fbpx
Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke, a háttérben Kim Dzsong Unnal

A Demokratikus Koalíció Kim Dzsong Un emlékérmet adna Karas Monikának

Éles hangú közleményt adott ki a DK azután, hogy kiderült, az elmúlt években több rádiós pályázatot is aggályosan lebonyolító médiahatóság elnökének fizetését megsokszorozni készül a Fidesz. Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők eközben az kérik, az ellenzék ne vegyen részt a Médiatanács tagjainak megválasztása kapcsán egy újabb színjátékban.

Mint az hétfőn a 24.hu cikke nyomán napvilágot látott, egy fideszes törvénymódosító-javaslat 1,3 millióról 4 millió forintra emelné a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének havi fizetését. Karas Monika elnök éves fizetése így bruttó 48 millió forint lenne, amelynek éves nettója 32 millió forint körül alakulna, ha Karas semmilyen adókedvezményt sem venne igénybe.

Karas ezzel a legjobban fizetett állami hivatalnokok közé lépne, amit jól fémjelez, hogy fizetése még Matolcsy György jegybankelnök fizetésének 80 százalékát is elérné. Ehhez az extra magas bérhez ráadásul különböző juttatások, szolgálati lakás, gépkocsihasználat is jár majd az NMHH elnökének.

Megírtuk azt is: ha elfogadják a jogszabály-módosítást, Karas Monika a mai piaci körülményekkel számolva, az ingatlan.com adatbázisa alapján a fizetéséből évente meg tudna vásárolni egy, a Balaton partján fekvő nyaralót, vagy egy családi házat egy kedvelt nagyvárosban, esetleg egy 2 szobás, 45 négyzetméteres lakást Budapest akár nem külső területein is.

Cinkosok júdáspénze

A Karas Monika fizetésemelésével kapcsolatos hírekre reagált hétfőn a Demokratikus Koalíció. Gréczy Zsolt országgyűlési képviselő, a DK parlamenti frakciójának szóvivője, aki egyben a parlament kulturális bizottságának is tagja, a pártja nevében kiadott közleményben azt írta: „ellenzéki pártként kézenfekvő lenne erre azt mondani, hogy akkor háromszorozzák meg a minimálbért vagy az orvosok, ápolók, tanárok fizetését, de ez a történet másról szól.”

A DK szerint a fizetésemelés nem az elvégzett munka megbecsülése, hanem az európai Magyarország elárulásában közreműködő cinkosok júdáspénze. Az ellenzéki párt szerint arról szól a történet, hogy az ország elárulása életpályamodell lett:

„Ha valaki médiahatósági elnökként önkéntes Csipkerózsika-álomba merülve asszisztál ahhoz, hogy az egykoron sokszínű média szép lassan egyenfazonírozott agymosodává válik, az feladja hivatását és hazája szolgálatát árulásra cseréli. Ez ma havi 4 millió forintot ér, épp csak Kim Dzsong Un emlékérem nem jár hozzá” – áll a közleményben.

Hamarosan lejár a Médiatanács tagjainak mandátuma

Karas Monika 2013-ban, Szalai Annamária, a médiahatóság 2010-ben kinevezett elnökének halálát követően vette át az NMHH és a Médiatanács irányítását. Karas megbízatása 9 évre szól, így az ő mandátuma most még nem, ám a Karas elnökölte Médiatanács tagjainak mandátuma már idén ősszel lejár, mivel a grémium tagjai a 2010-es kormányváltás óta töltik be a tisztséget, így esetükben már meglesz a 9 év.

Hadházy, Szél: Az ellenzék ne asszisztáljon a Médiatanács tagjainak megválasztásakor

A lejáró mandátumok kapcsán éppen ma Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők arról számoltak be a Facebookon, hogy a Médiatanács tagjainak hamarosan lejáró mandátuma kapcsán ismét színjátékra számítanak: a fideszesek felállítanak egy jelölő-bizottságot, ami nem paritásos, maga a testület pedig ismét egypárti lesz, így továbbra is a Fidesz akarata fog érvényesülni.

Hadházy és Szél hozzátette, hogy ilyen feltételek mentén azt javasolják az ellenzéknek, hogy ebben a színjátékban ne vegyenek részt, a NER propagandáját semmilyen módon ne legitimálják.

A színjáték kifejezés használatával a képviselők feltehetőleg arra utalnak, hogy Karas Monika 2013-ban és a Médiatanács tagjai 2010-ben kizárólag kormánypárti támogatottsággal szerezték meg mandátumukat.

Aggályos rádiós pályázatok, médiakoncentráció, elzárt közadatok

Karas Monika nevéhez az elmúlt években számos rádiós frekvenciapályázat kapcsán súlyos visszaélések tapadtak, aggályos ügyek derültek ki például Békéscsabán és Velencén, de ismert az is, hogy a Karas vezette hatóság még csak vizsgálatot sem indított annak kiderítésére, hogy a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrejötte, illetve a Mediaworks uralmi szerződése több száz médiatermék felett nem járt-e túlzott médiapiaci koncentrációval és a média sokszínűségének csökkenésével, miközben Karas éppen a médiakoncentrációra hivatkozva akadályozta meg korábban, hogy az RTL Magyarország mindössze 30 százalékos tulajdonrészt vásároljon a 24.hu-t kiadó Central Digitális Média Kft.-ben.

Karas hivatali működésére jellemző az is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság megállapította, az NMHH számos alkalommal jogszerűtlenül tagadta meg közérdekű adatok kiadását. Előfordult, hogy a NAIH egyszerre 14 alkalommal marasztalta el Karas hivatalát.

Borító: Karas Monika, az NMHH elnöke a háttérben Kim Dzsong Unnal. Fotó: Wikipedia / Ladányi András montázs
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások