fbpx
ORFK

Félreérthető közleményt adott ki az ORFK éjjel a rémhírterjesztési ügyek kapcsán, folyik tovább a nyomozás Gyulán

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerda éjszakai közleménye szerint elfogadják az ügyészség álláspontját a gyulai és a szerencsi ügyekben. A Media1 a gyulai ügy kapcsán a Békés Megyei Főügyészségtől csütörtök reggel megtudta, hogy ott jelenleg is tart az eljárás, és az ügyészség nem hozott semmiféle határozatot. Az ORFK közölte, hogy már 87 rémhírterjesztési ügyük van.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hivatalos honlapján, a police.hu-n szerda este 22 óra 11 perckor közzétett és csütörtök reggel a Media1-nek is eljuttatott közlemény szerint

a rendőrség a veszélyhelyzettel összefüggésben  eddig 87 eljárást indított rémhírterjesztés és 27-et közveszéllyel fenyegetés miatt. Ezek közül jelenleg is folyamatban van 38 eljárás míg 6 ügy már ügyészi szakaszban tart. A nyomozások során a rendőrök összesen 16 gyanúsítottat hallgattak ki.

A rendőrség közleménye ezután azt állítja:

„az eljárások során a nyomozó szervek a büntetőeljárási törvény szabályai szerint járnak el.”

A rendőrség közleménye azzal zárul, hogy „a rendőrség valamennyi, így a szerencsi és a gyulai ügyben is tudomásul veszi az ügyészség álláspontját, konkrét esetekben hozott döntését, és mindezekre figyelemmel alakítja további gyakorlatát.”

Gyulán valójában még tart a nyomozás és nincs ügyészségi álláspont, Szerencsen már visszavonták a gyanúsítást

A Media1 a kissé félreérthető közleményt olvasva ki akarta deríteni, hogy a gyulai ügyben is született-e már konkrét ügyészségi döntés, állásfoglalás, úgyhogy csütörtök reggel felhívtuk először a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletét, majd a Békés Megyei Főügyészség helyettes szóvivőjével, Havran Ákossal is beszéltünk, de mindkét helyen arról tájékoztattak, hogy a gyulai „rémhírterjesztési” ügyben az ügyészség egyelőre nem hozott még döntést. A főügyészségi helyettes szóvivő megígérte, hogy ha fejlemény lenne, akkor arról tájékoztatást adnak részünkre.

Egyelőre tehát a gyulai állítólagos rémhírterjesztés ügyében nyomozás folyik jelenleg is.

Mint arról a Media1 is beszámolt, Csóka-Szűcs Jánost, a Kossuth Kör helyi vezetőjét, a Momentum gyulai tagját szerdán hajnali 6 óra körül keresték fel gyulai rendőrök, majd  gyanúsították meg rémhírterjesztéssel. Csóka-Szűcs János a rendőrség szerint azzal követhetett el rémhírterjesztést, hogy a Gyulai cenzúramentes csevegő” nevű Facebook-csoportban megosztotta Hadházy Ákos független (ellenzéki) országgyűlési képviselő egyik, dudálásos tüntetésre invitáló Facebook-bejegyzését, hozzá pedig hozzáfűzött egyetlen mondatot kísérőszövegként. Ez az egy mondat így szólt:

„Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”

A másik ügyben, Szerencsen a gyanúsított panaszát elfogadva, az ügyészség már kedden visszavonta a 64 éves férfi, András gyanúsítását bűncselekmény hiányában. Ő volt az, aki diktátornak nevezte Orbán Viktort, és véleményt közlő Facebook-bejegyzésében bírálta a kormányt, amiért épp a koronavírus tetőzésekor történtek lazítások a korlátozóintézkedések kapcsán, illetve attól tartott, hogy ennek súlyos következménye lehet. Az ügyészség álláspontja ebben az ügyben az volt, hogy a rendőrség hibázott, alap nélkül gyanúsították meg Andrást, részletesen meg is indokolták, miért.

A rendőrségi ügyekből nemzetközi visszhang is lett. Az ellenzék tiltakozik, és Pintér Sándor belügyminiszterhez is kérdést intézett, mivel szerintük ezekben az ügyekben a rendőrség megsérti az érintettek szólás szabadságához fűző jogait, illetve félelemkeltéssel akadályozzák a társadalom szabad véleménynyilvánítását.

Frissítés 2020.05.15

Végül a gyulai „rémhírterjesztési” ügyben is megszüntették az illető gyanúsítását, igaz, erre csak több nappal a szerda hajnali házkutatás és a rémhírterjesztéssel való gyanúsítás után, május 15-én, pénteken került sor, derül ki a Békés Megyei Főügyészség mb. főügyészhelyettesének a Media1-nek adott tájékoztatásából.

További hírek találhatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások