fbpx
Abaházi Csaba, még a Sláger FM munkatársaként

Lehet, hogy én vagyok a f*sz?: Abaházi Csaba száján a Rádió 1-en újabb trágár kifejezés csúszott ki élő adásban

Mindössze két nappal a Sláger FM-en adásba került k*rva anyád miatti kirúgása után a Rádió 1 élő műsorában is olyan kifejezés csúszott ki a műsorvezető száján a Balázsék adásában, amit a hatályos jogszabályok az adott műsorsávban nem tesznek lehetővé. A Media1-nek Abaházi Csaba azt mondta, csak viccelt.

Ahogyan arról a Media1 már beszámolt, hétfőn a Sláger FM elbocsátotta Abaházi Csaba műsorvezetőt, mivel adásba került a január óta a délutáni műsorsávban hallható Abaházitól egy kurva anyád kifejezés, Abaházi szavai szerint véletlenül, egy műszaki hiba következtében. Abaházi azt állította, hogy a rádióba nem való csúnya kifejezés egyszeri alkalom volt a részéről. Radu Morar, a Sláger FM tulajdonosa azonban azt mondta a Media1-nek, hogy

többször figyelmeztették már trágár szavakért a rádióst, hiszen egy rádióstúdióban nem szabad káromkodni. Hozzátette: azért váltak meg tőle, mert úgy érezték, szabotálja a rádió működését.

Ha a médiatörvény által nem megengedett, a kiskorúak fejlődését veszélyeztető kifejezések kerülnek adásba, a Médiatanács pénzbírsággal szankcionálhatja a rádiót, de akár súlyosabb következményekkel is számolni lehet. Nem árt felidézni, hogy korábban a Médiatanács épp egy másik Sláger FM-es munkatárs ilyen ügyére hivatkozva tagadta meg a Sláger FM médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását a korábbi frekvencián, és emiatt a rádiónál dolgozó több mint 30 család megélhetése vált hónapokra teljesen bizonytalanná, amíg a tulajdonos nem tudta megoldani a helyzetet azzal, hogy megvásárolt egy másik frekvencián üzemelő, veszteségei miatt épp bezárásra váró médiaszolgáltatót, a Rock FM-et.

Abaházi Csaba azonban Radu Morar, a tulajdonos szavait megkérdőjelezve szintén a Media1-nek azt írta:

„Ez nem igaz, a mostani volt az első eset, még nem figyelmeztettek, ezért sem számítottam rá, hogy ilyen súlyos következménye lehet a történteknek.”

Szerdán már a konkurens műsor, a Balázsék interjúvolta

A Sláger FM-től történő hétfői elbocsátását követően nem sok idő, mindössze másfél-két nap telt el, és Abaházi Csaba már szerda reggel (a Mészáros Lőrinc embere által nemrégiben felvásárolt, és épp vezetőváltáson áteső) Rádió 1-en, a Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani vezette Balázsék című műsorban volt hallható, ahol telefonon interjúvolták meg abban a rádióműsorban, mellyel az egészen 2019 végéig Abaházi által is vezetett Sláger FM-es reggeli műsor, a Sláger Reggel versenyez.

A Balázsék című műsor stábja hosszú műsoridőt szentelt a versenytárs rádiónál történteknek, végig a konkurens rádió vezetésének túlkapásának beállítva a történteket, olyan kifejezéseket használva, hogy a Sláger FM vezetősége bizonyára nem vette észre, hogy ez már a XXI. század.

A műsorban arról már nem különösebben tettek említést, hogy a hatályos médiajogi szabályozás alapján a Médiatanács nem is egyszer szankcionált már elektronikus médiumokat azokban elhangzó trágár kifejezések miatt, mert ilyesmi legfeljebb csak késő esti sávban kerülhet jogszerűen adásba. Sebestyén Balázsnak is tudnia kell ezt, hiszen épp az általa vezetett Morning Showban történt jogsértésre hivatkozva tagadta meg a Médiatanács a Class FM médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását korábban, illetve a Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.-nek is több olyan bírságot kellett már befizetnie, ami miatt a Rádió 1 médiaszolgáltatási jogosultsága sem lesz meghosszabbítható 2023-ban, legalábbis a jelenlegi jogszabályok figyelembevételével.

Sztori közben csusszant ki Abaházi szájából az újabb nyomdaképtelen kifejezés

Abaházi a korábbi nyilatkozatához képest már árnyaltabban fogalmazott a Balázsékban: ekkor már nem egyértelműen azt a kifejezést használta, hogy nem beszélt még csúnyán rádióban, hanem hogy nem emlékszik ilyesmire, és arra végképp nem, hogy erre már figyelmeztették is volna. Mielőtt azt bizonygatta volna Abaházi, hogy ő nem szokott csúnyán beszélni, az egyik sztori kellős közepén egyszer csak kicsúszott a száján egy újabb trágárnak tűnő kifejezés – derül ki a Rádió 1 élő műsorát tartalmazó YouTube-videóból, 49:40-nél.

„Lehet, hogy én vagyok a fas*? …ööö, hülye…” – mondta Abaházi Csaba a Rádió 1 hálózat több mint 40 frekvenciáján sugárzott és az interneten terjesztett élő műsorban.

Ezek után Balázsék hirtelen fel is hördültek, mondván ezzel Abaházi „a Rádió 1-et is bajba sodorhatja”.

„Látod, megérdemlem a sorsomat, mert tényleg csúnyán beszélek!” – reagálta erre meglehetősen vidáman Abaházi, mire Balázsék arról kezdtek el beszélni, hogy a kirúgás ellenére nem tűnik úgy, hogy meg lenne zuhanva. Abaházi arra, hogy miért váltak meg tőle, azt mondta, hogy volt már ilyen a rádiós történelemben, hogy valaki adásban olyat mondott, amit nem szabadna, de szerinte ilyenkor térdepeltetés vagy fizetéslevonás lenne az indokolt, a kirúgást túlzónak érzi.

„Hajlamos vagyok összeesküvés-elméleteket gyártani, nem mintha nagyon zavarna, hogy most már nem kell bejárnom, de nekem olyan szerződésem volt, ami lehetővé tette, hogy másoknál is dolgozhassak, és mentem is, beszélgettem emberekkel, hogy hol dolgozhatnék még, nem a Sláger helyett, hanem mellette, még.”

Ezek után Balázsék visszakérdeztek, hogy ezzel lehetett-e a baj, mire Abaházi azt mondta, nem tudja, neki semmi ilyet nem mondtak. Abaházi hozzátette, hogy csak feltételezés az egész a részéről.

Abaházi: csak úgy tettem, mintha csúnyán beszélnék, vicceltem

A Media1 megkereste Abaházi Csabát is, hogy az újbóli trágár kifejezés okáról érdeklődjön, hiszen azt ezúttal nem lehet műszaki hibával magyarázni.

Azt kérdeztük, hogy a Rádió 1-en történt szóhasználat véletlen volt-e. A műsorvezető erre azt válaszolta, hogy viccnek szánta, ami elhangzott. Hozzátette, hogy csak úgy tett, mintha trágár kifejezést használna, majd azt állította, valójában nem mondta ki teljesen a kifejezést. (A hangfelvételen mi nem úgy hallottuk, hogy csak úgy tett volna.)

Megkérdeztük azt is: az, hogy az elbocsátása után két nappal már a Rádió 1-en volt hallható, jelentheti-e azt, hogy esetleg velük is tárgyalt a karrierje folytatását illetően, de azt mondta, egyelőre nem tud felvilágosítást adni arról, merre tovább.

További hírek találhatók a Media1 hírportálon.

Borító: Abaházi Csaba, még a Sláger FM munkatársaként (archív)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások