fbpx
index.hu, index

Ha az Index elveszti látogatóit, ez más médiumokat is nagyon rosszul érinthet

Erről is szó esett a Klubrádió Esti Gyors című műsorában péntek este, amelyben portálunk, a Media1 alapítóját kérdezték.

Az Index.hu körül kialakult helyzetről, a főszerkesztő eltávolításáról, majd a tömeges felmondásokról kérdezte a Klubrádió Esti Gyors című műsora péntek kora este Szalay Dánielt, a Media1 alapítóját.

Az Esti Gyorsban Szalay azt mondta: szerinte ami most történt az Indexnél, az évek óta benne volt a levegőben. Hogy elkerülhető lett volna-e, nem tudni, de „valahol kódolva volt”. Hogy pont most következett be, az őt meglepte, mert már korábban is voltak súlyos helyzetek. Márciusban volt egy váltás az Index sales house-át is magában foglaló cég élén (akkor érkezett az Origo átállításánál elhíresült, a TV2 elnökeként is dolgozó, de korábban az MTVA-t és az Echo TV-t is vezető Vaszily Miklós), de előtte évekkel már a KDNP-s kötődésekkel bíró Oltyán Józsefhez került az említett cég, az Indamedia 50 százaléka.

Az utolsó csepp a pohárban a főszerkesztő leváltása volt, ezt élték meg az újságírók annyira reménytelennek, hogy végül felmondtak. Előtte még tettek egy próbát, hátha enged Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának és a lapot tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke annak a határozott kérésnek, hogy helyezzék vissza Dull Szabolcsot, de erre nem volt hajlandó.

Az Index stábjának bejelentése.
Az Index stábjának bejelentése. Fotó: Bődey János / Index

Más médiumokat is érint, ami az Index körül történik

Arra, hogy mi vész most el, az hangzott el, hogy a legnagyobb online szereplőről beszélünk, amelyet egyes mutatókban és időnként, sőt néha tartósabban is meg tudott előzni a 24.hu is, de alapvetően piacvezető.

Az Index nemcsak önmagában jelentős, hiszen látogatókat visz a legnagyobb magyarországi blogtárhelyre, a blog.hu-ra és több ismert aloldalra mint a Totalcar, a Velvet, a Portfolio.hu, vagy az Indamediához tartozó napi.hu. Ha komolyan visszaesne az Index látogatottsága – amire van esély –, ezek a szereplők is megéreznék ennek következményeit – mondta Szalay Dániel.

Egyelőre jön a csökkentett üzemmód

A műsorvezető, Selmeci János az Index jövőjét firtató kérdésére Szalay Dániel kiemelte: a munkatársak zöme, több mint 80 ember a 90 fő körüli szerkesztőségben beadta ugyan a felmondását,

de nem tudnak azonnal kilépni, mert ennek munkajogi következményei lehettek volna, hiszen először elindul a felmondási idejük.

Tehát nem az történik, hogy mostantól egyáltalán nem lesznek hírek az oldalon.

Várhatóan azonban a következő napokban csökkentett módban folytatja az Index. Ez inkább a tulajdonosi körnek kedvező, mert meg tudják kezdeni egy új stáb kialakítását.

Az Index és az Indamedia irodájának helyet adó Budasquare irodaház homlokzata
Az Index és az Indamedia irodájának helyet adó Budasquare irodaház homlokzata
Fotó: Media1 / Ladányi András

Ha mindenki azonnal elment volna, senki nem lenne hajlandó frissíteni az oldalt, abból lehetett volna ugyan pereskedés, de az is előállt volna, hogy nincs látogató, nem teljesülnek kampányok, be is dőlhetett volna az Index.hu Zrt, ahová egyébként a Velvet is tartozik. (A Velvetnél ráadásul épp ugyancsak távozik a vezető szerkesztő.)

Értesülések szerint a két napja kinevezett vezérigazgató, Szombathy Pál, valamint az igazgatóság új tagja, Sztankóczy András is távozik, ha a szerkesztőség feláll. Fontos kérdés, hogy tud-e tovább működni az Index egy másikkal, találnak-e új embereket, illetve ha igen, kik veszik át a lap működtetést. Az első nevekből már lehet sejteni, hogy Fidesz-közeli portál lesz-e vagy sem.

Mi lesz a távozó indexesekkel?

A távozó indexesek létrehoztak egy Facebook-oldalt, azt ígérik, hogy továbbviszik az eredeti szellemiséget.

Legyen másik! Távozó indexesek Facebook-oldala
Legyen másik! – A Távozó indexesek Facebook-oldalának borítóképe

Arra, hogy elképzelhető-e új saját portál, Szalay Dániel úgy válaszolt: ha új oldalt akarnak indítani, akkor olvasói támogatásra mindenképpen szükségük lesz. Ha el tudják érni, hogy sok olvasó fizessen a tartalomért, akkor lehet sikerük, de Magyarországon a fizetett tartalom még gyerekcipőben jár.

A másik bevételi láb a hirdetési piac lehet, mely viszont nagyon torz lett az elmúlt években. Például, ha egy vállalkozás dolgozik az államnak, adott esetben fél hirdetni egy kormánykritikus oldalon, mert félti a megbízásait.

A Klubrádió által sugárzott élő beszélgetés ITT hallgatható vissza. A Media1 az Indexről szóló hírei, cikkei ITT olvashatók.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások