fbpx
TV2 Média Csoport

Új kézben a TV2 feletti cég, az AV Progress

A vevő pont az a Businesshelp Kft. nevű cég, amelyről már korábban kiderült, hogy jelentős összegeket fizetett Andy Vajnának, a TV2 volt tulajdonosának előlegként. A Businesshelp kft.-t a Mészáros Lőrinc közeli bankár, a Takarékbank elnökének beosztottja, Fári Ádám vezeti.

Új tulajdonosa van hivatalosan a TV2 Média Csoportnak. A G7.hu ugyanis észrevett a minap egy változást, ami alapján június utolsó napjaiban a januárban elhunyt Andy Vajna vagyonkezelő cége eladta az AV Progress nevű társaságot, mely a TV2 mögötti cégháló fontos tagja, elvben a TV2 tulajdonosa.

A TV2 feletti cég új tulajdonosa épp az a BusinessHelp Kft. lett, melyről három hónapja már kiderült, hogy 2016 óta közel 20 milliárd forintnyi előleget tett le a TV2-ért, így valójában elvben már huzamosabb ideje birtokolhatná a tévét, csak eddig, nem tudni miért, nem vette nevére a céget.

Most azonban érvényesítették a jogukat, így papíron övék az AV Progress Kft., és elvben ezen keresztül a TV2.

Hónapokig parkolt néhány dokumentum

Érdekes részlet, hogy a BusinessHelp Kft. képviselője csak június végén írta alá az adásvételről szóló okiratot, így hivatalosan csak ekkor lett tulajdonos, miközben az eladó, tehát Andy Vajna vagyonkezelőjének cégvezetői viszont már hetekkel korábban, április elején aláírták ezt a papírt. Azaz a dokumentum közel három hónapon keresztül feltehetőleg egy fiókban pihenhetett valahol.

Vida azt ígérte, júliusra övé lesz a TV2

Ez alatt a három hónapban pedig már bejelentkezett a TV2-ért Vida József, Takarékbank elnöke, aki több Mészáros Lőrinchez köthető cégben is fontos szerepet tölt be, hisz Vida a gázszerelőből lett milliárdos tőzsdei vállalatának igazgatósági tagja, a szintén a felcsúti dollármilliárdoshoz köthető Status Capital Zrt.-ben pedig felügyelőbizottsági tag.

Hiába ígérte azonban Vida József, hogy a TV2 megvásárlása júliusig lezárulhat, ilyennek nincs nyoma. A tulajdonosváltás kapcsán pedig nem lehetett hallani arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálná a tranzakciót, pedig Vida korábban azt mondta, már csak a hatósági jóváhagyásra, hogy a nevére vehesse a TV2-t.

Így most papíron a TV2 Média Csoport Zrt. tulajdonosa közvetve továbbra is az AV Progress Kft., de ez utóbbi kft. most már azé a BusinessHelp Kft.-é lett, ami nem Vida József nevén van. Fontos azonban hozzátenni, hogy Vida sincs túl messze a cégtől, sőt.

A BusinessHelp kft. épp Vida József beosztottjához köthető

A Businesshelp Kft. ugyanis, amióta a cinkotai nő továbbadta, ahhoz a Fári Ádámhoz köthető, aki a Takarékbankban az elnök, Vida alatt dolgozik, és Vida több cégében is fontos tisztségeket tölt be. Fári egyébként mindössze öt nappal Andy Vajna halála előtt szerezte meg a BusinessHelp Kft.-t, amely ekkor már ugye jó ideje milliárdokat tett le előlegként a csatornáért.

A G7 egyébként azt feltételezi, hogy az AV Progrress Kft. esetleg már csak papíron tulajdonosa a TV2-nek, és valójában azonban jó eséllyel már hónapok óta nem. Mindenesetre transzparencia hiányában eléggé nehéz megmondani, hogy ki is akkor a tulajdonos a TV2-nél. Annyi biztos, hogy nem Andy Vajna örököse szerzi meg a TV2-t.

A TV2 mellett van más érdekes elem is az AV Progressnél

Persze az AV Progress megvásárlása akkor sem értelmetlen, ha egyelőre rejtett tranzakciók következtében netán nem szerezte meg Fári cége a TV2-t.

Az AV Progress ugyanis résztulajdonos a TV2 műsorait gyártó IKO Műsorgyártóban, és a több mint 40 csatorna, köztük a TV2 és az MTVA-csatornák reklámidejét értékesítő Atmediában is. Ezekben egyébként nemrég már tulajdonos lett az a Hunmedia Bekfetesi Zrt. is, melyet Vida József lovastanyájának üzemeltetője vezet, és amely Rákosi Tamástól vette meg az üzletrészeket.

Nemrég más változások is voltak a TV2 körül. Akkor lett Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, a Mészáros Lőrinc érdekeltségű Mészáros&Mészáros Kft. embere a TV2 fölötti cégben vezető. Ő azonban a G7 mai beszámolója szerint most szabadság van, ezért csakúgy mint a történet többi szereplője, nem válaszoltak az újságíró kérdéseire.

További, a tévézés világával kapcsolatos cikkeket, híreket találnak olvasóink a Media1 tv rovatában.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások