségével is.

Borító: A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!