fbpx
Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója

Távozik a Kossuth Rádió csatornaigazgatója

Mucsányi Marianna arra az összeférhetetlenségre hivatkozva döntött így, amire a Media1 hívta fel a figyelmet decemberben egy részletes cikkben. Az érintett is megerősítette az információt.

A Media1 információi szerint a mai napon bejelentette Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió eddigi csatornaigazgatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának december közepén (kizárólag kormánypárti támogatással) megválasztott egyik új tagjának, Szadai Károlynak a felesége, hogy távozik az állami rádió éléről.

Már mától nem Mucsányi irányítja az állami rádiót.

Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.
Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Fotó:
MTI/Illyés Tibor

Mucsányi Marianna összeférhetetlenségre hivatkozott a munkatársaknak küldött belső levélben. Azt írja, sajnálja, hogy nem folytathatja tovább a közös munkát, de mivel a férje lett a Médiatanács tagja, ő már nem maradhat állományban, majd megköszönte az elmúlt három éves közös munkát a kollégáinak.

A Media1 úgy tudja, Mucsányi utódját hamarosan bejelenti az MTVA.

A Media1 utolérte kedden délelőtt telefonon Mucsányit, aki annyit mondott, hogy közös megegyezéssel távozik a rádiótól. A távozás okaként a körlevél tartalmával azonos módon, az összeférhetetlenséget jelölte meg.

A férj ellenőrizte volna a feleség vezette rádiót

Arról, hogy Mucsányi Marianna és Szadai Károly pozíciója egymással összeférhetetlen, a Media1 számolt be részletesen. A Médiatörvény határozottan tiltja, hogy a Médiatanács tagjának közeli hozzátartozója az MTVA munkatársa, pláne vezetője legyen, hiszen így a Médiatanács tagja a közeli hozzátartozó vezette médium, jelen esetben a Kossuth Rádióról hozhatna döntéseket, Szadait ennek ellenére választotta meg az Országgyűlés fideszes többsége a grémiumba.

Az NMHH részéről, amikor a kérdést a Media1 feszegette, azt közölték, az összeférhetetlenség megszüntetésére 30 nap áll rendelkezésre. E határidő ezekben a napokban járt volna le, így már számítani lehetett Mucsányi távozására, hiszen az összeférhetetlenség megszüntetésére három lehetséges módozat állt a házaspár rendelkezésére:

  • ha a feleség, Mucsányi Marianna távozik az MTVA
  • ha a férj, Szadai Károly visszaadja a mandátumát a Médiatanácsban
  • ha a közeli hozzátartozók ez alatt a 30 nap alatt el tudnak válni egymástól, de a válás ennél hosszadalmasabb, így ez nem volt reális.

Összeférhetetlenség mellett cégbírósági eltiltásra is fény derült

Mucsányi Marianna 2016-ban lett a Kossuth Rádió csatornaigazgatója.

A Kossuth Rádió élére történő kinevezését megelőzően a jelenleg is az MTVA/Kossuth Rádió műsorgyártó cégeként dolgozó Média Műhely Kft. tulajdonosa és ügyvezetője volt, a céget azonban a rádió élére történő kinevezését megelőzően eladta, igaz, mint arról a Media1 beszámolt, nem került tőle túl messzire a vállalkozás, így vélhetően elvben nem lenne nehéz visszaszereznie most, hogy már nem dolgozik a Kossuth adó élén. A gyakorlatban azonban Mucsányi még ebben az esetben sem tudná visszavásárolni a vállalkozást, Mucsányi ugyanis jelenleg, mint arról a Media1 beszámolt, 3 éves cégbírósági eltiltás alatt áll tavaly nyár óta, márpedig ez alatt a 3 év alatt nem lehet tulajdonosa vagy vezető tisztségviselője egyetlen vállalkozásnak sem.

A cégbírósági eltiltást Mucsányi a Media1-nek azzal magyarázta decemberben, hogy egy másik, bevételt nem produkáló vállalkozásában Mucsányi könyvelője nem tett eleget a jogszabályok szerinti adatszolgáltatásoknak. Mucsányi kényszertörlés alá került vállalkozása, a Domaháza 2002 Kft. 767 ezer forint köztartozás mellett szűnt meg.

Frissítés 13:52

Papp Dániel vezérigazgató megtalálta az utódot

Fenti cikkünk megjelenését követően bejelentette az MTVA, hogy Siklósi Beatrix, az M5 tévécsatorna vezetője veszi át a Kossuth Rádió irányítást. Siklósi Beatrix korábban sok kritikát kapott, mivel ő vezette az Éjjel menedék című műsort, ahol többek között holokauszttagadó személyt láttak vendégül, de a Szálasi idézet is belefért. Siklósi Beatrix korábban Facebookon „bálványozta” Orbán Viktor miniszterelnököt. Siklósi Beatrix kinevezéséről egy külön hírben számoltunk be részletesen.

Borító: Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója beszédet mond a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díj átadásán a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én. Az elismerést elsőként Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája vehette át. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások