A Ferencváros című újság 2019. október 7-i, legutóbbi lapszáma

Tényi István feljelenti Ferencváros új polgármesterét a médiahatóságnál

A rendszeres feljelentőként ismert volt Fidesz-tag úgy véli, Baranyi Krisztina hivatala megsérthette a sajtótörvényt, ha hiteles az az e-mail, amelyről a Mandiner cikkezett a Ferencváros című újság kapcsán. Baranyit egyébként épp azután támadta cenzúrával a Fidesz-közeli Mandiner és Tényi, hogy a polgármester a Ferencváros című lapnál talált gyanús szerződésekről posztolt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Tényi István, az egykori Fidesz-tagból lett rendszeres feljelentő tegnap, pénteken este a Facebook oldalán jelentette be, hogy „cenzúra” gyanúja miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordul annak érdekében, hogy az NMHH vizsgálja ki, hogy összeegyeztethető-e a hatályos jogszabályokkal az a gyakorlat, amelyről korábban a fideszes médiaholding, a KESMA félezer médiatermékének egyike, a Mandiner.hu cikke számolt be, és amely szerint Ferencváros új polgármestere, Baranyi Krisztina állítólag „személyesen vizsgálja meg a kerületi újságban megjelentetni kíván tartalmakat azok megjelenése előtt.”

A témával a Pestisrácok elnevezésű, szintén a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) kiszolgálómédiumaként működő és erősen közpénz-finanszírozott sajtótermék is foglalkozik. A Pestisrácok úgy tudja, Tényi arra hivatkozik az NMHH-nál, hogy a hatályos sajtójogi szabályok szerint „egy-egy sajtótermék estében a tartalmakban szereplő személyeknek csak akkor van lehetőségük beleszólni a cikkekbe, amennyiben szavaikat eltorzították, mondandójukat megmásították a szerkesztők, és ezzel sérelmet szenvedtek.”

A Mandiner tegnap közölte, hogy egy olyan üzenet érkezett a Ferencváros című önkormányzati lap egyik munkatársának – illetve a közzétett képernyőkép szerint összesen 3 címzettnek – amelyben az állt:

„Kérlek, hogy az újságot nyomdába történő továbbítás előtt a [email protected] e-mail címre küldd meg”.

A Mandiner erről az állítólagos kérésről egy képernyőfotót is közzétett, de azon a címzettek neve nem látszik, és a levél küldőjének aláírásaként csupán egy bizonyos „A.” látszik Ferencváros félbevágott logója előtt. Ez alapján úgy tűnik, hogy valójában nem magától a polgármestertől származik az üzenet, hanem legfeljebb valamelyik kollégájától (ő lehet a rejtélyes A.), hiszen Baranyi Krisztinának sem a vezeték-, sem a keresztneve nem „A.”-val kezdődik. A tárgy nélküli e-mailt egyébként a képernyőfotó szerint október 29-én, azaz kedden 17:31-kor küldték el.

A Ferencváros c. lap nyomdába adását előzetes jóváhagyáshoz kötő levél Ferencvárosban, küldte: A., közzétette: Mandiner
A Ferencváros c. lap nyomdába adását előzetes jóváhagyáshoz kötő levél Ferencvárosban, küldte: A., közzétette: Mandiner

Amikor a több száz terméket megszerző fideszes médiaholding cenzúrát kiált

A Mandiner mindenesetre az eset kapcsán odaszúrt az október 13-án megválasztott új polgármesternek, mondván Baranyi Krisztina épp csütörtökön a „szabad sajtó” fontosságáról beszélt az Indexnek. „Szabad sajtót szeretnének a kerületben, ennek az lehet a biztosítéka, hogy nem irányítja a polgármester” – idézték az új IX. kerületi polgármester szavait.

Késik a lap, mert a Ferencváros című lap főszerkesztője szerint nem történt esemény

Az állítólagos cenzúrával kapcsolatos ügynek egyébként további érdekességei is vannak. Baranyi Krisztinát ugyanis nem sokkal azután támadta meg cenzúrával a Mandiner, hogy Baranyi a Facebookon bejelentette, hogy a lap főszerkesztője, Veres László (aki 2010-től négy éven át a Fidesz önkormányzati képviselője volt a kerületben) 2 millió forintért maradna a lap élén a szerződése lejártáig, miközben az aktuális lapszám máris késik, mivel Veres szerint „nem volt esemény mostanában, ezért nincs tartalom az új lapszámhoz.”

Baranyi arról is írt a Facebookon, hogy felbontotta a szerződést azzal a céggel, melynek

„vezetője a Fidesz által segített álellenzéki Lokálpatrióta Egyesület képviselőjeként indult a választáson. A Zymhod Kft havi bruttó 381 000 Ft-ért »adott« üzletviteli tanácsokat Bácskai fideszes polgármesternek. Dr. Tóth Lászlónak a 2015 óta érvényben lévő szerződés szerint egy betűt sem kellett leírnia, a munka teljesítését a volt polgármester maga igazolta. Az egyesület elnökének feleségének, Deutsch Kornéliának is találtunk élő szerződését az Önkormányzattal. Eszerint feladata a Ferencváros újság cikkeinek átolvasása és ellenőrzése havi 100 ezer forintért 2019 márciusától ez év végéig. A lap munkatársai nem tudtak róla, hogy Deutsch Kornélia szintén itt dolgozik. Lassan érthető lesz, hogy mire megy el 91 millió a kéthetente megjelenő lapnál, úgy, hogy a szerkesztőség nincs túlfizetve. (…) ”

Baján épp az volt a gyakorlat a fideszes városházán, amit most a fideszes lap kifogásol

A ferencvárosi sajtóbalhé másik érdekessége, hogy Baján Géczy Zsolt főszerkesztő épp most kérdezte meg a fotómanipulációs ügy ellenére őt megtartó új, momentumos polgármestertől, hogy hová küldheti ezután a Bácskai Napló című önkormányzati lapot előzetes ellenőrzésre. A választási kampányban ellenzékiekről hamis fotókat leközlő lap főszerkesztője ezzel önkéntelenül elszólta magát, hogy a fideszes bajai városházán eddig az volt a gyakorlat, amit most a fideszes médiumok cenzúraként aposztrofálnak Baranyi Krisztina esetében. (A bajai új polgármester azt mondta, nem tart igény az elküldésre, de megkérte a munkatársakat, hogy kezdjenek el újságként működni.)

A napokban a fideszes médiaholding Karácsony Gergelyt, Budapest új főpolgármesterét is cenzúrával vádolta, amiért közölte, hogy a BKV nem kívánja támogatni a gyűlöletkeltő és sokszor valótlan információkat közzétevő Lokál című kormányközeli lapot. Karácsonyt diktátorként emlegették, de a főpolgármester közölte, nem tudja betiltani a lapot.

Frissítés – Megszólalt Baranyi Krisztina

Baranyi Krisztina szombat este reagált a cenzúravádakra. Mint kiderült, a nyomdai jóváhagyást kérő levelet nem ő írta, hanem még a volt polgármester kabinetjének irodavezetője, vagyis épp az ellenkezője igaz abból, amivel őt vádolják. Szerinte vicces, hogy egy agitprop terméktől támadják őt cenzúrával. Erről bővebben ide kattintva olvasható külön hírünk.

Borító: A Ferencváros c. önkormányzati lap legutóbb, 2019. október 7-én, az önkormányzati választásokat megelőzően megjelent lapszámának borítórészlete.

Szóljon hozzá!