rádió, mikrofon, stúdió

Elnémulhat a Civil Rádió és a Vörösmarty Rádió

Újabb két magyar rádió került bajba, mivel a Médiatanács nem hosszabbítja meg az érintett rádiók médiaszolgáltatási jogosultságát. A Civil Rádió egyelőre vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét és a lehetséges megoldásokat, de lehet, hogy egy ideig csak interneten lesznek elérhetők. Most mindenesetre elkezdtek blogolni.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Nem újítja meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a körzeti Budapest 98,0 MHz frekvencián közösségi jelleggel működő Civil Rádió, illetve a Székesfehérvár 99,2 MHz helyi rádiós frekvencián működő Vörösmarty Rádió hét év után lejáró hatósági szerződéseit – közölte az NMHH kommunikációs osztálya csütörtökön.

A Médiatanács arra hivatkozik, hogy az érintett rádiók többször is jogsértést követtek el az elmúlt hét esztendőben, a Médiatörvény pedig ilyen esetben kizárja az automatikus hosszabbítás lehetőségét.

(A Médiatanács egyébként épp a múlt heti ülésén döntött úgy, hogy megbünteti a Civil Rádiót 100 ezer forintra.)

A médiaszolgáltatási jogosultsággal kapcsolatos döntést azért is fontos, mert így az érintett rádiók a megszűnés szélére kerültek. Jelenleg azt vizsgálják az érintett médiumok, tudnak-e jogorvoslattal élni, illetve hogyan tudnák biztosítani a fennmaradásukat.

Az NMHH Médiatanács azt egyelőre nem közölte, hogy ír-e ki pályázatot a frekvenciákra. Az eddigi jelekből úgy tűnik, egyelőre nem lesz pályázat. Ez azt jelenti, hogy a Civil Rádió és Vörösmarty Rádió az FM sávon hamarosan elnémul, és legfeljebb online tud tovább működni, vagy ha valamilyen másik frekvencián befogadják a műsoraikat.

74 nap néven blogolni kezdenek

Úgy tudjuk, a Civil Rádiónál dolgozókat hidegzuhanyként érte a Médiatanács döntése, mivel nemrég a rezsipályázaton pénzt is nyertek a grémiumtól. Márpedig – gondolták – nem kapnának pénzt a fennmaradásra, ha  közben elveszik a frekvenciájukat.

Tóth Mónika rádiós műsorvezető, a Civil Rádió szerkesztőbizottságának tagja a Media1-nek csütörtök délután elmondta: 74nap.blogspot.com címmel máris blogot indítottak, ahol a döntéssel kapcsolatos véleményükről és terveikről számolnak be, de megírják azt is, milyen elképesztő körülmények között értesültek a döntésről. Azért 74nap a blog neve, mert ennyi idő múlva jár le a rádió médiaszolgáltatási jogosultsága az FM 98,0 MHz-en.

A kilenc éve kinevezett, kizárólag Fidesz-delegáltakkal működő Médiatanács az elmúlt években számos rádiót némított már el, köztük olyan kimagasló hallgatottságú médiumokat mint például a Music FM és a Class FM, de nemrég a szegedi Rádió 88-at, Magyarország legrégebb óta talpon lévő rádióját is megszorongatták.

700 ezres büntetés a TV2-nek, mert megtolták Mészáros Lőrinc sportmezét a Tényekben

A Médiatanács egyébként e heti ülésén 700 ezer forint bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára egy bejelentés alapján lefolytatott eljárásában, mert a Tények július 6-i adásában egy sporteseményhez kapcsolódóan, a műsorba ágyazva egy sportmárkához, a Mészáros Lőrinc-féle 2Rule-hoz köthető kereskedelmi közleményt sugárzott, amely – mivel reklámjellegét nem vállalta fel – alkalmas volt a nézők megtévesztésére.

A márkával kapcsolatban olyan többletinformációkat adtak, amelyek arra ösztönözhették a nézőket, hogy megvásárolják a gyártó termékeit. Állandóan jelen volt például a márkajel, amivel vizuálisan és verbálisan is a termékeket népszerűsítették. Idén júliusban egyébként Magyar György ügyvéd nyilvánult meg az ügyben: azt mondta, ami a Tényekben történt, az jogsértő.

A Médiatanács egyébként az Eger 91,8 MHz körzeti és a Hatvan 94,0 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatának pályázati felhívására beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata után a testület pályázati nyilvántartásba vette a mindkét frekvenciára egyedül pályázó Magyar Katolikus Rádió Alapítványt, mely a Szent István Rádió üzemeltetője.

A Médiatanács csütörtökön teszi közzé honlapján véleményezésre a helyi, Békés 94,4 MHz frekvencia kereskedelmi jellegű, valamint az ugyancsak helyi Kaposvár 97,5 MHz frekvencia közösségi jellegű hasznosítására kiírt pályázati felhívások tervezetét.

A helyi, közösségi Szentes TV szolgáltatójára 10 ezer forint összegű bírságot szabott ki a testület, amiért a televízió egy júniusi adáshéten a hatósági határozatban rögzített vállalásaihoz képest kevesebb közszolgálati, a helyi közélettel foglalkozó és saját készítésű műsort tett közzé.

Frissítés: Tiltakozik a DK

Az orbáni diktatúra újabb hitvány lépésének, a sajtószabadság elleni ismételt támadásnak nevezte a Civil Rádió ellehetetlenítését a Demokratikus Koalíció. Erről bővebben friss hírünkben.

Borító: Unpslash

Szóljon hozzá!