fbpx
A székesfehérvári Vörösmarty Rádió frekvenciáján most nem szól semmi

Temetkezési cég veszi át a koronavírus idején elnémított Vörösmarty Rádió üzemeltetését

Médiatanácsi döntések következtében pont a koronavírus idején kellett beszüntetni a járvány által különösen sújtott Székesfehérváron a helyi rádió adását. A Vörösmarty Rádió május 9-én harminc napra visszatérhet majd az éterbe, de immáron új üzemeltetővel: egy eddig kegyeleti szolgáltatásokkal foglalkozó fejér megyei kft. veszi át a médiaszolgáltató üzemeltetését a Fehérvár Médiacentrum Kft.-től.

A főtevékenysége szerint temetkezés, temetkezést kiegészítő szolgáltatást nyújtó Fejér Megyei Önkormányzatok Kegyeleti Központ Kft. (korábbi nevén Temetkezés Kft.) üzemeltetheti tovább május 9-től a székesfehérvári Vörösmarty Rádiót, amihez a kft. 30 napos, 2020. május 9-től június 7-ig szóló ideiglenes hatósági szerződést kötött  a Médiatanáccsal – derül ki abból az írásos válaszból, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága küldött a Media1 ezzel kapcsolatos érdeklődésére a napokban.

A Media1 annak kapcsán érdeklődött a médiahatóságnál, hogy a Médiatanács múlt heti ülésének napirendi pontjai között észrevette, hogy a korábbi üzemeltető, a fideszes vezetésű Székesfehérvár 100 százalékos tulajdonában lévő Fehérvár Médiacentrum Kft. kérelemmel fordult a Médiatanácshoz a Székesfehérvár FM 99,2 MHz kapcsán.  Az NMHH a kérelem tartalmával kapcsolatos kérdésre arról adott felvilágosítást portálunknak, hogy a Médiatanács elutasította azt a beadványt, melyben „a Fehérvár Médiacentrum Kft. kérelmezte, hogy 15 napra, május 8-ig hatósági szerződés nélkül használhassa a Székesfehérvár FM 99,2 MHz frekvenciát”.

A Médiatanács az NMHH tájékoztatása szerint azért utasította el ezt a kérést, mert a grémium szerint a Médiatörvény szerint nincsen lehetősége ennek teljesítésére.

Épp a koronavírus alatt némították el a fehérváriak helyi rádióját

Korábban a Fehérvár Médiacentrum Kft. a Médiatanács szerint hibás pályázatot adott be az általa használt rádiós frekvenciára, így a pályázatból február végén a médiaszolgáltató kizárult. A Vörösmarty Rádió így végül a koronavírus járvány ellenére pár nappal ezelőtt kénytelen volt beszüntetni a sugárzást az FM 99,2 MHz-en, pedig a koronavirus.gov.hu kormányzati weblap szerint Fejér-megye a különösen fertőzött területek közé tartozik, így sokan hallgatták volna most a rádiót a karanténjaikból, illetve a médiaszolgáltató segíthette volna a térségben élők tájékozódását az országos veszélyhelyzettel kapcsolatban.

Még egy pár napig nem szól az adás, utána veszi át a temetkezési cég az üzemeltetést

Az NMHH ugyanakkor azt is jelezte, hogy a Vörösmarty Rádió május 9-től tovább üzemelhet majd, mert ezzel kapcsolatban hatósági szerződést kötött a Fejér Megyei Önkormányzatok Kegyeleti Központ Kft.-vel.

Az Opten céginformációs rendszer szerint  a főtevékenység szerint kegyeleti szolgáltatást végző, de március óta már rádióműsor-szolgáltatást is tevékenységei között tudó új üzemeltető, a Fejér Megyei Önkormányzatok Kegyeleti Központ Kft. több Fejér megyei önkormányzat közös tulajdonában van.

rádió, mikrofon, stúdió
Fotó: Unsplash

Az új üzemeltető cégben Fehérvár mellett sok más településnek is tulajdonrésze van

A Vörösmarty Rádiót korábban működtető Fehérvár Médiacentrum Kft.-nek még egyedüli tulajdonosa volt Székesfehérvár városa, de az új üzemeltető kft.-ben a fideszes Cser-Palkovics András polgármester vezette fejér megyei városnak ennél kevesebb, 52 százaléknyi részesedése van.

Fehérvár mellett tulajdonos a kft.-ben Felcsút, Gárdony, Csákvár, Úrhida, Tác, Sárkeresztes, Polgárdi, Nádasladány, Mezőszentgyörgy, Kőszárhegy, Iszkaszentgyörgy, Csősz, Csór, Jenő, Söréd, Magyaralmás, Csókakő, Balinka, Mór, Fehérvárcsurgó, Zámoly, Vereb Község, Velence, Tordas, Sukoró, Seregélyes, Pázmánd, Pátka, Pákozd, Nadap, Lovasberény, Kápolnásnyék, Kajászó, Gyúró, Baracska, Martonvásár, Kulcs, Ráckeresztúr, Rácalmás, Pusztaszabolcs, Perkáta, Nagyvenyim, Nagykarácsony, Mezőfalva, Bicske, Alcsútdoboz, Bodmér, Csabdi, Etyek, Gánt, Mány, Szár, Szárliget, Tabajd, Ujbarok, Vál, Vértesacsa, Vértesboglár, Ercsi, Adony, Baracs, Beloiannisz , Besnyő, Előszállás, Daruszentmiklós, Iváncsa, Kisapostag és Mezőfalva is.

Érdekesség, hogy a Vörösmarty Rádió eddigi üzemeltetője, a Fehérvár Médiacentrum Kft. a Facebookon a mostani szüneteltetés kapcsán egyébként egy olyan szöveget írt ki, amiből egyáltalán nem derül ki, hogy a Médiatanács egyszer már kiírta a pályázatot, de arról a grémium kizárta a céget.

Története során nem először néma a Vörösmarty Rádió

A Vörösmarty Rádió hányattatása tavaly októberben kezdődött. Akkor a Médiatanács (csakúgy mint a budapesti Civil Rádió esetében) korábbi jogsértésekre hivatkozva nem hosszabbította meg a fideszes vezetésű Székesfehérvár rádiójának lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát, ahogyan a médiaszolgáltató kérte. Később a rádiót el kellett némítani, de nem sokkal később ideiglenes frekvencián tovább üzemelhettek egy ideig, miután a Médiatanács kiírta a fehérvári rádiós frekvencia hasznosítására irányuló pályázatot.

A Fehérvár Médiacentrum Kft.-t hibás pályázatára hivatkozva a pályázatból február végén zárta ki a Médiatanács.

A Vörösmarty Rádió története során már máskor is volt néma. Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követően hosszú ideig is kénytelen volt szüneteltetni tevékenységét.

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások