Rádió 1

Bajba kerülhet a Rádió 1 és a Médiatanács tagjai is búcsúzhatnak, ha a Fidesz nem segít

A csütörtökön kirótt bírság következményeként, ha nem változik a médiatörvény, nem hosszabbíthatja meg a Rádió 1 médiaszolgáltatási engedélyét a Médiatanács 2023-ban. Erről azonban már egy másik Médiatanácsnak kell döntenie, a mandátumuk ugyanis hamarosan lejár és az nem hosszabbítható meg. A Fidesz még segíthet.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Ahogy arról ma beszámoltunk, súlyos jogsértés – serdülőkorúak fejlődésének veszélyeztetése miatt – 350 ezer forint bírságot kapott a budapesti Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft. A Balázsék című, a Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani vezette műsorban ugyanis olyan szexuális utalások hangzottak el halmozottan, amelyek csak 16-os korhatári besorolással és kizárólag este 9 óra után kerülhettek volna adásba a Médiatanács szerint. A Balázsék című műsor azonban a bírságot érintő napon, 2018. szeptember 11-én szokás szerint a reggeli órákban volt hallható és a jóval enyhébb, 12 évnél fiatalabbak számára nem ajánlott kategóriában sugározták.

Súlyosabb lehet a következmény 350 ezer forintnál

A Media1 által megkérdezett szakértők szerint a Médiatanács e heti döntéséből az következik, hogy a budapesti Rádió 1 médiaszolgáltatója, a Radio Plus Kft. már nem kaphat 5 éves hosszabbításra lehetőséget a frekvenciajogosultsága majdani lejáratakor. A médiahatóság néhány nappal ezelőtt, a Music FM elnémítása kapcsán a Media1-nek írt alábbi válaszából is ez következik:

„A médiatörvény egyértelműen kimondja, hogy – egyebek mellett – nem lehet megújítani a jogosultságot, ha a médiaszolgáltató a szerződést vagy a médiatörvényben foglalt rendelkezéseket ismételten vagy súlyosan megszegte, vagy a megújítás iránti kérelem benyújtásakor, illetve a kérelem elbírálásakor a médiaszolgáltató díjtartozással rendelkezik. Ilyen esetekben tehát a Médiatanácsnak nincs mérlegelési jogköre”

– írta az NMHH alig pár napja. Amikor a Rádió 1 tihanyi frekvenciáját működtető Life Essence Kft. szeretett volna hosszabbítást kérni, a bíróság is azt állapította meg tavaly, hogy ez nem lehetséges, mert a jogszabály alapján két bírság (vagyis megismételt jogsértés) vagy egy súlyos bírság esetén nincs mód az automatikus hosszabbításra. Dudás Dóra Virág bíró ítélete azt mondta ki, hogy

a Médiatörvény alapján egy korábbi súlyos jogsértés kizáró feltételnek tekinthető a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítására irányuló eljárásban.

Balázsékat már büntették ilyenért máskor is

Ráadásul Balázsék műsora nem először sértette meg a médiatörvényt, tavaly novemberben például azért kapott a Rádió 1 félmilliós büntetést a Médiatanácstól, mert nem megfelelő korhatári besorolással olyan deviáns témákról beszélgettek Balázsék mint az állatokkal való szexuális viszony.

Még lehetnek kiutak a Rádió 1 számára

Ha a Médiatanács következetes, vagyis ugyanazon jogszabályi hivatkozás alapján jár el, ahogy a Music FM esetében tette, akkor a Rádió 1-nek vagy újra kell majd pályáznia a frekvenciáért, vagy fel kell majd vásárolnia egy már működő másik rádiót működtető céget. A Music FM-nek egyik lehetőséggel sem volt szerencséje: nem tudtak megállapodni egyik rádióval sem felvásárlásról (pedig voltak erre irányuló tárgyalásaik), másrészt a Médiatanács még pályázatot sem írt ki a frekvenciájuk, a 89,5 MHz hasznosítására, így nem tudtak pályázati úton sem hullámsávot szerezni. Egyébként ha lett volna pályázat, akkor az eljárás végéig még ideiglenes jogosultságot igényelve fennmaradhatott volna a Music FM, a Médiatanács mégis inkább lemondott a frekvencia hasznosításából fakadó állami bevételekről, így jelenleg a 89,5 MHz kihasználatlan, csakúgy mint a 103,9 megahertz, ahol február elejéig az azóta a Rock frekvenciájára átköltöző Sláger FM volt.

2023-ig még szólhat a Rádió 1

A budapesti Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft. az NMHH oldalán lévő nyilvántartás szerint 2016. március 19-én szerzett hét éves frekvenciahasználati jogosultságot. Vagyis a Rádió 1 mostani, 7 évre szóló frekvenciajogosultsága 2023 tavaszán jár le. A Radio Plus Kft.-nek van még tehát ideje megoldani a helyzetet, addig esetleg még felvásárolhat egy másik rádiót, illetve az is megoldást jelenthet, ha a Fidesz addigra megváltoztatja a médiatörvényt. Ha azonban ez nem történik meg, legfeljebb pályázati úton juthatnak majd frekvenciához, ha az akkori piaci helyzetben szándékukban áll majd folytatni a működést.

Mindenesetre az látszik, hogy az állampolgári bejelentésre lefolytatott eljárás okozhat még kellemetlenségeket a Rádió 1 vezetésének, és biztosan foglalkozniuk kell majd a kérdéssel.

A vidéki Rádió 1-ek is adásba adták a jogsértő részeket, mégse kaptak büntetést

Bár a Rádió 1 által sugárzott Balázsék című műsor jogsértőnek talált része több vidéki, a Rádió 1 hálózatba becsatlakozó, a Rádió 1 műsorait továbbító helyi rádióban is adásba került, ezen médiaszolgáltatókat mégsem marasztalta el a jogsértő tartalmak adásba helyezéséért a Médiatanács.

A Médiatanács egyébként épp a napokban adott lehetőséget 5 éves hosszabbításra a fehérvári 94.5 Rádió 1-nek, de a rádiós cég kérelmét még a mostani, a budapesti Rádió 1-re vonatkozó bírság előtt bírálták el, ráadásul a fehérvári Rádió 1-et nem a Radio Plus Kft., hanem a Rádió 1 műszaki igazgatója, Paál Ákos cége, a Puredigital Kft. által felvásárolt Fehérvár Rádió Kft. működteti.

Frissítés (2019.02.15. 08:41): Küldtünk kérdést még cikkünk előtt, csütörtök délelőtt a hatóságnak, hogy a vidéki cégeket miért nem bírságolta meg. Erre az NMHH végül pénteken az alábbiakat reagálta:

„A médiaszolgáltatókkal kötött hatósági szerződések egyértelműen rögzítik, hogy a hálózatos médiaszolgáltatásért a hálózatos médiaszolgáltató tartozik felelősséggel.”

Hamarosan eldőlhet, mi lesz a Médiatanács tagjaival

A Médiatanács tagjainak 9 éves mandátuma egyébként hamarosan lejár, kivéve az elnökét, Karas Monikát, hiszen őt nem 2010-ben, a 2. Fidesz-kormány megalakulását követően választotta meg az Országgyűlés, hanem Szalai Annamária volt elnök 2013-as halálakor. A tagok megbízatása a jelenlegi jogszabályi szöveg alapján nem hosszabbítható meg, de az elképzelhető lehet, hogy a Fidesz a hónuk alá nyúl és a kedvükért megváltoztatja a Médiatörvényt, hiszen ehhez megvan a szükséges kétharmaduk. Épp ezért a tagok sorsa jelenleg bizonytalan.

A médiatanács egyébként kizárólag olyan tagokból áll, akiket a Fidesz szeretett volna. Ők azok:

  • Karas Monika (elnök) (megbízatása csak később jár le.)
  • Auer János
  • Kollarik Tamás
  • Koltay András
  • Vass Ágnes

A Médiatanács tagjait 2010. októberében választotta meg az Országgyűlés, vagyis bő fél év múlva legkésőbb kiderül, élvezik-e még Felcsút, azaz a miniszterelnök és a Fidesz támogatását.

Szóljon hozzá!