fbpx
NMHH Médiatanács

A Médiatanács megbírságolta a közmédiát és az RTL Klubot, meg vannak számlálva a Vörösmarty Rádió napjai

A grémium e heti ülésén az RTL Klubra és az M5-re kirótt csekély összegű bírság mellett arról is határozott, elkezdi kidolgozni a székesfehérvári Vörösmarty Rádió által eddig használt rádiós frekvenciára a pályázatot.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti, keddi ülésén felkérte az NMHH Hivatalát, hogy dolgozza ki a Székesfehérvár 99,2 MHz frekvenciatervét a kapcsolódó rádiós pályázati eljárás előkészítéseként.

E döntés előzménye, hogy a Médiatanács a médiatörvény idevágó szakaszára hivatkozva még októberben úgy döntött, hogy a budapesti Civil Rádióhoz hasonlóan nem újítja meg az a Székesfehérvár 99,2 MHz frekvencián jelenleg működő Vörösmarty Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát. Az NMHH tájékoztatása szerint (a Civil Rádióval ellentétben, mely perre vitte az ügyet) a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbításának elutasítására vonatkozó döntést a Vörösmarty Rádió nem támadta jogorvoslati kérelemmel, ezért

a Médiatanács korábbi, a székesfehérvári frekvenciával kapcsolatos döntése jogi értelemben véglegessé vált.

Büntetés az állami médiavállalatnak

A Médiatanács 200 ezer forintos bírságot szabott ki az M5 szolgáltatójára, amiért az állami médiavállalat csatornáján, a Rejtélyes XX. század című műsor szeptemberben sugárzott adását négy alkalommal nem jó időpontban és nem megfelelő korhatár-besorolással adta le.

A Sztálin által Bulgáriában végrehajtott tisztogató tevékenységeket taglaló műsor, témájából kifolyólag, kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna műsorra, míg a csatorna „korhatár nélkül megtekinthető” besorolással, a reggeli órákban és napközben sugározta azt, állapította meg a testület.

100 ezer forint bírság lett belőle, hogy cipőkre pásztázott az RTL Klub kamerája

A testület 100 ezer forint összegű bírságot szabott ki az RTL Klub szolgáltatójára. Ennek magyarázata, hogy a Reggeli című műsor egy augusztusi adásában a műsort egyébkétn támogató cipőmárkáról olyan többletinformációkat adtak, amelyek a Médiatanács vélekedése szerint a termék megvásárlására ösztönözhették a nézőket.

A cipők ugyanis állandóan jelen voltak, illetve a kamera ráközelített a márkajelre, mindez pedig a Médiatanács szerint ellentétes a hatályos jogszabályokkal.

Hálózatba kapcsolják a Mária Rádiót

A szolgáltatók kérelmére a Médiatanács napirendjén volt az is, hogy a Szombathely 88,4 MHz frekvencián működő Mária Rádió Savaria hálózatba kapcsolódhasson a Budapest 88,8 MHz, a Göd 97,3 MHz és a Törökbálint 97,6 MHz frekvenciákon hallható Mária Rádióval.  A testület megadta ehhez az engedélyt.

400 milliót osztanak ki a közösségi rádiók és tévék között

Az NMHH tájékoztatása szerint a testület a Médiatanács Támogatási Programjában 400 millió forintos kerettel megszavazta azt a 2020-as pályázatot, amely a közösségi szolgáltatók folyamatos fenntartásához szükséges működési és üzemeltetési költségeihez járul hozzá.

Egy sikerrel pályázó közösségi tévé maximum 600 ezer forinthoz, egy közösségi rádió 500 ezer forinthoz, egy kisközösségi rádió pedig legfeljebb 400 ezer forinthoz juthat havi támogatásként, legfeljebb tizenkét hónapon át. Az első fordulóra idén december 12-éig pályázhatnak azok a szolgáltatók, amelyeknek 2018-as nettó árbevétele nem haladta meg a százmillió forintot.

Kihirdették a győzteseket a műszaki pályázaton

A tanács a Magyar Média Mecenatúra Programjának közösségi médiaszolgáltatók számára kiírt műszaki pályázatának idei második fordulójában húsz rádió és televízió pályázott sikeresen.

A héten megszavazott nyertesek összesen közel 43 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására.

A televíziók közül támogatást kapott a Mezőtúri Városi Televízió, a Zemplén TV, a biatorbágyi Völgyhíd TV, a pécsi Pannon Televízió, az RTV Szekszárd, a Füzesabonyi Városi Televízió, a Régió Tv Esztergom, a TV Budakalász és a budapesti City TV.

A közösségi rádiók közül a miskolci és a debreceni Európa Rádió, a szentgotthárdi Radio Monošter, a telkibányai Mária Rádió Zemplén, a Győr Plusz Rádió és a budapesti Trend FM, valamint a Manna FM, míg a kisközösségi rádiók közül a székesfehérvári Alpha Rádió, a siófoki Balaton Rádió, a Rádió Szentendre és az Első Pesti Egyetemi Rádió fejlesztheti technikai berendezéseit.

Borítófotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások