fbpx
Az Index.hu szerkesztőségének bejárata

Kirúgtak az Index.hu szerkesztőségéből egy pártelnököt, és ez most nem vicc

A Levesbe az Adók 75 százalékával Párt elnöke még a próbaidejét töltötte a lapnál, ahol mintegy két héten át tevékenykedett újságíróként. Ecsenyi Áron, az elbocsátott indexes újságíró-pártelnök arra utalt, akár a pártbeli funkciója is közrejátszhatott az elbocsátásában. Az Indexnél ezt máshogy magyarázták a Media1 érdeklődésére. Egy videó szerint egyébként az újságíró-pártelnök tavaly bejutott a parlamentbe, ahol kiabálni kezdett.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Bár eddig vélhetően kevesen tudták, hogy létezik (megvallom, magam is csak pár órája tudom) egy teljesen hivatalos bírósági bejegyzéssel rendelkező, pilisborosjenői központú párt Levesbe az Adók 75 százalékával Párt  (LA75) névvel, amely Libertárius Párt Fórum néven üzemeltet a pártelnökkel együtt összesen 407 főt számláló internetes közösségi felületet a Facebookon és van egy Le az Adók 75 százalékával Párt Facebook-oldal is közel 3 ezer lájkolóval, és arról sem néppárti tömegek tudhattak, hogy a politikai tömörülés elnöke is csatlakozott nemrégiben a tömeges távozások után az érkező indexesek táborához, most máris arról kell beszámolnunk, hogy

elbocsátották Ecsenyi Áron pártelnök-újságírót az Index.hu csapatából.

Az LA75 párt bejegyző végzése a birosag.hu-n - a pártelnök lakcímét és anyja nevét adatvédelmi okokból kitakartuk
Az LA75 párt bejegyző végzése a birosag.hu-n – a pártelnök lakcímét és anyja nevét adatvédelmi okokból kitakartuk

Egy ideig titkolta a pártban, hogy a lapnál dolgozik, a lapnál meg azt nem reklámozta, hogy pártelnök

Elbocsátásáról Ecsenyi Áron maga számolt be a pártja támogatói számára a Facebookon. Azt írta, egy darabig azt is igyekezett titkolni, hogy az Index.hu-nál dolgozik, mert attól tartott, ennek következménye lenne. Miután azonban Puzsér Róbert a podcastjában arról beszélt, hogy az Indexnél dolgozik egy libertárius párt elnöke, szerinte ez a szerkesztőségben is téma lett: szavai szerint vita kezdődött arról, hogy bár szakmailag elégedettek a munkájával, de pártelnöki tisztsége összeegyeztethető-e az indexes újságírással, illetve több írása érinti a libertárius témát. Végül sor került az elbocsátásra: ahogy a pártelnök-újságíró fogalmazott: „lapátra kerültem”. Hozzátette, szerinte eddig is ott lebegett Damoklész-kardja a feje felett, nem Puzsért okolja a kirúgása miatt.

„Ennyi volt. Hetekig titkoltam, hogy az Indexhez igazoltam, mert attól tartottam, hogyha erről kezdenek el pletykálni, akkor repülök. 3 napja Puzsér egy podcastban mondta: micsoda dolog az már, hogy Ecsenyi Áron, egy bejegyzett, libertárius párt elnöke az Indexnél van. Az utóbbi napokban erről ment a susmus a szerkesztőségben. Arról vitáztak, hogy szakmailag nagyon elégedettek, de hát egyre-másra tolom a libertárius cikkeket. Mi több, már a második héten jeleztem, hogy vélemény cikket írnék, sőt, volt, hogy magamtól élesítettem egy cikket, ami aztán top hír lett. Tegnap lapátra kerültem. Egyesek szerint Puzsér miatt. Szerintem alapból is ott volt Demoklész kardja, lévén pártelnök vagyok, mégis a média erről nem is akar tudomást venni” – írta.

Ecsenyi Áron pártelnök-újságíró egykori adatlapja az Index.hu-n már csak a Google Tárolóban érhető el
Ecsenyi Áron pártelnök-újságíró egykori adatlapja az Index.hu-n már csak a Google Tárolóban érhető el

A pártelnök és volt indexes munkatárs adatlapja az Index impresszumából mostanra el is tűnt, és annak címét közvetlenül beütve is hibaüzenet jelentkezik, ám a Google-kereső segítségével most is megtaláltuk eddigi írásait a lapban, illetve az Index.hu keresőmotorjában, szerző szerinti részletes kereséssel is fellelhetők írásai.

Összesen 21 írást találtunk tőle, melyek szeptember 21-i munkába állása óta keletkeztek. Írt arról, hogy rasszizmussal vádolják a Twitter algoritmusát, közölt anyagot a koronavírusról, a PCR-tesztelés lehetséges összeomlásáról, vagy például arról is, hogy a varsói filmfesztiválon három magyar játékfilm is debütál, de ő írta meg azt is, hogy a Facebook kész elhagyni Európát, és találtunk olyan írást is Új feudalizmust csinál a kapitalizmusból a lobbizás címmel, amelyben szerepelt a libertárius szó. Legutóbbi írása október 5-én, két nappal ezelőtt arról szót, hogy Áder János globális klímakatasztrófától tart.

Az elbocsátott pártelnök a Google szerint más lappal is kapcsolatban állt korábban. Nevére rákeresve látszik, hogy korábban az Azonnali.hu-n is publikált néhány anyagot. Legutóbb májusban jelent meg tőle írás a lapban. Vendégszerzőként írt a PestiSrácok.hu-nak és a Mandinerre is.

A Media1 érdeklődésére az Indexnél megerősítették, hogy a lapnál dolgozott bő két hétig Ecsenyi. Nem különösen akarták kommentálni a fejleményt, csupán annyit sikerült kihúznunk a lap egyik munkatársából, hogy nem a pártbéli tisztség miatt kerül sor az elbocsátásra, hanem mert a próbaidő alatt kiderült, hogy nem találkoztak a szakmai elvárásaik. Ecsenyi pártfunkciójáról állítólag a felvételekor nem tudtak.

Bejutott a parlamentbe és ott kiabálni kezdett

A bíróság adatbázisa szerint a Levesbe az Adók 75 százalékával Párt tavaly decemberben jött létre Pest-megyében. A pártelnök megbízatása egy évre szól. A párt célja az alapító okirata szerint az adók 75 százalékának eltörlése, az állami szolgáltatások decentralizációja és privatizálása. A párt weboldalán, az la75.hu-n elérhető programjuk is.

A Le az adók 75%-ával Párt honlapjának részlete
A Le az adók 75%-ával Párt honlapjának részlete

A pártelnök nevére rákeresve látszik, hogy Ecsenyi Áron tavaly év elején bejutott a parlamentbe: egyelőre még nem a választó tömegek juttatták be, hanem egy látogatói jeggyel sétált be. Ott azonban hangosan a pártja programját kezdte kiabálni, ezért biztonsági őrök vették körbe, amit ő a politikai véleményszabadság megsértéseként értékelt.

Mutatjuk a Google Térkép segítségével a Levesbe az Adók 75 százalékának Párt központját.

Pártfunkcionáriusok az Indexben

A Media1 egyébként a napokban Jobbik egy volt képviselőjéről is kiderítette, hogy az Index szerkesztőségi csapatának tagja lett nemrég. Nótin Tamásról van szó, aki a XVII. kerületben volt képviselő, majd egy darabig a jobbikos Alfahír, majd az LMP-s kötődésű JövőTV-nél dolgozott főszerkesztőként.

Az Indexnél dolgozik Balogh Ákos Gergely is főszerkesztő-helyettesként, akinek a cége üzemeltette az orbanviktor.hu-t, illetve részt vett a Fidelitas életében is, ám Sztankóczy András, a lap vezető szerkesztőjének a Media1 műsorában elhangzott korábbi szavai szerint Balogh Ákos Gergely cége nem csak Fidesz-közeli lapokat működtetett: többek között az SZDSZ ifitagozatának oldalát is a vállalkozása üzemeltette, emellett szét tudja választani egykori politikai szerepvállalását a mostani újságírói feladataitól.

Ecsenyi Áron egyébként nem az első érkező indexes, aki hamar távozóvá válik. A július végén felvett Tevan Imre 24 órán át sem volt a lap főszerkesztő-helyettese. Távozott nemrégiben Werovszky Veronika újságíró is. Vele 27 nap után szakadt meg az együttműködés szeptember végén.

További hírek találhatók a Media1-en. Kövesse a Media1 híreit RSS szolgáltatással, Facebookon, vagy iratkozzon fel napi hírlevelünkre itt. Mivel nem áll mögöttünk párt vagy oligarcha, kérjük ön is járuljon hozzá a Media1 működési költségeihez.

* Frissítés 2020.10.07

A cikk eredeti változatában pontatlanul úgy fogalmaztunk, hogy Ecsenyi az Azonnali.hu munkatársa is volt már, de ezt néhány perccel később frissítettük oly módon, hogy rendszeresen jelentek meg cikkei a lapban. Emellett bővítettük a tartalmat azzal, hogy a PestiSrácok és a Mandiner is közölt tőle írásokat.

Frissítés II.

Fenti cikkünk után egy nappal interjú jelent meg az Azonnali.hu-n Ecsenyivel, aki elmesélte, hogyan lett az Index újságíró munkatársa, konteósnak nevezte azokat, akik fideszesnek tartják a mostani Indexet, de beszélt az LA75-ről is.

Az Index.hu szerkesztőségének bejárata. fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!