Baranyi Krisztina, Ferencváros új polgármestere

Visszahullott a cenzúravád Baranyi Krisztináról, Ferencváros új polgármesteréről

Szerinte „vicces, hogy egy propaganda lap agitprop újságírója félti tőle a sajtószabadságot”, ráadásul közölte, hogy a nyomdába adás előtti polgármesteri jóváhagyást kérő, a Mandiner által publikált levelet még a volt polgármester kabinetjének irodavezetője küldte, nem pedig ő.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mint arról a Media1 beszámolt, cenzúra gyanúja miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) tett bejelentést Tényi István volt Fidesz-tag, a feljelentéseiről ismertté vált közéleti szereplő, miután a Fidesz-közeli médiaholding, a KESMA / Mediaworks lapja, a Mandiner közzétett egy, a 9. kerületi városházának tulajdonított üzenetet, ami alapján úgy tűnhetett, hogy Baranyi Krisztina, Ferencváros néhány hete megválasztott új polgármestere előzetesen jóvá akarja hagyni a helyi önkormányzati lap, a Ferencváros című újság tartalmát a nyomdába adás előtt.

Tényi szerint ilyesmit Baranyi nem tehetne, ez törvénybe ütközik, ezért kérte az NMHH segítségét. Az erősen közpénz-finanszírozott Pestisrácok is támadta Baranyit a Mandinerben közöltek alapján, pedig az üzenetről közölt képernyőfotón is látszott, hogy azt nem Baranyi, hanem egy bizonyos „A.” küldte a Ferencváros című újság 3 címzett munkatársának.

Erre az ügyre reagált Baranyi Krisztina szombat este a Facebookon. Két nevetős smiley mellett azt írta:

„vicces, hogy egy propaganda lap agitprop újságírója félti tőlem a sajtószabadságot”,

majd Baranyi azzal folytatta, hogy Veres László úszómester, a ferencvárosi Fidesz oszlopos tagja, korábbi képviselője, „miután lakásmutyizott egy jót (ebben az ügyben az ügyészség jelenleg is nyomoz), a helyi újság főszerkesztője lett havi 500 ezer forint fizetésért. Most azzal vádol, hogy cenzúrázni akarom azt a lapszámot, amelyet elkezdtek összeállítani a munkatársak, az ő vezetése alatt.”

Baranyi szerint azonban ebből semmi nem igaz, „természetesen nem utasítottam senkit, hogy a Ferencváros újságot megjelenés előtt mutassák meg nekem, bár ilyen főszerkesztő mellett indokolt is lehetett volna.”

Ferencváros új polgármestere hozzátette:

„a levelet – miszerint az újságot nyomdába történő továbbítás előtt a [email protected] e-mail címre küldjék meg – a volt polgármester kabinetjének irodavezetője küldte a főszerkesztőnek, a tördelőszerkesztőnek és az arculattervezőnek.”

Baranyi szerint ebből is látszik, hogy korábban ez volt a szokás, a régi reflexek még működnek, de ez is meg fog változni hamarosan.

Korábban egyébként a bajai Bácskai Napló főszerkesztője is elszólta magát, hogy eddig a fideszes városháza áldására volt szükség, ha nyomdába akarták adni a lapjukat.

Szóljon hozzá!