fbpx
A Magyar Hangot is karanténba zárnák? Fotó: Ladányi András, Media1

Elutasították a Magyar Hang ajánlatkérését, amikor a koronavírus miatt magyarországi nyomdát próbált találni, ezért amíg még lehet, továbbra is Szlovákiában nyomtatják a magyar hetilapot

A jelenleg Szlovákiában készülő hetilap egyelőre akadálytalanul tud megjelenni, de a szerkesztőségben nagyon tartanak tőle, hogy a koronavírus-világjárvány miatt ez a helyzet bármikor megváltozhat, ezért kérdeztek körbe, hátha a magyar nyomdák mégis hajlandók lennének kinyomtatni a hetilapot. Kaptak is választ, de mindenhol kikosarazták őket.

A koronavírus-járvány miatti országos veszélyhelyzetben és az emiatt prognosztizált gazdasági visszaesés ellenére sem hajlandók kinyomtatni Magyarországon a Magyar Hang szerkesztősége által megkeresett hazai nyomdák a kormánykritikus hetilapot – derül ki a magyarhang.org-on közzétett beszámolóból.

A 2018 májusában létrejött Magyar Hang nyomtatását Magyarországon egyetlen nyomda sem vállalta el a lap indulásakor, ezért azt a kezdetektől a szomszédos Szlovákiában,  Pozsonyban készítik. Bár a szlovákiai nyomda egyelőre vállalja a szállítást Magyarországra, de a világjárvány miatt kialakult bizonytalan helyzetre való felkészülésként a szerkesztőség alternatív lehetőséget keres arra az esetre, ha a határokat az áruforgalom elől is le kellene zárni, vagy ha bármi egyéb történne.

Magyar Hang hetilapok
A Magyar Hang különböző lapszámai. Fotó: Magyarhang.org

A Magyar Hang már több nyomdai vállalkozást is megkeresett, köztük egy Budapesthez közeli nagy kapacitású nyomdát is, de hiába.

A magyarhang.org beszámolója szerint van, aki kapacitáshiányra hivatkozott, mások egyszerűen eltűntek és nem vették fel nekik a telefont, mihelyst kiderült számukra, hogy a Magyar Hang nyomtatásáról lenne szó.

A lap egyébként még a Fidesz-közeli Mediaworks / KESMA nyomdáját is megkereste, ahonnan az alábbi választ kapták:

„A világban és Magyarországon is kialakult egészségügyi, ezzel párhuzamosan gazdasági helyzetet figyelembe véve vezetőségünk döntése értelmében nyomdáink kapacitását saját kiadványaink mellett a meglévő szerződött partnereink igényeinek kiszolgálására fordítjuk. Jelen körülmények között tehát nem áll módunkban kiadványuk nyomdai gyártására kapacitást biztosítani, így sajnos ajánlatot adni sem.”

Magyar Hang: A Mediaworks nyomdájának érvelése sántít

A Magyar Hang azonban állítja: nem igaz, hogy ne lenne szabad kapacitása a Mediaworks nyomdájának, hiszen mint a Media1 is beszámolt róla, a Mediaworks által nyomtatott Pesti Hírlap nyomtatása hétfő óta, bizonytalan időre szünetel, mivel a kiadó továbbra sem kapott választ a Fővárosi Önkormányzattól, hogy tároló-rekereszekben terjeszthesse a lapot.

A Pesti Hírlap nyomdában
A Pesti Hírlap nyomtatása korábban, még a felfüggesztést megelőzően. Fotó: Pesti Hírlap

A Magyar Hang szerint a Mediaworks nyomdájának érvelése azért sem teljesen stimmel, mert a koronavírus-járvány miatt a napilapok értékesítése is jelentősen zuhant, így a nyomdában bőven szabadultak fel kapacitások, amit fordíthatnának a hetilap elkészítésére.

A Magyar Hangot György Zsombor főszerkesztő és a 2018 áprilisában, az újabb kétharmados Fidesz-győzelem után bezárt, akkoriban kormányfüggetlen és Simicska Lajos érdekeltségében lévő Magyar Nemzet volt újságíróiból és szerkesztőiből álló stáb hozta létre. Kezdetben a lap terjesztése sem ment egyszerűen, mivel például az egyik áruházlánc-diszkont nem volt hajlandó értékesíteni a lapot, de ez mostanra megváltozott.

A Media1 egyébként kereste a Mediaworksöt is, de a honlapjukon megjelölt sajtókapcsolati telefonszámon csak az ügyfélszolgálat jelentkezett, ahol kérésünkre az ügyfélszolgálatos munkatárs azt mondta, nem tud kapcsolni sajtónyilatkozatra feljogosított kollégát.

Borító: A Magyar Hang egy korábbi címlapja. Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások