Baranyi Krisztina, Ferencváros új polgármestere

Visszahullott a cenzúravád Baranyi Krisztináról, Ferencváros új polgármesteréről

Szerinte „vicces, hogy egy propaganda lap agitprop újságírója félti tőle a sajtószabadságot”, ráadásul közölte, hogy a nyomdába adás előtti polgármesteri jóváhagyást kérő, a Mandiner által publikált levelet még a volt polgármester kabinetjének irodavezetője küldte, nem pedig ő.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Mint arról a Media1 beszámolt, cenzúra gyanúja miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) tett bejelentést Tényi István volt Fidesz-tag, a feljelentéseiről ismertté vált közéleti szereplő, miután a Fidesz-közeli médiaholding, a KESMA / Mediaworks lapja, a Mandiner közzétett egy, a 9. kerületi városházának tulajdonított üzenetet, ami alapján úgy tűnhetett, hogy Baranyi Krisztina, Ferencváros néhány hete megválasztott új polgármestere előzetesen jóvá akarja hagyni a helyi önkormányzati lap, a Ferencváros című újság tartalmát a nyomdába adás előtt.

Tényi szerint ilyesmit Baranyi nem tehetne, ez törvénybe ütközik, ezért kérte az NMHH segítségét. Az erősen közpénz-finanszírozott Pestisrácok is támadta Baranyit a Mandinerben közöltek alapján, pedig az üzenetről közölt képernyőfotón is látszott, hogy azt nem Baranyi, hanem egy bizonyos „A.” küldte a Ferencváros című újság 3 címzett munkatársának.

Erre az ügyre reagált Baranyi Krisztina szombat este a Facebookon. Két nevetős smiley mellett azt írta:

„vicces, hogy egy propaganda lap agitprop újságírója félti tőlem a sajtószabadságot”,

majd Baranyi azzal folytatta, hogy Veres László úszómester, a ferencvárosi Fidesz oszlopos tagja, korábbi képviselője, „miután lakásmutyizott egy jót (ebben az ügyben az ügyészség jelenleg is nyomoz), a helyi újság főszerkesztője lett havi 500 ezer forint fizetésért. Most azzal vádol, hogy cenzúrázni akarom azt a lapszámot, amelyet elkezdtek összeállítani a munkatársak, az ő vezetése alatt.”

Baranyi szerint azonban ebből semmi nem igaz, „természetesen nem utasítottam senkit, hogy a Ferencváros újságot megjelenés előtt mutassák meg nekem, bár ilyen főszerkesztő mellett indokolt is lehetett volna.”

Ferencváros új polgármestere hozzátette:

„a levelet – miszerint az újságot nyomdába történő továbbítás előtt a [email protected] e-mail címre küldjék meg – a volt polgármester kabinetjének irodavezetője küldte a főszerkesztőnek, a tördelőszerkesztőnek és az arculattervezőnek.”

Baranyi szerint ebből is látszik, hogy korábban ez volt a szokás, a régi reflexek még működnek, de ez is meg fog változni hamarosan.

Korábban egyébként a bajai Bácskai Napló főszerkesztője is elszólta magát, hogy eddig a fideszes városháza áldására volt szükség, ha nyomdába akarták adni a lapjukat.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

X-Faktor nagyválogató második nap 2019. június 15-én

Rövidebb lesz az X-Faktor

Most szombaton jóval rövidebb lesz az RTL Klub tehetségkutatója, mint a múlt héten. Eközben úgy tűnik, összejött egymással két mentor.