Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója

Távozik a Kossuth Rádió csatornaigazgatója

Mucsányi Marianna arra az összeférhetetlenségre hivatkozva döntött így, amire a Media1 hívta fel a figyelmet decemberben egy részletes cikkben. Az érintett is megerősítette az információt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Media1 információi szerint a mai napon bejelentette Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió eddigi csatornaigazgatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának december közepén (kizárólag kormánypárti támogatással) megválasztott egyik új tagjának, Szadai Károlynak a felesége, hogy távozik az állami rádió éléről.

Már mától nem Mucsányi irányítja az állami rádiót.

Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.
Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Fotó:
MTI/Illyés Tibor

Mucsányi Marianna összeférhetetlenségre hivatkozott a munkatársaknak küldött belső levélben. Azt írja, sajnálja, hogy nem folytathatja tovább a közös munkát, de mivel a férje lett a Médiatanács tagja, ő már nem maradhat állományban, majd megköszönte az elmúlt három éves közös munkát a kollégáinak.

A Media1 úgy tudja, Mucsányi utódját hamarosan bejelenti az MTVA.

A Media1 utolérte kedden délelőtt telefonon Mucsányit, aki annyit mondott, hogy közös megegyezéssel távozik a rádiótól. A távozás okaként a körlevél tartalmával azonos módon, az összeférhetetlenséget jelölte meg.

A férj ellenőrizte volna a feleség vezette rádiót

Arról, hogy Mucsányi Marianna és Szadai Károly pozíciója egymással összeférhetetlen, a Media1 számolt be részletesen. A Médiatörvény határozottan tiltja, hogy a Médiatanács tagjának közeli hozzátartozója az MTVA munkatársa, pláne vezetője legyen, hiszen így a Médiatanács tagja a közeli hozzátartozó vezette médium, jelen esetben a Kossuth Rádióról hozhatna döntéseket, Szadait ennek ellenére választotta meg az Országgyűlés fideszes többsége a grémiumba.

Az NMHH részéről, amikor a kérdést a Media1 feszegette, azt közölték, az összeférhetetlenség megszüntetésére 30 nap áll rendelkezésre. E határidő ezekben a napokban járt volna le, így már számítani lehetett Mucsányi távozására, hiszen az összeférhetetlenség megszüntetésére három lehetséges módozat állt a házaspár rendelkezésére:

  • ha a feleség, Mucsányi Marianna távozik az MTVA
  • ha a férj, Szadai Károly visszaadja a mandátumát a Médiatanácsban
  • ha a közeli hozzátartozók ez alatt a 30 nap alatt el tudnak válni egymástól, de a válás ennél hosszadalmasabb, így ez nem volt reális.

Összeférhetetlenség mellett cégbírósági eltiltásra is fény derült

Mucsányi Marianna 2016-ban lett a Kossuth Rádió csatornaigazgatója.

A Kossuth Rádió élére történő kinevezését megelőzően a jelenleg is az MTVA/Kossuth Rádió műsorgyártó cégeként dolgozó Média Műhely Kft. tulajdonosa és ügyvezetője volt, a céget azonban a rádió élére történő kinevezését megelőzően eladta, igaz, mint arról a Media1 beszámolt, nem került tőle túl messzire a vállalkozás, így vélhetően elvben nem lenne nehéz visszaszereznie most, hogy már nem dolgozik a Kossuth adó élén. A gyakorlatban azonban Mucsányi még ebben az esetben sem tudná visszavásárolni a vállalkozást, Mucsányi ugyanis jelenleg, mint arról a Media1 beszámolt, 3 éves cégbírósági eltiltás alatt áll tavaly nyár óta, márpedig ez alatt a 3 év alatt nem lehet tulajdonosa vagy vezető tisztségviselője egyetlen vállalkozásnak sem.

A cégbírósági eltiltást Mucsányi a Media1-nek azzal magyarázta decemberben, hogy egy másik, bevételt nem produkáló vállalkozásában Mucsányi könyvelője nem tett eleget a jogszabályok szerinti adatszolgáltatásoknak. Mucsányi kényszertörlés alá került vállalkozása, a Domaháza 2002 Kft. 767 ezer forint köztartozás mellett szűnt meg.

Frissítés 13:52

Papp Dániel vezérigazgató megtalálta az utódot

Fenti cikkünk megjelenését követően bejelentette az MTVA, hogy Siklósi Beatrix, az M5 tévécsatorna vezetője veszi át a Kossuth Rádió irányítást. Siklósi Beatrix korábban sok kritikát kapott, mivel ő vezette az Éjjel menedék című műsort, ahol többek között holokauszttagadó személyt láttak vendégül, de a Szálasi idézet is belefért. Siklósi Beatrix korábban Facebookon „bálványozta” Orbán Viktor miniszterelnököt. Siklósi Beatrix kinevezéséről egy külön hírben számoltunk be részletesen.

Borító: Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója beszédet mond a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díj átadásán a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én. Az elismerést elsőként Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája vehette át. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!