rádió

Sláger FM lesz a Rock FM-ből

A Sláger FM így megmenekül a Médiatanács döntéséből, mely a rádió megszűnésével járt volna.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Bár a Médiatanács korábbi döntése alapján nem hosszabbítja meg a Music FM és a Sláger FM hamarosan lejáró hétéves médiaszolgáltatási jogosultságát, utóbbi, a Sláger FM tulajdonosa, a Tematic Media Group megoldást talált a helyzetre, így nem hogy nem szűnik meg a Sláger FM, de még jelentősen meg is növeli eddigi vételkörzetét.

Sláger FM

A Sláger FM tulajdonosa ugyanis védjegyhasználati szerződést kötött a Rock FM közösségi rádió tulajdonosával, a Favorit Masters Kft.-vel, így a Sláger FM 2019. február 2-tól átköltözik a 95,8 MHz-re. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Rock FM megváltoztatja nevét, és a jövőben Sláger FM néven üzemel majd – írja a Független Hírügynökség.

A Fühü úgy tudja, hogy a Sláger FM tervei szerint a többlépcsős folyamat végére meg is vásárolja az eddigi Rock FM tulajdonosát.

A 95,8 MHz ráadásul körzeti rádiós frekvencia, vagyis a Sláger FM eddigi frekvenciájával ellentétben Budapesttől távolabbra is elérhető, tapasztalataink szerint még Siófokról is fogható. Potenciálisan 2,5 millió hallgató érhető el a 95,8 MHz vételkörzetében. A Sláger FM ezzel megduplázza lefedettségét.

A Médiatanács e heti ülésén egyébként már foglalkozott is a kérdéssel, és hozzájárult, hogy a Rock FM a nevét Sláger FM-re változtassa februártól.

A testületnek ugyanakkor később még ahhoz is hozzájárulását kell adnia, hogy a közösségi frekvenciát kereskedelmi rádióvá alakítsák át, de valószínűleg ennek nem lesz akadálya, mivel a Médiatanács korábban a közösségi rádióként működő szegedi Európa Rádiónak is megengedte, hogy kereskedelmi rádióvá alakuljon át, amikor Andy Vajna Rádió 1 hálózatához csatlakozott, hogy a liturgia helyett a kormányközeli rádió műsorai szóljanak Szegeden. Kereskedelmi rádióként frekvenciadíjat kell majd fizetnie a cégnek.

A Sláger FM részéről a Fühünek azt mondták, csak később tudnak nyilatkozni.

Meghökkentő részletek a Sláger FM és a Music FM elleni háborúban

 

Novemberben derült ki, hogy a médiahatóság nem hosszabbítja meg a Music FM és a Sláger FM hétéves, februárban lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát. A hatóság arra hivatkozott a Sláger FM kapcsán, hogy a rádió 2016-ban egymás után többször is megsértette a korosztályi besorolásra vonatkozó szabályokat a reggeli műsorával. Azonban mint kiderítettem, a vizsgált, a bírságokhoz vezető problémás napok olyan közel voltak egymáshoz, hogy valójában egyszerre kapták kézhez a határozatokat, tehát lehetőségük se lett volna változtatni a gyakorlaton, hogy ne legyen megismételt a büntetés. A másik érdekesség, hogy amikor az 50 ezer forintos bírságokat kivetette a médiahatóság, még az a szakmában csak McFly-ként emlegetett Bertók László volt a Sláger FM programigazgatója, és az a Hepi Endre, Hudák Anita és Esperes Ákos volt a Sláger FM megbírságolt reggeli műsorának műsorvezetője, akik azóta az Andy Vajna-közeli Retro Rádiónál dolgoznak hasonló pozícióban, sőt Bertók nem csak a Retro Rádio, de a Rádió 1 programjaiért is felel. Vagyis a szabálytalanságokért ténylegesen felelős személyek tovább rádiózhatnak, miközben egykori rádiójuk, a Sláger FM és az ott maradt kollégáik bajba kerültek a még az ő idejük során történtek miatt. (Többször is hívtam telefonon és SMS-ben is kerestem az egykori programigazgatót, de Bertók nem hívott vissza. A Sláger FM-nél nem kívántak nyilatkozni.)

Egyébként az is látszik a korábbi cikkeim és a médiatanácsi jegyzőkönyvek alapján, hogy Bertók László az új helyén, a Rádió 1-nél és a Retro Rádiónál is szereti figyelmen kívül hagyni a médiatörvény, illetve a hatósági szerződések rendelkezéseit, többször is volt probléma például a zenei kvótaszabályok be nem tartása miatt a Rádió 1-nél. Itt például teljes zenei lejátszási listákkal bizonyítottam egy évvel ezelőtt, hogy hogyan nem tartották be a törvényt.
De a Retro is kapott bírságokat a Médiatanácstól.

Egyébként a Médiatanács oldalára néhány napja feltettek egy jegyzőkönyvet, ami alapján a testület a napokban abba is belement, hogy a Rádió 1-nek a pályázati vállalásával és a hatósági szerződésével ellentétben elegendő legyen kevesebb magyar zenét sugároznia. Vagyis a Médiatanács feladta, hogy rávegye a hatósági szerződés betartatására a Rádió 1-et és Bertók Lászlót, és inkább hozzáigazítja a szerződést ahhoz, ahogy a kormányközeli rádió szól. Ez egyébként azért is érdekes, mert amikor korábban más rádiók kérték a zenei kvótaarány csökkentését, akkor a Médiatanács ezt többnyire nem engedte meg. Kérdeztem a médiahatóságtól, miért kivételeznek a kormányközeli rádiókkal, és miért nem engedték meg ugyanezt a kormánytól független médiumoknak, de több nap alatt sem válaszoltak a kérdésekre. (Később mégis reagáltak, azt írták, a Rock Rádiónak tettek már ilyen engedményt.)

Végül még egy furcsaság: a másik bajba került rádiótól, a Music FM-től többek között arra is hivatkozva veszi el a frekvenciát a Médiatanács, hogy lejárt díjtartozása van. Ennek azonban ellentmondani látszik, hogy a médiatanácsi jegyzőkönyvek között rábukkantam arra a határozatra, ahol a Médiatanács maga engedélyezte a rádiót működtető Prodo Voice Zrt.-nek, hogy fizesse később a médiaszolgáltatási díjat. Sőt a Médiatanács maga ismerte el néhány hónapja egy kérdésemre, hogy engedélyt adtak a halasztott díjfizetésre.

A Médiatanácsnál ezzel kapcsolatban most azt közölték, jelenleg nem áll fenn a Music FM-et működtető cégnek lejárt díjtartozása, ők csupán azt állították,  hogy a szolgáltatónak a kérelme benyújtásakor volt díjtartozása, amely egy engedélyezett résztörlesztés megfizetésének néhány napos késlekedéséből adódott, és emiatt még fizetési felszólításra sem volt szükség. Az NMHH-nál hozzátették: a médiatörvény kimondja – a 48. § (7) bekezdés c) pontban –, hogy a jogosultság megújítására nincs lehetőség, ha a kérelme benyújtásakor a szolgáltatónak médiaszolgáltatásból fakadó díjtartozása van.

Borítófotó: Steve Gray / Freeimages.com
Szóljon hozzá!