fbpx
Klubrádió

Ismét a Médiatanács kezében a Klubrádió sorsa

Kérelmet adott be pár hete az éppen ma a 18. születésnapját ünneplő, pár éve a Médiatanács által majdnem teljesen elnémított rádió a 2021 elején lejáró médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítása ügyében a grémiumhoz. Stock Richárd vezérigazgatót erről kérdezte a Media1.

Majdnem elnémította a Klubrádiót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa néhány évvel ezelőtt arra hivatkozva, hogy a rádió a frekvenciapályázatának egyik lapjának üres, tehát érdemi információt nem tartalmazó oldalán nem szerepelt aláírás. A rádió a kekeckedős médiatanácsi döntést követően évekre bizonytalan helyzetbe került, még a munkatársak bérének kifizetésével is csúszásba került időnként. A bíróság hosszas pereskedés után a Klubrádiónak adott igazat, így az végül elkerülte a végzetét, a pályázatának állítólagos alaki (formai) hibája miatti elnémítást . Az eset azonban így is évekre megtépázta a Klubrádiót. A Klubrádió kártérítési pert indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellen, több mint 1,2 milliárd forint kártérítést követelve. A pereskedés a médiahatóság és a rádió között jelenleg is tart.

Ilyen előzmények után a rádió nyilván már annak is örül, hogy ma immáron fennállásának 18. születésnapját ünnepelhette, amiből  – Arató András, a rádió elnökének és tulajdonosának szavai szerint – „az elmúlt 9 év közel sem volt sétagalopp”. A Klubrádió azonban arra készül, hogy további évekig az éterben marad.

Arató András, a Klubrádió Zrt. elnök-vezérigazgatójaként az ATV Egyenes beszéd című műsorában 2016-ban, Kálmán Olga vendégeként. Fotó: YouTube
Arató András, a Klubrádió Zrt. elnöke (még elnök-vezérigazgatóként) az ATV Egyenes beszéd című műsorában 2016-ban, Kálmán Olga vendégeként. Fotó: YouTube

Kicsivel több mint egy év múlva lejár a Klubrádió jelenlegi jogosultsága

A médiahatóság honlapja szerint a Klubrádió a jelenlegi, a 92,9 MHz-es frekvencián 2014. február 14. óta sugároz. Így a médiatörvény szerinti 7 éves jogosultsága 2021. februárjában, 14 hónap múlva lejár. Stock Richárd, a Klubrádió idén év elején kinevezett vezérigazgatója a Media1 érdeklődésére kedden telefonon elmondta:

a Klubrádió 2019. november 8-án, vagyis néhány héttel ezelőtt benyújtotta a Médiatanácshoz a médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló kérelmet.  A Médiatörvény alapján ezt a kérelmet a frekvencia lejáratát megelőző 14 hónappal kell benyújtania a médiaszolgáltatónak. Ezt a Klubrádió így már a határidő előtt több mint egy hónappal megtette.

Plusz 5 vagy plusz 7 év?

Stock Richárd a Media1 érdeklődésére azt mondta, a kérelemben a „jogszabály által lehetővé tett maximális időtartamra” vonatkozóan nyújtották be a kérelmet. Azért fogalmaztak így (konkrét időpont helyett), mert egyelőre kérdéses, hogy a hosszabbítás 5 vagy 7 évet jelentene-e, a Klubrádió ugyanis még a hosszabbításra vonatkozó szabályozás, a médiatörvény nyáron történt megváltoztatását megelőzően kezdte meg a médiaszolgáltatását, de kérelmét már az átírt médiatörvény hatályba lépését követően nyújtotta be a Médiatanácshoz. Az új médiatörvény szerint a rádiók összesen 10 évre szerzik jogosultságukat, ami további 7 évvel meghosszabbítható.

Stock Richárd a Media1-nek úgy nyilatkozott: mivel a Klubrádió nem követett el súlyos jogsértést a frekvenciajogosultsága alatt, és megismételt büntetésük sem volt, így a Médiatanácstól azt várják, hogy a rádió jogosultságát meghosszabbítja.

A vezérigazgató emlékeztetett: a Médiatanácsnak a jogszabály szerint a jogosultság lejáratát megelőzően legkésőbb 2 hónappal kell döntést hoznia a jogosultságról, de akár már 4 hónappal is meghozhatja döntését. (A szegedi Rádió 88 esetében a Médiatanács ezt a 2 hónapos határidőt sem tartotta be nemrégiben.)

Stock Richárd, a Klubrádió új vezérigazgatója korábban az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendégeként. Fotó: YouTube
Stock Richárd, a Klubrádió idén kinevezett vezérigazgatója korábban, még jogi vezérigazgató-helyettesként az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendégeként. Fotó: YouTube

Nem zárható ki, hogy fokozott ellenőrzést kap a Klubrádió

Stock Richárd kérdésünkre azt mondta: nem tartja kizártnak, hogy a következő időszakban fokozottan kapnak majd ellenőrzéseket a Médiatanácstól, de ahogy korábban is, amikor bíróság mondta ki, hogy jogsértően rótt ki a Médiatanács bírságot a Klubrádióra, és ezt a határozatot a bíróság megsemmisítette, úgy hasonló esetben is jogorvoslattal fognak élni, ha ilyesmire szánná el magát a grémium.

A vezérigazgató hozzátette: a rádió eddig is maximálisan odafigyelt a hatósági szerződésében tett vállalásai betartására, és a a médiaigazgatási szabályok követésére.

Mint arról beszámoltunk, az Országgyűlés éppen ma választotta meg a Médiatanács 4 új tagját 9 évre. A testületben kizárólag fideszes támogatottak ülnek.  A Klubrádió helyzetén azonban ez várhatóan nem sokat változtat, hiszen az elmúlt években is politikai ellenszélben kellett működnie.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások