fbpx
Novák András az ATV tudósítójaként

Manipulációval vádolja az ATV-t a Magyar Hang – reagáltattuk a csatornát, íme a válasz

A Hang szerint az ATV Egyenes beszéd című műsorába Manhattanből bejelentkező helyszíni tudósító két dologgal kapcsolatban nem korrekten tájékoztatta a tévénézőket az amerikai elnökválasztások kapcsán. A Media1 kérdésére az ATV vezérigazgatója azt mondta, valóban nem volt szerencsés a bejelentkezés, de nem érzi korrektnek az ezzel kapcsolatos és szerinte erről torzan beszámoló írást. Németh S. Szilárd azt is elmondta, miért.

„Hazugságokat állított a Németh Sándor-féle ATV” címmel jelent meg egy írás vasárnap a Magyar Hang szerkesztősége által szerkesztett hang.hu internetes oldalon. A cikk azt állította, hogy az ATV Egyenes beszéd című műsora által meginterjúvolt Novák András riporter Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkészének, az ATV tulajdonosának elvárásainak megfelelően, nem pedig a valósággal összhangban számolt be múlt hét pénteken az amerikai elnökválasztással kapcsolatban tett helyszíni bejelentkezésekor.

Két kifogásolt állítás

A hang.hu írása szerint Novák András Manhattannal a háttérben két valótlanságot mondott Simon András műsorvezető kérdéseire. Az egyik állítás az volt, hogy Pennsylvaniában „már be is bizonyosodott, hogy rengeteg szavazatot elcsaltak. A legutolsó szám szerint tízezernél is többen szavaztak olyanok, akik már meghaltak”. Valójában azonban nincs bizonyíték a tömeges csalásokra, a halottak szavazására, és ezt csak az egyik politikai oldal állította, ráadásul a választások megszervezéséért felelős helyi vezetés republikánus, így amennyiben tényleg történt volna visszaélés, akkor a halottak voksaival a Hang szerint vélhetően Trumpot támogatták volna.

A másik nem valós, az ATV műsorában elhangzó állításként a Hang azt említette, hogy „évtizedek óta nem szavaztak levélben Amerikában” és azt most a COVID-19 járvány miatt hozták vissza. Csakhogy a Donald Trump győzelmét hozó 2016-os választáson például 33 millió levélszavazat érkezett be – tette hozzá a lap.

A Hang megemlítette azt is, hogy az ATV tulajdonosa Donald Trump híve (hiszen egy Donald Trumpot támogató kampánysapkában készült róla fénykép), illetve a lap megemlítette, hogy Novák Andrást 8 évvel ezelőtt azért bocsátották el az RTL Híradójától, mert egy rasszista támadásról készített beszámolójában nem az egyébként valóban megtörtént eset áldozata szerepelt és a támadás időpontja nem pontosan hangzott el.

Megkérdeztük az ATV vezérigazgatóját

A Media1 kereste a Hang írásában említett Novák Andrást is, de őt nem tudtuk elérni, mivel épp hosszú repülőúton vesz részt: hazafelé tart Budapestre a választások után. Utolértük viszont Németh S. Szilárdot, az ATV vezérigazgatóját (a tulajdonos Németh Sándor fiát).

Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója. Fotó: ATV

A vezérigazgató arra kérdésünkre, hogy mit gondolnak a Magyar Hang cikkében megjelent állításokról, a következő nyilatkozatot küldte el a Media1-nek.

„Az ATV kiemelt figyelmet szentelt az amerikai választásoknak. Tudósítóink hatalmas munkát végeztek, négy amerikai helyszínről jelentkeztek be heteken keresztül: Washingtonból, Atlantából, Los Angelesből és Hawaii-ról. Novák András egy elismert, nagy munkabírású külpolitikai újságíró, aki a választásokról nem csupán az ATV-t, hanem a vezető hazai rádiócsatornákat is tudósította, és teszi ezt a mai napig.

A választás napját követő 48 órában számos ellentmondásos adat és hír jelent meg világszerte az amerikai eseményekről, nagy volt a zűrzavar. Erről számolt be Novák András is az ATV-ben. A hivatkozott tudósítás után (de a sajtóreakció előtt) azonnal személyesen kértem arra Novák Andrást, hogy a vesztes fél által tényként közölt választási csalásokat nagyon erős fenntartásokkal kezelje, ne fogadja el ténynek, mert politikai divat lett, hogy a választások után az egyik fél azt a képet alakítja ki magáról, hogy »nem veszített, csak meglopták«. Nyilván a trumpista barátaim nem értenek majd ezzel egyet, de szerintem most is erről van szó. Novák András elfogadta és figyelembe vette kérésemet, és ahogy korábban is, úgy a vasárnapi Heti Naplóban is kifogástalan tudósítást adott Sváby Andrásnak.

Sajnálom, hogy a Magyar Hang újságíróját egyáltalán nem érdekli az a szinte emberfeletti munka, amit kollégáim az elmúlt hónapban tisztességgel végeztek, és egy ostoba összeesküvést vél felfedezni az eset mögött. A Magyar Hang munkatársai a címben szereplő »némethsándorozással«. leplezték le magukat, hogy írásuk nem egy szakmai tévedésre való figyelemfelhívás volt, hanem újabb kifejezése annak, hogy olthatatlan személyes gyűlöletet éreznek az intézmény tulajdonosával szemben, és ha kifogásolhatót látnak a képernyőn, azt minden esetben megpróbálják ellene használni.”

További hírek találhatók a Media1-en! Cikkeink, híreink elérhetők RSS szolgáltatás segítségével és a Facebookon is követhet bennünket, ahol akár a véleményét is megírhatja.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások