fbpx
A Klubrádió jelenlegi és régi frekvenciáját népszerűsítő reklám a rádió épülete előtt Budapesten

Járvány idején is megmentették hallgatói a Klubrádiót, de a Médiatanács miatt így is izgalmas hónapok várnak a zebrás rádióra

A világjárvány ellenére több mint 80 millió forintot tudott összegyűjteni a Klubrádió a működésére, ami ugyan nem fedezi minden költségét, de szeptemberig biztosítottá vált a rádió működése. A következő hónapok azonban így is nagy izgalomban telnek majd, mert a Médiatanácsnak hamarosan határozatot kell hoznia, meghosszabbítja-e a rádió médiaszolgáltatási jogosultságát. Egyébként az elmúlt hetekben némiképp megváltozott a rádió műsorszerkezete, új műsorok is indultak – erről a főszerkesztő nyilatkozott a Media1-nek.

80 millió 24 ezer forint gyűjt össze 6443 hallgató adakozásából a Klubrádió számára a tavaszi, március 16-tól április 9-ig, kevesebb mint egy hónapig tartó „túlélőgyakorlat” során – erről Arató András, a médiaszolgáltató elnöke beszélt a rádió Ez itt a Fórum című műsorának keddi adásában.

A Klubrádió elnöke és többségi tulajdonosa hozzátette, az összeg, bár nem fedezi a rádió következő félévének valamennyi kiadását, de lehetővé teszi, hogy idén szeptemberig, a következő gyűjtésig – vagy ahogy ők hívják: „túlélőgyakorlatig” – mindenképp tovább szóljon az adás. Azt is mondta, hogy természetesen az adománygyűjtő kampány lejártával is szívesen fogadnak felajánlásokat, a bankszámlaszámok ezután is élnek.

Arató András, a Klubrádió elnöke
Arató András, a Klubrádió elnöke

Tíz éve ostromzár alatt

Arató ezután megköszönte a hallgatók segítségét, majd azt mondta, megható, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora összeg gyűlt össze, ami szerinte azt mutatja, a hallgatók szeretik és fontosnak tartják a Klubrádiót.

Az összeg mértékét jól mutatja, hogy eddig talán csak egyszer érkezett nagyobb adomány a gyűjtőhetek történetében. Igaz, a Klubrádió előnye Arató szerint, hogy már tíz éve „látványos ostromzár alatt” működik, amit a hatalom vont köréje, de ami egyfajta rutint is adott a nehéz helyzetek megoldásához.

A Klubrádió elnöke azt mondta:

„Ha a mostani, és újabb nehezítést jelentő vesztegzár előtt nem lett volna ostromzár, lehet, hogy kevésbé lett volna sikeres a mostani gyűjtés”

Izgalmas hónapok jönnek: most kell döntenie a Médiatanácsnak, meghosszabbítja-e a Klubrádió engedélyét

Arató szólt arról is: nagyon reméli, hogy a jövő februárban lejáró 7 éves médiaszolgáltatási jogosultságát a Médiatanács a médiatörvény alapján 10 évvel meghosszabbítja majd, hiszen a Klubrádió minden alapvető feladatát teljesítette, ami szükséges a hosszabbításhoz: időben és jogszerűen benyújtotta igényét a folytatásra és mindig a jogszabályoknak megfelelően működött, ráadásul az adónak az elnök szavai szerint több százezer hallgatója van, tehát igencsak meglévő szükségletet elégít ki.

Arató András ugyanakkor azt mondta, ettől még izgalmasan fognak telni a következő hónapok, várva a médiahatóság augusztus és október között esedékes válaszára.

Nem csak izgalomra, de aggodalomra is van ok, mert Magyarországon a hatalom manapság bármit megtehet

„Akárcsak az ember egy biztos kapcsolatban, a távol lévő kedvesétől várná a levelet, akitől úgy is tudja, hogy azt az üzentet kapja, szereti” – fogalmazott az elnök a Médiatanácstól várt határozat kapcsán. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem akar illúziókergető sem lenni, vagyis tudja, hogy „a hatalom Magyarországon manapság bármit megtehet, tehát nem csak izgalomra, hanem némi aggodalomra is van ok”.

„Mégis, a Klubrádió olyat kért, ami jár neki és a hallgatóinak. Azon lehet izgulni, hogy van-e olyan, aki ezt a járandóságot megkérdőjelezi.”

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke
Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke. A következő hónapokban derül ki, milyen levelet kap tőle a Klubrádió

Beadta fellebbezését a Klubrádió a Médiatanács elleni kártérítési perben

Ugyancsak izgalmas kérdés, és hatalmas a tétje a csatorna számára, hogy miként alakul a már hatodik éve zajló kártérítési pere. A Klubrádió a már több bíróság által megállapított, a Médiatanács által elkövetett korábbi jogsértések miatt bekövetkező bevételkiesésre hivatkozva 1 milliárd 200 millió forintra perli a Médiatanácsot.

A vita most azon folyik, hogy a jogsértések miatt mekkora összeg illeti meg a csatornát.

Az ügy legutóbbi, idén januári fejleménye, hogy a fővárosi törvényszék első fokon elutasította az elmaradt vagyoni előny érvényesítésére vonatkozó igényt. A Klubrádió márciusban beadta fellebbezését a döntés ellen, beadványát befogadták, de Arató András szerint

„a mostani furcsa időkben, amikor a bíróságok munkája is átalakult a koronavírus-helyzet miatt, különösen nehéz megmondani, mikor lehet újabb ítélet”

Átalakult a Klubrádió működése és műsorszerkezete

Az elmúlt hetekben jelentősen megváltozott a Klubrádió műsorszerkezete – erről Pataki Gábor, a Klubrádió főszerkesztője nyilatkozott a Media1-nek.

Vesztegzár – veletek vagyunk címmel indult új műsor Panxnotded Miklós, Bódy Gergő, Sugár Ágnes, Para-Kovács Imre közreműködésében.

A műsor a koronavírus karantén idején segítséget, vigaszt nyújt hallgatóinak, segít elviselni a bezártságot, a magányt és hasznos ötleteket, tanácsokat is ad.  A műsor esténként 8 és 10 között hallható a Budapest FM 92,9 MHz-en és persze a klubradio.hu-n, melynek népszerűsége a főszerkesztő elmondása szerint jelentősen megugrott az elmúlt időszakban.

Klubrádió
Keverőpult a Klubrádióban

A legtöbb klubrádiós műsor egyébként házi karanténokból készül, ez alól csak a hírháttér műsorok jelentenek kivételt.  Bolgár György az otthonából vezeti Megbeszéljük című betelefonálós műsorát.

Egy új hangjáték-sorozat is indult Pixel néven, mely Tóth Krisztina évekkel ezelőtt megjelent sikeres novelláskötetének rádiós változata. Ennek főszereplője a váll, a tarkó, a haj, a köldök és még további emberi testrészek. A rádiójátékot a Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, műfordító, Papp Gábor Zsigmond dolgozta ki.

Újdonság az is, hogy A hetes stúdió című műsor második órájában szakértőktől lehet kérdezni.

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Borító: A Klubrádió bejáratánál lévő reklámoszlop. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások