fbpx
A Ferencváros című újság 2019. október 7-i, legutóbbi lapszáma

Tényi István feljelenti Ferencváros új polgármesterét a médiahatóságnál

A rendszeres feljelentőként ismert volt Fidesz-tag úgy véli, Baranyi Krisztina hivatala megsérthette a sajtótörvényt, ha hiteles az az e-mail, amelyről a Mandiner cikkezett a Ferencváros című újság kapcsán. Baranyit egyébként épp azután támadta cenzúrával a Fidesz-közeli Mandiner és Tényi, hogy a polgármester a Ferencváros című lapnál talált gyanús szerződésekről posztolt.

Tényi István, az egykori Fidesz-tagból lett rendszeres feljelentő tegnap, pénteken este a Facebook oldalán jelentette be, hogy „cenzúra” gyanúja miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordul annak érdekében, hogy az NMHH vizsgálja ki, hogy összeegyeztethető-e a hatályos jogszabályokkal az a gyakorlat, amelyről korábban a fideszes médiaholding, a KESMA félezer médiatermékének egyike, a Mandiner.hu cikke számolt be, és amely szerint Ferencváros új polgármestere, Baranyi Krisztina állítólag „személyesen vizsgálja meg a kerületi újságban megjelentetni kíván tartalmakat azok megjelenése előtt.”

A témával a Pestisrácok elnevezésű, szintén a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) kiszolgálómédiumaként működő és erősen közpénz-finanszírozott sajtótermék is foglalkozik. A Pestisrácok úgy tudja, Tényi arra hivatkozik az NMHH-nál, hogy a hatályos sajtójogi szabályok szerint „egy-egy sajtótermék estében a tartalmakban szereplő személyeknek csak akkor van lehetőségük beleszólni a cikkekbe, amennyiben szavaikat eltorzították, mondandójukat megmásították a szerkesztők, és ezzel sérelmet szenvedtek.”

A Mandiner tegnap közölte, hogy egy olyan üzenet érkezett a Ferencváros című önkormányzati lap egyik munkatársának – illetve a közzétett képernyőkép szerint összesen 3 címzettnek – amelyben az állt:

„Kérlek, hogy az újságot nyomdába történő továbbítás előtt a [email protected] e-mail címre küldd meg”.

A Mandiner erről az állítólagos kérésről egy képernyőfotót is közzétett, de azon a címzettek neve nem látszik, és a levél küldőjének aláírásaként csupán egy bizonyos „A.” látszik Ferencváros félbevágott logója előtt. Ez alapján úgy tűnik, hogy valójában nem magától a polgármestertől származik az üzenet, hanem legfeljebb valamelyik kollégájától (ő lehet a rejtélyes A.), hiszen Baranyi Krisztinának sem a vezeték-, sem a keresztneve nem „A.”-val kezdődik. A tárgy nélküli e-mailt egyébként a képernyőfotó szerint október 29-én, azaz kedden 17:31-kor küldték el.

A Ferencváros c. lap nyomdába adását előzetes jóváhagyáshoz kötő levél Ferencvárosban, küldte: A., közzétette: Mandiner
A Ferencváros c. lap nyomdába adását előzetes jóváhagyáshoz kötő levél Ferencvárosban, küldte: A., közzétette: Mandiner

Amikor a több száz terméket megszerző fideszes médiaholding cenzúrát kiált

A Mandiner mindenesetre az eset kapcsán odaszúrt az október 13-án megválasztott új polgármesternek, mondván Baranyi Krisztina épp csütörtökön a „szabad sajtó” fontosságáról beszélt az Indexnek. „Szabad sajtót szeretnének a kerületben, ennek az lehet a biztosítéka, hogy nem irányítja a polgármester” – idézték az új IX. kerületi polgármester szavait.

Késik a lap, mert a Ferencváros című lap főszerkesztője szerint nem történt esemény

Az állítólagos cenzúrával kapcsolatos ügynek egyébként további érdekességei is vannak. Baranyi Krisztinát ugyanis nem sokkal azután támadta meg cenzúrával a Mandiner, hogy Baranyi a Facebookon bejelentette, hogy a lap főszerkesztője, Veres László (aki 2010-től négy éven át a Fidesz önkormányzati képviselője volt a kerületben) 2 millió forintért maradna a lap élén a szerződése lejártáig, miközben az aktuális lapszám máris késik, mivel Veres szerint „nem volt esemény mostanában, ezért nincs tartalom az új lapszámhoz.”

Baranyi arról is írt a Facebookon, hogy felbontotta a szerződést azzal a céggel, melynek

„vezetője a Fidesz által segített álellenzéki Lokálpatrióta Egyesület képviselőjeként indult a választáson. A Zymhod Kft havi bruttó 381 000 Ft-ért »adott« üzletviteli tanácsokat Bácskai fideszes polgármesternek. Dr. Tóth Lászlónak a 2015 óta érvényben lévő szerződés szerint egy betűt sem kellett leírnia, a munka teljesítését a volt polgármester maga igazolta. Az egyesület elnökének feleségének, Deutsch Kornéliának is találtunk élő szerződését az Önkormányzattal. Eszerint feladata a Ferencváros újság cikkeinek átolvasása és ellenőrzése havi 100 ezer forintért 2019 márciusától ez év végéig. A lap munkatársai nem tudtak róla, hogy Deutsch Kornélia szintén itt dolgozik. Lassan érthető lesz, hogy mire megy el 91 millió a kéthetente megjelenő lapnál, úgy, hogy a szerkesztőség nincs túlfizetve. (…) ”

Baján épp az volt a gyakorlat a fideszes városházán, amit most a fideszes lap kifogásol

A ferencvárosi sajtóbalhé másik érdekessége, hogy Baján Géczy Zsolt főszerkesztő épp most kérdezte meg a fotómanipulációs ügy ellenére őt megtartó új, momentumos polgármestertől, hogy hová küldheti ezután a Bácskai Napló című önkormányzati lapot előzetes ellenőrzésre. A választási kampányban ellenzékiekről hamis fotókat leközlő lap főszerkesztője ezzel önkéntelenül elszólta magát, hogy a fideszes bajai városházán eddig az volt a gyakorlat, amit most a fideszes médiumok cenzúraként aposztrofálnak Baranyi Krisztina esetében. (A bajai új polgármester azt mondta, nem tart igény az elküldésre, de megkérte a munkatársakat, hogy kezdjenek el újságként működni.)

A napokban a fideszes médiaholding Karácsony Gergelyt, Budapest új főpolgármesterét is cenzúrával vádolta, amiért közölte, hogy a BKV nem kívánja támogatni a gyűlöletkeltő és sokszor valótlan információkat közzétevő Lokál című kormányközeli lapot. Karácsonyt diktátorként emlegették, de a főpolgármester közölte, nem tudja betiltani a lapot.

Frissítés – Megszólalt Baranyi Krisztina

Baranyi Krisztina szombat este reagált a cenzúravádakra. Mint kiderült, a nyomdai jóváhagyást kérő levelet nem ő írta, hanem még a volt polgármester kabinetjének irodavezetője, vagyis épp az ellenkezője igaz abból, amivel őt vádolják. Szerinte vicces, hogy egy agitprop terméktől támadják őt cenzúrával. Erről bővebben ide kattintva olvasható külön hírünk.

Borító: A Ferencváros c. önkormányzati lap legutóbb, 2019. október 7-én, az önkormányzati választásokat megelőzően megjelent lapszámának borítórészlete.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások