fbpx
szeged365

Fidesz-közelből érkezik a Szeged365 néven induló új hírportál főszerkesztője

A hamarosan debütáló, magát függetlennek nevező Szeged365 hírportál leendő főszerkesztője a Fidesz-támogatással a szegedi polgármesterségért tavaly sikertelenül induló Nemesi Pál milliárdos nagyvállalkozó kampánycsapatában is dolgozott.

Kisházi Sándor főszerkesztő vezetésével indul el hamarosan a Szeged365 nevű új hírportál Szegeden. Ez azért érdekes, mert Kisházi Sándor 2019 tavasza óta Nemesi Pál szegedi milliárdos üzletembernek is dolgozik, méghozzá mint a Magyar Narancs megírta, Kisházi a Starlight Marketing Kft. munkatársaként Kiss Balázs mellett a 2019-es őszi önkormányzati választások alatt Nemesi Pál kampánycsapatának volt a tagja.

A sajtó feltételezi, hogy a Szeged365 mögött is maga Nemesi Pál lehet, aki elvben függetlenként indult a tavalyi őszi önkormányzati választásokon polgármesterjelöltként, valójában egy idő után már nem is nagyon titkolva a Fidesz-KDNP támogatásával próbálta átvenni a hatalmat Botka László szegedi polgármestertől, sikertelenül. Nemrég a Media1 is beszámolt arról,

hogy az üzletember Facebook-oldalán jelentette be, hogy egy új hírportál elindítására készül Szegeden. Szerinte a meglévő oldalak elfogultak, és ezért egy új, független oldallal szeretné gazdagítani a város közéletét.

A Szeged365.hu azonban a doménregisztrációs adatbázis szerint annak a Freakout Media Kft.-nek a tulajdonában van, mely – az Opten céginformációs rendszer adatai szerint – Kisházi Sándoré és Kiss Balázs Imréé.

Kisházi már levelet írt a Szeged365 nevében

Hogy Kisházi Sándor lesz az új oldal főszerkesztője, azt onnan is tudhatjuk, hogy a szeged.hu nyilvánosságra hozott egy levelet, amelyben Kisházi Sándor mint főszerkesztő mutatja be a hamarosan induló oldalt, melyet igyekszik függetlenként beállítani.

A Szeged365 partnereket kereső levele
A Szeged365 partnereket kereső levele. Forrás: szeged.hu

Az induló Szeged365-nek egyébként már aktív Facebook-oldala is van, bár azon még nem sok minden található meg, de az oldal állítólagos függetlenségét a szlogenben is hangsúlyozó képet és logót már onnan tudtuk letölteni. (Lásd fent a borítóképen.)

Ezért jöhet jól az újabb Fidesz-közeli média, a Szeged365

A 2019-es önkormányzati választások alkalmával Botka László utcahosszal verte meg Nemesi Pált, a 20 egyéni körzetből 18-at a Botka mögött álló Összefogás Szegedért Egyesület vitt el.

Nemesi Pál szegedi polgármesterjelölt
Nemesi Pál  Fidesz-közeli milliárdos, szegedi független polgármesterjelöltként. Fotó: Nemesi Pál Facebook

Azonban Szeged médiapiaci helyzete nem feltétlenül indokolja egy új lap megszületését, mivel több népszerű online híroldala is van már a városnak.

Jelentős olvasótáborral rendelkezik a szeged.hu önkormányzati tulajdonban lévő oldal, amelynek van egy erős konkurense, a fideszes médiaholdinghoz, a KESMA-hoz tartozó SzegedMa. Ezenfelül az olvasók kegyeiért a Szegeder.hu nevű oldal versenyez mint említést érdemlő szereplő.

Egymásnak feszült a Szegeder és a SzegedMa

A Szegeder tavaly év végén arról írt, hogy információja szerint megszűnhet a kormánybarát SzegedMa, ezt a hírt azonban sajátos hangnemben cáfolta a SzegedMa: a kesmás oldal bosszúból leközölt egy álhírt, mely szerint megszűnik a Szegeder.

A két médium közötti feszültség után nemrég jelentek meg arról  hírek, hogy a SzegedMa Pécsről érkező főszerkesztője, Kapitány Gergely visszatér a baranyai városba, hogy újjászervezze az ottani jobboldali sajtót: a Pécs Aktuál néven indított jobboldali hírmagazinnál „kreatív munkatársként” számítanak Kapitányra. Azonban Kapitány azt mondja, hogy ott csak tanácsadó lesz, és nem tér vissza Pécsre.

A Fidesz a szegedi médiahátországának megerősítésére szorul

Ami még magyarázat lehet a Szeged365 indulására, hogy lapinformációk szerint a SzegedMa hangvétele már a szegedi Fidesz meghatározó emberei számára is vállalhatatlanná vált, ezért az internetes portál jövője kérdésessé vált a városban. Márpedig a fideszes médiaholdinghoz tartozó SzegedMa a lap feltételezései szerint az állami hirdetés formájában érkező támogatások nélkül nem tudná fizetni a munkatársakat. Ráadásul az oldal hitelessége teljesen megkopott amiatt a szegediek körében, hogy rengeteg sajtópert vesztett Botka Lászlóval szemben.

Ami még érdekes, hogy a szeged.hu megírta, hogy a SzegedMa Szentháromság utcai szerkesztőségének ablakairól eltűntek a logók és a matricák.

Mindez azonban lehet puszta véletlen is, és a végén könnyen kiderülhet, hogy a Szegeder tévedett korábban, és a fideszes sajtóalapítvány Nemesi Pálhoz közeli új (ál)független új oldal, a Szeged365.hu mellett is tovább működteti a Szegedma.hu-t. Ebben az esetben mindössze arról lenne szó, hogy egy újabb kormányközeli médiumot is bevetnek a Botka elleni médiatüzérségbe.

Frissítés 15:44

Reagált a KESMA lapja: szerintük a Media1 fake news portál

Cikkünkre reagált a KESMA lapja, a Szegedma.hu.

„Vállalhatatlanul gyenge cikk jelent meg a Media1-ben Szegedről” című írásukban a pár hete egyébként a Szegeder.hu megszűnéséről szándékosan félrevezető álhírt közzétevő KESMA-s szegedi oldal álhír site-nak minősíti a Media1-et, logónkat is átalakítva, különös hangnemben támadják a Media1-et, amiért beszámoltunk az új oldallal kapcsolatban eddig tudomásunkra jutott információkról és szemléztük az erről eddig megjelenteket és elérhető információkat.

Hangsúlyozzák, hogy a SzegedMa nem szűnik meg, amire ha jól értelmezzük a cikket, szerintük az a bizonyíték, hogy SzegedmAPP néven egy új mobilapplikáció fejlesztésébe kezdtek. A kesmás SzegedMa.hu egyúttal védelmébe vette leendő piactársát: azt írják, az, hogy Nemesi Pál kampánystábjának volt nemrégiben a tagja az induló Szeged365 főszerkesztője, nem jelenti azt, hogy álfüggetlen lenne az induló új oldal, majd bennünket bírálnak, amiért a függetlenségi aggályokat felvető, egyébként ellenőrizhető tényt megírtuk.

„És? Egy reklám- és marketing szakember, aki kap egy megbízást, azt azonnal azonosítani KELL a megrendelővel? (Nem.)”

Teszik fel az álkérdést, amire rögtön az olvasó szájába is adják a szerintük egyetlen lehetséges választ.

A SzegedMa a cikkben örömét fejezi ki, hogy a szegedi tartalomkínálat tovább bővül a Szeged365 elindulásával. Tagadják egyúttal, hogy nemrégiben egymásnak feszültek volna a Szegederrel, bár az nem világos, egy álhír közlése a versenytárs megszűnéséről mi más lett volna, mint egymásnak feszülés.

További médiával kapcsolatos hírek és cikkek találhatók a Media1 hírportálon!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások