fbpx
Csóka-Szűcs János és Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője

Önök szerint mit válaszoltak a Békés-megyei rendőrök, amikor az újabb rémhírterjesztéssel meggyanúsított facebookozó kapcsán kaptak kérdéseket?

Megkérdeztük a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtókapcsolati munkatársaitól, hogyan akadályozta a koronavírus elleni küzdelmet a rémhírterjesztéssel szerdán meggyanúsított ellenzéki érzelmű netező, illetve mely tényállításai voltak voltak valótlanok, de érdeklődtünk arról is, miért nem segítettek a mozgássérült és cukorbeteg embernek hazajutni.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Narancs.hu számolt be ma elsőként arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrök által tegnap, kedden őrizetbe vett és rémhírterjesztéssel (mint utóbb az ügyészség határozatából kiderült, teljesen alaptalanul) meggyanúsított  64 éves, Szerencs környékén élő András után ma, szerdán hajnalban újabb embert vittek be a rendőrök ugyancsak rémhírterjesztés-vádjával.

Az illetőt, Csóka-Szűcs Jánost, a Kossuth Kör helyi vezetőjét, a Momentum gyulai tagját ma hajnali 6 óra körül keresték fel gyulai rendőrök, majd  gyanúsították meg rémhírterjesztéssel. Csóka-Szűcs János a rendőrség szerint azzal követhetett el rémhírterjesztést, hogy a Gyulai cenzúramentes csevegő” nevű Facebook-csoportban megosztotta Hadházy Ákos független (ellenzéki) országgyűlési képviselő egyik Facebook-bejegyzését, hozzá pedig hozzáfűzött egyetlen mondatot kísérőszövegként. Ez az egy mondat így szólt:

„Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”

Az ügy előzménye, ahogyan azt a Narancs felidézte, hogy az ország negyedik legnagyobb egészségügyi intézménye, a Békés Megyei Központi Kórház gyulai egységének legnagyobb részét még április közepén járványkórházzá minősítette Kásler Miklós miniszter, és valóban közel 1200 ágy várta üresen a vírusos betegeket. Egyébként a lap beszámolója szerint ahogy április 20-án, úgy ma is kong az ürességtől a gyulai járványkórház, ezért aztán Csóka-Szűcs János nem érti, mit veszélyeztetett volna, hiszen szerinte az igazat írta meg. Szándékosan pedig biztosan nem veszélyeztette ezzel a járvány elleni küzdelmet, márpedig a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) még április elején, a sokat bírált felhatalmazási törvény elfogadása után közzétett jogi kisokosa szerint a bizonyított szándékosság a rémhírterjesztés egyik jogi előfeltétele.

Az ellenzéki érzelmű internetezőt mindenesetre bevitték a kapitányságra, majd rabosították rémhírterjesztés gyanúja miatt, és négy órán át a rendőrségen tartották, akkor is csak azért engedték el, mert orvosi gyógykezelésre kellett volna mennie.

Az egyébként cukorbeteg és mozgássérült gyanúsított megemlítette a Narancsnak, hogy a hazajutásához nem tudott segítséget hívni, és mivel a rendőrök csak befelé, a kapitányságra vitték be, haza már nem, így igencsak nehézkesen jutott haza.

Felhívtuk a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot

A Media1 – csakúgy, mint a BAZ-megyei esetnél – olvasva a Narancs cikkét szerdán, felhívta a rend őreit, hogy az állítólagos rémhírterjesztés körülményeiről érdeklődjön.

A tegnapi nappal ellentétben ezúttal nem BAZ-megyébe, hanem Békés megyébe telefonáltunk, hogy megérdeklődjük, konkrétan milyen állításokkal valósulhatott meg az állítólagos rémhírterjesztés, és mi alapján látja bizonyítottnak a szándékosságot a rendőrhatóság.

A rendőrség honlapján a helyi sajtókapcsolatként elsőként dr. Szombati Andrea rendőrőrnagy, a Békés megyei RFK szóvivője szerepelt*, a telefont azonban a szóvivő szabadsága miatt Szarvas Ágnes rendőrőrnagy, kommunikációs munkatárs vette fel, aki miután meghallotta a kérdésünket, átadta a telefont a szóvivő a kollégájának, dr. Feuerwerker Béla címzetes alezredes sajtóreferensnek, mondván, ő tud ezekre válaszolni. Feuerwerker Béla azonban, miután meghallotta a kérdéseinket, azt kérte, küldjük el a kérdéseinket e-mailben. Pár perc sem telt el, és az e-mailt 14 óra 55 perckor az alábbi tartalommal elküldtük:

Tisztelt dr. Feuerwerker Béla c. r. alezredes, sajtóreferens úr!

Mivel telefonos érdeklődésünkre a rendőrség weboldalán jelzett sajtókapcsolati telefonszámon sajnos nem kaptunk Önöktől választ, küldjük alább a kérdéseinket a Media1 hírportáltól kérésére írásban. Bízunk gyors válaszukban, hogy a témával kapcsolatos hírünkben a rendőrség álláspontját is megismerhessük.

Szeretnénk megkérdezni, hogy

– Mi volt a konkrét állítása az őrizetbe vett rémhírterjesztőnek? A megjelent információ mindössze az volt, hogy  megírta, hány ágyat ürített ki a kormányzat. Mi a rendőrség álláspontja, hány ágy kiürítését rendelték el?

– Az illető az állítással hogyan akadályozta az illető szándékosan a COVID-19 elleni küzdelmet, ami a jogszabály szerint alap kritériuma a rémhírterjesztés megvalósulásának? Azzal, hogy megismerhették a lakosok, hogy a kormány hány ágyat szabadított fel, hogyan akadályozta a járvány elleni harcot?

– Mi az oka, hogy a mozgássérült és cukorbeteg gyanúsítottat az elmondása szerint nem segítették hazajutásában, és mivel telefonját is elkobozták és nem adták vissza, így csak nagy nehézségek árán tudott hazajutni, mivel rokonaitól sem tudott segítséget kérni.

– Mi lett az ügy vége? Megszüntették a nyomozást az illető ellen?

– Az illető őrizetbe vételekor hány rendőr volt jelen, és történt-e kényszerítő eszközök, bilincs, egyéb megoldások alkalmazása? Ha igen, ezek használatát mi indokolta.

Megtisztelő és gyors válaszukat előre is köszönjük.

Köszönettel:

(név, aláírás stb.)

Nem sokkal később az alábbi visszaigazoló levél érkezett a sajtóreferens címéről:

Üzenetét (

Címzett: Feuerwerker Béla
Tárgy: rémhírterjesztéssel kapcsolatos kérdések
Elküldve: 2020. május 13. 14:55:54 (UTC+01:00) Belgrád, Budapest, Ljubljana, Pozsony, Prága

) elolvasták ekkor: 2020. május 13. 15:00:46 (UTC+01:00) Belgrád, Budapest, Ljubljana, Pozsony, Prága.

Mivel tényleges válasz azonban nem érkezett, 16 óra 9 perckor az eredeti kérdéseink elküldése után újra próbálkoztunk, jelezve, hogy továbbra is nagyon várjuk válaszukat, hogy megismerhessük a rendőrség álláspontját is, és azt, hogy a rémhírterjesztő milyen hamis tényállításokat tett közzé, illetve hogyan vélekednek a rendőrségen, valójában hány ágyat szabadítottak fel a kórházban, illetve a facebookozó az esetleges hamis állításával pontosan hogyan veszélyeztette szándékosan a COVID-19 elleni fellépést. Erre a levélre sem érkezett válasz.

Bár feltehetőleg annyira súlyosan azért nem veszélyeztethette a fellépést Csóka-Szűcs János, ha a rendőrség nem igyekezett helyretenni az esetlegesen hamis állításokat, de azért jobban örültünk volna neki, ha nem csak a gyanúsított az ATV-nek tett nyilatkozatát tudnánk megosztani a történtekről, és akadt volna bárki a rendőrségen, aki felelősséget vállalt volna a történtekért, és elmondta volna, hogyan is akadályozta a koronavírus elleni harcot az ellenzéki internetező a Facebook-bejegyzés közzétételével.

Kiállnak a „rémhírterjesztő” mellett

Az ellenzék egyébként kiáll az állítólagos rémhírterjesztő mellett, az ügyben internetes tiltakozóakciót is hirdetett, és Pintér Sándor belügyminiszer válaszát is kikérik, hogy számonkérjék, miért nem szavatolja a kormány az állampolgárok számára a szólás szabadságát.

dr. Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő civil szervezet jogásza rémisztőnek nevezte a Media1-nek a rendőrségi eljárásokat, mellyel állampolgárokat stigmatizálnak. Szerinte az ilyen eljárások alkalmasak arra, hogy korlátozzák a véleményszabadságot, és félelemben tartsanak embereket a véleményéért.

Veszélyhelyzetben történő rémhírterjesztésért egyébként akár 5 év börtön is kiszabható.

Olvasóink figyelmébe ajánljuk azt a cikksorozatot, amit Kelen Károly, a bezárt Népszabadság volt szerkesztője készített a Media1 számára híres magyar rémhírterjesztőkről a márciusban elfogadott felhatalmazási törvény kapcsán. A cikksorozat hamarosan folytatódik!

* Pontosítás 2020.05.14. 08:40: A fenti cikk eredeti változatában azt szerepelt, hogy először Szombati Andrea rendőrőrnaggyal beszéltünk, de mint azóta a Békés Megyei RFK-tól megtudtuk, a szóvivő mobiltelefonszámaként feltüntetett elérhetőséget szabadsága miatt Szarvas Ágnes vette fel.

Frissítés 2020.05.14.

Egy félreérthető közlemény az ORFK-tól

Az ORFK szerda éjszaka, nem sokkal 22 óra után közleményt adott ki, melyben jelzi, hogy már 87 rémhírterjesztési ügyük van a járvány kapcsán. Hozzáteszik, hogy elfogadják az ügyészség álláspontját a gyulai és a szerencsi ügyekben. A Media1 azonban csütörtök reggel felhívta Havran Ákost, a Békés megyei Főügyészség helyettes szóvivőjét, aki azt a tájékoztatást kapta, hogy még nincs az ügyészségnek döntése a gyulai ügyben, így ott a nyomozás jelen pillanatban még folyik. Ugyanezt mondta nekünk a Békés Megyei RFK sajtóügyelete is csütörtök reggel.

Frissítés 2020.05.15. 17:28

Több nappal később avatkozott közbe az ügyészség Gyulán

Végül a gyulai ügyben több nappal a szerda hajnali házkutatás és a rémhírterjesztéssel való gyanúsítás után, május 15-én, pénteken az ügyészség közbelépett, és megszüntette a gyulai férfi gyanúsítását – derül ki a Békés Megyei Főügyészség mb. főügyészhelyettesének a Media1-nek adott tájékoztatásából.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Csóka-Szűcs János, gyanúsított és Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője. Fotó: Facebook
Szóljon hozzá!