rádió, mikrofon

A Civil Rádió harcolni fog az ellehetetlenítése ellen

A Civil Rádió szerint elhibázott a Médiatanács döntése, mellyel nem hosszabbította meg a rádió néhány nappal karácsony előtt lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát, de ez még nem jelenti automatikusan, hogy a Civil Rádió teljesen meg is szűnne. Szerintük nem pusztán a rádió léte, hanem a szabadság a tét.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

„Nem szűnik meg a Civil Rádió!” – ezzel a címmel juttatott el közleményt a Media1-hez a Civil Rádió vasárnap reggelre annak kapcsán, hogy az NMHH Médiatanács a héten úgy döntött, nem hosszabbítja meg a rádió frekvenciajogosultságát a budapesti FM 98,0 MHz-re.

A közlemény, mely felidézi, hogy a Civil Rádió története 25 évvel ezelőtt kezdődött, azt írja, nem kívánnak elnémulni és nem kívánnak lemondani a sugárzott műsorszolgáltatás lehetőségéről.

A közlemény szerint a „Médiatanács elhibázott döntése miatt” a Civil Rádió utoljára idén december 21-én szólalhat meg az FM 98,0 MHz-en, de ez nem jelenti a Civil Rádió végét és megszűnését.

„Műsoraink 2019. december 21. után az interneten keresztül továbbra is hallhatóak lesznek. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy hangzásunk egyediségét megőrizve fejlesszük azokat a felületeket, amelyeken keresztül hallgatóink biztosan elérhetnek minket” – írják.

Hozzátették:  a Civil Rádió minden lehetőséget megragadva igyekszik tényszerűen is bizonyítani, hogy a döntés visszavonása lenne a jogszerű lépés mellett a helyes döntés a Médiatanács részéről.

Megemlítették, hogy a Médiatanács a döntését a rádió kisebb működésbeli szabálytalanságaira hivatkozva hozták meg, miközben nem mérlegelték a rádió által képviselt szellemiséget, a rádió által közvetített értékeket.

A Civil Rádió szerint az „egyébként is szűkülő független média térben ez a döntés különösen fájdalmas.” Azt is írják, most nem pusztán a rádió léte, hanem a szabadság a tét.

A Civil Rádió köszönetet mondott a hallgatóknak, továbbá a támogatóinak, és annak az elmúlt két és fél évtized során a rádiót segítő 800 önkéntesnek, akik segítették így vagy úgy a rádió működését. Azt kéri tőlük a Civil, hogy maradjanak velük ezután is.

Mint arról a Media1 már csütörtökön beszámolt, a Civil Rádió egyébként elkezdett blogolni, ami folyamatosan frissülő tartalmat jelent a 74nap.blogspot.com címen. Azért 74nap a blog neve, mert a blog indítása után ennyi ideig van még jogosultságuk az FM 98,0 MHz-en.

A Médiatanács csütörtökön egy sok egyéb médiatanácsi döntésről szóló döntést kommunikáló közleménybe ágyazva jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a budapesti Civil Rádió és a fehérvári Vörösmarty Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát. A döntést az ellenzéki oldalról megnyilvánuló Demokratikus Koalíció (DK) a sajtószabadság elleni újabb támadásnak, az orbáni diktatúra legújabb aljas húzásának nevezte.

A Médiatanács a médiatörvényre hivatkozott, mely szerint megismételt jogsértés esetén a médiaszolgáltatók frekvenciajogosultságát nem hosszabbíthatja meg.

A Médiatanács az elmúlt években számos rádiót szüntetett meg, köztük a rendkívül népszerű Music FM-et és a Class FM-et.

Borító: Neil Godding, Unsplash

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságainak tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!