fbpx
index.hu

„Nyald ki a seg*em, Tóta” – Kódolt obszcén üzenet, két veszélyes álhír, elbocsátás és felmondás az Indexnél

Két újabb, szokatlan körülmények között lezajlott személyi változás is történt a minap az Indexnél.

Néhány nappal azután, hogy az Index hivatalosan is az Indamediáé lett és távozott Szombathy Pál, az Index.hu Zrt. nyár végén, a tömeges távozások idején kinevezett vezérigazgatója és a lap főszerkesztője (utódlásáról épp ma gondoskodtak Fekete-Szalóky Zoltán mb. főszerkesztői kinevezésével), felmondott a lapnál F. Szabó Emese, aki az Index idén őszi újjászervezésekor került be a lap újságírói stábjába. Egy munkatársat, Molnár Dávidot pedig elbocsátottak.

Easter egg a felmondását benyújtó F. Szabó Emese utolsó cikkében

F. Szabó utolsó cikke látszólag arról szólt, vajon együtt tölthetik-e a karácsonyt a családok itthon és a nagyvilág más országaiban, vagy a COVID-19 világjárvány ezt megakadályozza. A látszólag teljesen átlagos, a témát körüljáró írás címe ez volt: „Lobban-e a gyertyaláng a családi asztalnál karácsonykor?”

A cikk azonban más szempontból sokkal érdekesebb. A figyelmesek ugyanis az írás bekezdéseinek kezdőbetűit egymás után téve egy rejtett, kissé obszcén üzenettel találkozhatnak.

„Nyald ki a seg*em, Tóta” – olvasható ki a sorok közül.

A távozó indexes újságíró ezzel annak a Tóta W. Árpád publicistának üzenhetett, aki nem épp pozitív szavakkal, Aki kurvának áll címmel írt korábban az Index körüli fejleményekről a hvg.hu vélemény rovatában. (Update: Tóta W. Árpád a rejtett mondatra jelen cikkünk megjelenése után, Facebook-oldalunkon úgy reagált: „Ez egészen elegáns. Sok sikert a távozó kollégának.”)

F. Szabó Emese biztosra ment, hogy kódolt üzenetét észrevegyék. Facebookon közzétett nyilvános bejegyzésében, az utolsó cikkét linkelve ugyanis ezt írta:

„Tegnap felmondtam az Indexnél. Ez volt az én helyem, de elég öreg vagyok már ahhoz, hogy tudjam, nem mindig lehet a mienk az, ami nekünk való. Nem hittem semmiféle csodában, nem vagyok naiv sem. Azt gondolom, egy újságíró azzal tehet a legtöbbet, hogy ír. Voltam már belső emigrációban és írtam is, és biztos vagyok benne, hogy utóbbival többet értem el. Vannak még folyamatban lévő ügyek és vállalások, vagyis decemberben még feltűnök. Ezt pedig csak úgy ideteszem. Ha ismeritek Kosztolányi Nyár című versét, akkor olvassátok az írást minden irányban. Ha nem ismeritek, akkor csak olvassátok össze a bekezdések első betűit.”

(Frissítünk: a Media1 jelen cikkének megjelenését követően az Indexnél valaki belenyúlt F. Szabó Emese írásába, így már nem működik a betűk összeolvasásából álló „easter egg”, azt eltüntették.)

Veszélyes COVID-álhírek publikálása után rúgták ki Molnár Dávidot

A kódolt üzenetnél is érdekesebb, hová tűnt a lap impresszumából hirtelen Molnár Dávid, tudományos témákról publikáló újságíró neve, ahová az ősszel, a tömeges távozások után került. A Media1 indexes forrásból megtudta, hogy főnökei elbocsátották őt, mivel sok baj volt a munkájával.  (Az elbocsátott indexes munkatárs nem azonos a 24.hu-nál dolgozó Molnár Dáviddal.)

A napokban például kétszer is durva, életveszélyes álhírt közölt egy ivermectin nevű vegyület állítólagos gyógyító hatásáról a COVID-19 vírusbetegség kapcsán, annak ellenére, hogy korábban a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és az FDA (amerikai Élelmiszer‑ és Gyógyszerfelügyelet) is külön nyilatkozatban figyelmeztetett a szer veszélyes mivoltára és alkalmatlanságára a koronavírus betegség kapcsán. Mint arra Sarkadi Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elismert és a témában nagy jártassággal rendelkező, a hatóanyaggal több évtizede foglalkozó akadémikusa felhívta a figyelmet, az ivermectinről szóló fejezetben a legújabb, érvényes NIH-ajánlás szerint

„a Panel nem javasolja az ivermectin alkalmazását a Covid-19 betegségben, kivéve a klinikai kipróbálás esetét”, valamint „az ivermectin nem engedélyezett gyógyszer semmilyen vírusfertőzés kezelésére, beleértve a SARS-CoV-2-fertőzést”. A Panel felhívja a figyelmet az FDA figyelmeztetésére, amelyben az ivermectin állatgyógyászati szer emberi alkalmazását veszélyesnek ítéli (lásd itt és itt). Ebben az FDA kifejezetten felkéri az összes érintettet, hogy sürgősen tegyen bejelentést, amennyiben az ivermectint vagy bármilyen ivermectint tartalmazó készítményt emberi COVID-19 betegségben alkalmaznak.

koronavírus, maszk, covid-19
Fotó: Glix

Vagyis a vegyület hatásosságról szóló, az Indexen publikált írás fake news, azaz álhír volt, méghozzá szó szerint az életveszélyes fajtából – legalábbis az akadémikus szerint.

Az MTA akadémikusa figyelmeztette a szerzőt, de hiába

A cikk megjelenése után jelentkezett az Index szerzőjénél Sarkadi, aki figyelmeztette Molnár Dávidot a tényellenőrzés szükségességére, az újságírás felelősségére és a hatóanyag népszerűsítésének súlyos következményeire, ám mint az az mta.hu-n közzétett részletes cikkben olvasható, az újságíró vitába keveredett az MTA-s elismert akadémikussal. Az újságíró ezt írta az MTA akadémikusának, aki számon kérte az álhír közlését, amivel emberi életek kerülhettek volna veszélybe:

„[…] Az akadémikus úr levele csupán csak a saját alulolvasottságát mutatja be, ami újfent szánalmas és nevetséges […]”

Tudomány, gyógyítás és újságírás – Sarkadi Balázs akadémikus írása

A napokban az Index hírportálon két egymást követő részletes írás jelent meg az ivermectin nevű vegyület gyógyító hatásáról a Covid-19 vírusbetegségben. Mivel az újságírók, a kutatók és a betegekért küzdő orvosok felelősségét egyaránt fontosnak tartom ebben a súlyos járványban, az alábbiakban ismertetem a megjelent cikkeket és az újságíróval folytatott polémiát.

Az elbocsátott indexes újságíró azt állítja: az olvasókat szolgálta

Időközben megszólalt az elbocsátott indexes újságíró is, aki nyilvános Facebook-bejegyzésében azt írja:

„Új kezdet – értetek volt és értetek lesz, kedves hűséges olvasók

A mai napon véget ért Magyarország egyik legismertebb lapjánál a munkám, az Index.hu nem tart igényt többet tudományos újságírói tevékenységemre. Egyénileg változhat, ki mit gondol erről, jó ez vagy nem, azonban én úgy gondolom, az olvasói visszajelzések számítanak leginkább. Kérlek benneteket, egy reakcióval (hangulatjellel) és egy kommenttel fejezzétek ki a véleményeteket számomra.

Fontos azonban, hogy tudjátok, minden cikket ízig-vérig lélekkel és szakmai kompetenciáim legjavával írtam, nektek, értetek. Lehet, hogy nem egyetértést, hanem vitát és véleményt gerjesztenek, de talán pont ezért nem unalmasak.

Nem tudom, mennyi idő alatt találok új felületet, de remélem hamarosan – ugyanis bőven van még mit megírni, vannak folyamatban lévő munkák is. Addig is, összegyűjtöttem nektek eddigi cikkeimet, hogy a szünidő ne teljen unalmasan. Jó olvasást addig is mindenkinek és remélem, követni fogtok a jövőben is.”

A poszt alatt vannak, akik az újságíró oldalára álltak. Egyikük például az MTA akadémikusát bírálja. Azt is írják, végre valaki foglalkozott a témával. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mindenesetre az újságíró pártját fogókkal ellentétesen azt közölte a napokban:

„Állatorvosoktól származó információk szerint az utóbbi időben megnövekedett az érdeklődés az ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmények iránt, mivel elterjedt a hatóanyagról, hogy hatékony lehet a koronavírus okozta betegség gyógykezelésében. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az állatgyógyászati készítmények emberi alkalmazása semmilyen körülmények között nem engedélyezett, és veszélyes is lehet!”

Nem először

Az Index új stábja körül nem először vannak furcsa történések mostanában. Korábban például épp a Media1 írta meg, hogy egy aktív pártelnököt, az LA75 alapítóját is felvették Szombathy Pálék a laphoz. Ez vélhetően azért fordulhatott elő, mert a régi Index-stáb tömeges távozása után sürgősen kellett pótolni a kieső humánerőforrást, és ezek szerint időnként történtek hibák a felvenni kívánt munkatársak előéletének ellenőrzésekor. Ecsenyi Áront, az Indexbe beépült pártelnököt később még a próbaideje alatt elbocsátották. Ő egyébként pár hete a Media1-nek beszélt a lapnál töltött időszakáról.

A cikket frissítettük, többek között Molnár Dávid újságíró szavaival és Tóta W. Árpád Facebookon, a cikkünk alatt közzétett reakciójóval. (2020.12.03. 06:18)

További hírek találhatók a Media1-en! Kövesse híreinket RSS segítségével vagy iratkozzon fel a hírlevelünkre! Híreinket megtalálja a Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások