fbpx
A Sláger FM épülethálója a Rock FM eddigi frekvenciájára való áthangolásra buzdítja a hallgatókat

Radu Morar: A Rock FM-et veszteségei miatt Mr. Zsolt néhány hónapja már bezárta volna

Radu Morar, a Sláger FM tulajdonosa a Media1-nek azt is mondta, ő és cége csak mától vált az eddigi Rock FM-et működtető Favorit Masters Kft. tulajdonosává. A tranzakció következtében Mr. Zsolt (Tamássy Zsolt), a Rock FM volt tulajdonosa visszakaphatja a tetemes összegű tagi hiteleit.

Ahogy arról előzetesen már írtunk, ma éjféltől az FM 95,8 MHz-en, az eddigi Rock FM frekvenciáján szól a Sláger FM, a Rock FM pedig elnémult. Ezt az tette lehetővé, hogy a Sláger FM tulajdonosa, a romániai származású, de több mint 20 éve Budapesten élő, többszörös médiatulajdonos Radu Morar érdekeltségében lévő Tematic Media Group megvásárolta a Rockot eddig működtető Favorit Masters Kft. céget a volt tulajdonostól, a Mr. Zsoltként ismert rockzenésztől és médiavállalkozótól, Tamássy Zsolttól.

A Sláger FM majdnem elnémult

Radu Morar számára a Favorit Masters Kft. megvásárlása azután vált érdekessé, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa tavaly novemberben úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az egyik legnagyobb kereskedelmi rádió, az eddig a budapesti 103,9 MHz-en sugárzó Sláger FM 7 éves médiaszolgáltatási jogosultságát. Emiatt ma éjféltől rádiós frekvencia nélkül maradt volna a Sláger FM. Ha így lett volna, a Slágernek el kellett volna küldenie az összes dolgozóját, és be kellett volna zárni – az Opten céginformációs rendszere szerint 2017-ben még 1 milliárd forint árbevétellel és 172,5 millió forint adózott nyereséggel működő – Sláger FM Hálózat Zrt.-t. Egyúttal tovább szűkült volna a médiapiac, hiszen a Médiatanács egyelőre nem írt ki új pályázatot a 103,9 MHz-re, ráadásul a Médiatanács arról is határozott, hogy a – korábban Simicska Lajos érdekeltségében lévő – Music FM sem használhatja tovább a frekvenciáját. (A Music FM jogosultsága még néhány napig, február 7-ig tart, sorsuk továbbra is bizonytalan, vagyis már alig pár napjuk van.)

A Sláger végül rádupláz

A Sláger FM mától tehát a 95,8 MHz-en sugároz, amivel még meg is duplázza eddigi vételkörzetében potenciálisan elérhető hallgatók számát, az új frekvencián a Sláger FM-et akár 2,5 millió ember is hallgathatja, köszönhetően annak, hogy a 95,8 MHz jó adottságinak köszönhetően például Nyugat-Magyarországon még Várpalotáról is fogható, míg a Sláger FM eddigi frekvenciája, a 103,9 MHz ennél jóval kisebb területet fedett le, és főleg Budapestre és környékére korlátozódott.

Hiába szűnt meg a Rock FM, volt rockosok netrádiót indítanak

A rockrajongók és a Rock FM eddigi dolgozói viszont egyelőre csalódottak, illetve a munkatársak érthető módon aggódnak megélhetésük miatt. A Rock Rádió egykori programigazgatója ennek kapcsán a Media1-nek szombaton megerősítette, hogy többedmagával már mától, azaz a Rock FM megszűnésére időzítve Rocker Rádió néven netes rockrádiót indított. Egy másik egykori rockos csapat is készült netrádiót indítani, de ők most elhalasztották a lépést, amikor megtudták, hogy a másik csapaté már készen is van.

Morar cáfolja, hogy övé lett volna eddig is a Rock FM

A Media1 utolérte Radu Morart, a Sláger FM és mostantól az eddig a Rock FM-et működtető Favorit Masters Kft. tulajdonosát, akit elsőként arról kérdeztünk, mi lesz most a Rock FM stábjával.

Radu Morar azzal kezdte, hogy valótlanságot állított az a róla megjelent cikk, mely szerint Tamássy Zsolt csak az ő strómanja volt a Rocknál. Morar azt mondja, Tamássy Zsolt nagyon sikeres üzletember, aki egyébként rockzenész és a rockzene szerelmese. Morar cége csak most, 2019. február 2-án, illetve a szerződés szerinti egyéb feltételek megvalósultával válik tulajdonosává a Rock FM-et működtető Favorit Masters Kft.-nek: eddig igenis Mr. Zsoltvolt a Rock tulajdonosa, és Morarnak csak annyi köze volt hozzá, hogy amikor Mr. Zsolt nem tudta egyedül értékesíteni a reklámidőt, a Morarhoz köthető Trimedia Sales House Kft. próbált neki besegíteni a salesbe. Azonban a Trimedia által szállított reklámok ellenére sem tudták Mr. Zsolték rentábilissé tenni a Rockot, aminek az egyik oka az lehetett, hogy a hirdetők számára nem volt igazán vonzó a rádió.

Mr. Zsolt bezárta volna

Morar azt mondta a Media1-nek, Mr. Zsoltnak a szívügye lett a Rock FM, azonban üzletemberként be kellett látnia, hogy ami nem megy az nem megy. Így már egy jó ideje gondolkodott a Rock bezárásán, amit csak azért nem tett meg a volt tulajdonos, mert Radu Morarral kötött megállapodásuk értelmében Morar megígérte, hogy megvásárolja tőle a céget és megszabadítja a tulajdonost a rádió működtetése során felhalmozott hatalmas visszafizetetlen tagi kölcsöntől, és az átadásig is lesz stábja a Rock FM-nek.

A cél megmenteni több mint 50 slágeres családot

Morar célja azonban nem az volt – de ezt is elmondta a volt tulajdonosnak az eladásra irányuló tárgyalások során – , hogy a veszteséges Rockkal tovább küzdjön, hanem hogy megmentsen az ügylettel több mint 50 slágeres családot, akik közül a legtöbb a Sláger FM elődjével, a Juventus Rádióval együtt több mint 20 éve itt dolgozik. Morar azt mondja: amikor a Sláger FM munkatársainak elmondta, hogy végül sikerül megvennie a 95,8 MHz-en működő céget, több munkatárs sírni kezdett örömében, hiszen akkora volt a bizonytalanság a Sláger FM jövőjével kapcsolatban. Morar sajnálja, hogy a Rock FM-nél dolgozókat – nem tudja mind átvenni, legfeljebb közülük néhányat, de még meg kell vizsgálnia a kérdést. Morar erről azt mondja, ő egy vállalkozást működtet, amelynek célja a nyereség, hiszen ennek hiányában csak adósságok keletkeznek, az pedig senkinek nem jó. „Ha valami veszteséges, akkor be kellene zárnom. Én nem azért csinálok egy üzletet, hogy én finanszírozzam a veszteségeit.”

Három évig se húzta a Rock

A Rock FM 2016. május 17-én indult. A Rock FM-et eredetileg Németh Gábor dobos, zeneszerző (Skorpió, Dinamit, P. Mobil), a Kőbányai Zenei Stúdió szaktanára, Vörös István énekes, gitáros, dalszerző (ex-Prognózis) és Andrási Beáta, a Vörös István Produkció ügyvezetője alapította. Később a rádiót eladták, így került Tamássy Zsolthoz, aki most vált meg a cégtől.

Túl nagy vállalások

A Rádió Rock az induláskor messze a rádiós pályázati kiírás feletti vállalást tett: azt ígérte, 81 százalékban magyar rockzenét sugároz majd. Erről azonban hamar kiderült, hogy fenntarthatatlanul magas. A Médiatanács ezért még 2017 végén hozzájárult, hogy a 81 százalékos arányból lejjebb vegyenek, de még így igen magas, 70 százalék volt. De hiába, mert a rockzenészeknek eddig alig volt ebből jogdíja: az egyik legtöbbet játszott rocker évente 12 ezer forintot kapott jogdíjból.

Kereskedelmi lesz a frekvencia

A frekvencia egyébként sokáig közösségi jellegű volt, ennek idén február 2-tól kereskedelmivé történő átminősítéséhez a Médiatanács hozzájárulását is megszerezték, ahogy a Médiatanács abba is belement, hogy február 2-tól Sláger FM legyen a rádió neve. A Médiatanács emellett más szerződésbeli változtatásokat is engedélyezett a kereskedelmi jellegű működéssel összefüggésben.

Az ACDC és a halak

Radu Morar egyébként azt ígéri, hogy a Sláger FM-en lesznek rockzenék, de azt is mondja, ez így volt eddig is, így nem lesz nagyon nagy változás. „Én például nagy ACDC rajongó vagyok, annál is inkább, mert amikor horgászni megyek, azt tapasztalom, hogy a halak is nagyon szeretik. Szóval imádom a jó rockzenét. A Sláger FM egyébként eddig is nagy arányban játszott rockot, és a kutatásaink azt mutatták, hogy a hallgatóink is nagyon szereti. Ez az új frekvenciára való költözésünket is nagyban segítette, hiszen így gyakorlatilag a Sláger arculatának átalakítása nélkül tudunk tovább működni.”

„Kapcsolj át Baby!”

A Sláger FM most óriás- és citylight plakátokkal, épületreklámmal, illetve hamarosan a 4/6-os és a 49-es villamosokon is megjelenő hirdetésekkel is igyekszik hallgatóit az új frekvenciára, a 95,8 MHz-re való áthangolásra biztatni, de lesznek reklámjaik a hozzájuk tartozó Sláger TV-n kívül a TV2 csatornáin is. A reklámszlogenjük: „Kapcsolj át Baby!”

A Sláger FM egyébként felfrissült új arculattal működik tovább.

„Igyekeztünk figyelemkeltő szlogennel felhívni magunkat a változásra”

– mondja erről Morar, aki végül köszönetét fejezte ki az Antenna Hungáriának, amiért a Rock FM és a Sláger FM közötti áthangolás profi módon történt, mindössze néhány perces technikai adáskieséssel járt éjfélkor.

Radu Morar, illetve az érdekeltségében lévő Tematic Media Group, a Sláger FM tulajdonosa a Sláger TV-nek és a Fishing&Hunting horgász-vadász témájú tévécsatornának is.

2023-ig mehet tovább a Sláger FM

A Sláger FM a 95,8 MHz-re való átköltözéssel 4 évig, 2023. január 16-ig rendelkezik biztos frekvenciával, majd ha az akkori Médiatanács úgy dönt, további 5 évvel meghosszabbítható lesz a jogosultság. A Rockot működtető Favorit Masters Kft. az Opten céginformációs rendszere szerint 2017-ben mintegy 40 millió forint veszteséget termelt, árbevétele 155 millió forint volt.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások