fbpx
origo, helyreigazítás

Helyreigazítás-cunami söpört végig a kormánysajtón

Megduplázódott egy év alatt a kormánypárti sajtóban a helyreigazítások száma. A kormányközeli orgánumok által elvesztett 109 helyreigazítási perrel szemben alig néhányszor vesztettek bíróságon a kormánytól független médiumok.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Az Átlátszó  kíváncsi volt, hogy hány helyreigazítási pert buktak tavaly a kormányközeli sajtótermékek. A lap a Fővárosi Törvényszéktől kért ki ennek kapcsán hivatalos statisztikai adatokat közérdekű adatigényléssel.

Így derült ki, hogy

2018-ban összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztett a 888, a Közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2.

A legtöbbször az Origo állított valótlant

Az alábbi ábrán, melyet az Átlátszó engedélyével osztunk meg, látszik: az említett médiumok közül az Origo ellen indult a legtöbb kereset, szám szerint 58. Az Origo 34 bukott perrel a legtöbb helyreigazítási perét elvesztő médium lett.

Az Átlátszó egyébként már a megelőző évben is kért ki a Fővárosi Törvényszéktől statisztikákat. Ez alapján 2017-ben összesen 53 helyreigazítási pert vesztett a kormányközeli média. Vagyis egy év alatt, több mint duplájára ugrott a bíróság által is problémásnak talált cikkek száma.

Nem kormánypárti sajtó: 14

A portál kikérte összehasonlításképpen a kormánypárti politikusok által folyamatosan támadott, álhírgyárnak minősített lapok helyreigazítási pereinek adatait is. A bírósági statisztika szerint  a 444, az Index, a (választás után bezárt) Magyar Nemzet, az RTL Klub és az Átlátszó összesen 14 helyreigazítási pert vesztett el tavaly részben vagy egészben.


Az atlatszo.hu megjegyezte, hogy három, részlegesen elveszített helyreigazítási pere közül kettő még nem fejeződött be jogerősen. Közös ezekben a perekben, hogy a helyreigazítani kért, sok pontból álló kérelmeknek csak kis részben, tipikusan nem a cikkek érdemi állításaival kapcsolatban adott helyt a bíróság.

Szóljon hozzá!