fbpx
Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke

Reagált Karas Monika, a Médiatanács elnöke arra a pletykára, hogy idő előtt távozna

A Szabad Európa számolt be arról az iparági pletykáról, hogy Karas Monika nem sokkal a 9 évre szóló mandátuma lejárta előtt távozna a Médiatanács éléről, ezzel újabb közel egy évtizedre megtoldva a mostani kormányzópárt befolyását a Médiatanácsra. Távozása esetén ugyanis újra a Fideszhez közeli elnököt nevezhetnének ki a testület élére, míg a 2022. tavaszi választások után ez már bizonytalanná válhat.

Hónapok óta tartja magát egy pletyka, hogy Karas Monika, a rádiós frekvenciák elosztásában is kulcsfontosságú szerepet betöltő, azaz a médiapiac jelenére és jövőre nem kis befolyással bíró, nemrég például újra a Klubrádióval háborúba keveredő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács és az NMHH elnöke mandátuma lejárata előtt lemondana pozíciójáról annak érdekében, hogy a kormányzópárt további 9 évre ismét egy hozzá közelálló embert tudjon elhelyezni a grémium élére, bebiztosítva önnön hatalmát a rádiós és televíziós médiapiac felett.

A pletyka szerint – amit a nemrég indult Szabad Európa portál ítélt meg annyira hihetőnek, hogy ezzel egy hírben foglalkozzon – a „Fideszben nagyon gondolkodnak” azon, hogy valahogy idő előtti távozásra bírják Karast, ezzel biztonsági játékot játszva.

Ha ugyanis a politikai erőviszonyok megváltoznának a mostanihoz képest, azaz valamiért elolvadna a Fidesz-KDNP parlamenti kétharmada, az azt jelentené, hogy 2022. augusztusában, pár hónappal a következő országgyűlési választás után lejáró mandátumú Médiatanács-elnök utódjának megválasztásánál már az új összetételű parlament választhatná meg az új elnököt. Idő előtti lemondás esetén viszont a meglévő erőviszonyokkal lehetne új elnököt választani.

Karas Monikát az előző elnök, Szalai Annamária 2013-ban bekövetkezett halálát követően választotta meg a parlament kormánypárti szárnya 9 évre. Az egyik legjobban fizetett állami alkalmazottként is ismert elnök a témával további részleteiben foglalkozó Szabad Európának azt írta:

„A köztársasági elnök úr által átadott kinevezési okmányomban az szerepel, hogy a mandátumom 2022. augusztus 18-ig tart.”

A Médiatanács többi tagját egyébként tavaly decemberben választották meg, esetükben a 9 éves mandátum onnantól indul. A Médiatanács kizárólag kormánypárti támogatottságú tagokból áll. Emiatt az ellenzék több tagja nemzetközi fórumokon is tiltakozott, de egyelőre semmit nem értek el vele.

Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.
Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Fotó:
MTI/Illyés Tibor

Fidesz-közelből a Médiatanács élére

A Szabad Európa felidézte: Karas Monika az 1990-es években a Hírlapkiadó Vállalat jogtanácsosaként, majd vezérigazgató helyetteseként dolgozott, ügyvédként pedig sok kiadót és médiaszolgáltatót képviselt. Így Csurka István (MIÉP) Magyar Fórumát évekig, a HírTV-t és a Lánchíd Rádiót, de képviselte Habony Árpádot (sikertelenül próbálkozva a kormányzati kommunikáció meghatározó embere nem-közszereplői státuszának elfogadtatásával) és Rogán Antal fideszes képviselőt is.

Karas Monika 2005-ben a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja kft. jogi képviselőjeként megnyerte az Orbán Viktor és felesége szerepével kapcsolatos pert az Élet és Irodalommal szemben. Igaz, az ÉS cikkének fő állítása cáfolatlan maradt, miszerint Orbán Viktor regnáló miniszterelnökként érdemben vett részt a céggel kapcsolatos tárgyalásokon (ezen hangzott el az ismert „ne mi nyerjük a legtöbbet” mondat), de a bíróság arra hivatkozva marasztalta el a lapot, hogy a miniszterelnök nem közgyűlésen vett részt, ahogy a lap állította.

További hírek találhatók a Media1-en! Érdemes követni RSS-csatornánkat és a Facebook-oldalunkat.

Borító: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások