fbpx
Rákosi Tamás, az IKO és az Atmedia, Mangusta eddigi tulajdonosa

Rákosi Tamás eladta a TV2 műsorgyártó cégében, az IKO-ban és az Atmedia reklámértékesítő házban lévő tulajdonrészét, illetve teljesen kiszállt a médiából

Rákosi Tamástól a Hunmedia Befektetési Zrt. veszi át a cégeket. Ezt a céget az a Paulivics Ágnes vezeti, aki a TV2-t megvásárolni szándékozó Mészáros Lőrinc közeli bankár bicskei lovasudvarát is menedzseli.

A Rákosi Tamás tulajdonában lévő luxemburgi székhelyű Mangusta Invest SA eladta a TV2 csoport legnagyobb műsorgyártó partnerében, az IKO Holding cégben, továbbá a hazai televíziós hirdetési piac egyik legnagyobb reklámértékesítő vállalatában, az Atmedia cégben lévő tulajdonát.

Az ügyletek a vételár megfizetésével a mai napon lezárultak, az értékesített üzletrészek a Hunmedia Befektetési Zrt. tulajdonába kerültek. Az IKO Holding Kft. tulajdonosi testülete Vaszily Miklóst (a TV2 elnökét) bízta meg az anyavállalattal együtt hat cégből álló holdingvállalat irányításával – közölte az IKO péntek délután.

Hosszas tárgyalás után vált tulajdonost az IKO és az Atmedia

A közlemény szerint hosszas tárgyalássorozatot követően szerzett a Hunmédia Befektetési Zrt. pénzügyi befektetőként 49 százalékos tulajdont a TV2 Csoport legfőbb műsorgyártó partnerében, az IKO Holding Kft.-ben, valamint 32,67 százalékos részesedést a televíziós- és online reklámpiac egyik legnagyobb szereplőjének számító Atmedia Kft.-ben.

A Hunmedia az üzletrészek felértékelését követően, a piacon elfogadott áron és feltételekkel szerzett tulajdont a társaságokban – tette hozzá az IKO közleménye.

Az Atmedia és az MSC bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1
Az eddig részben Rákosi Tamás érdekeltségében lévő az Atmedia és az MSC bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1.hu

Az IKO médiacsoport a magyarországi televíziós piac egyik meghatározó szereplője. A hozzá tartozó cégek teljes körű szolgáltatást nyújtanak a műsorgyártástól a kábeltelevíziók fejlesztésén át a televíziós személyiségek hírnevének építéséig. Az IKO-csoport anyacége és vagyonkezelője az IKO Holding Kft., amelyben a legnagyobb tulajdonrészt a Rákosi Tamás producer érdekeltségébe tartozó, Luxemburgban bejegyzett Mangusta Invest SA birtokolta.

Az IKO gyártja a TV2-n kívül az ATV szórakoztató jellegű műsorait is.

Rákosi az IKO nevet megtartja a nemzetközi piacokon

A külföldi társaság üzletrésze és az IKO márkanév kizárólagos magyarországi használata együttesen került a Hunmédia Befektetési Zrt.-hez, míg a nemzetközi piacokon az IKO névhasználatra továbbra is Rákosi Tamás jogosult. Az IKO Holding Kft. tulajdonosi testülete, a csoport ügyvezetőjének Vaszily Miklóst, a TV2 Média Csoport Zrt. igazgatósági elnökét kérte fel.

Rákosi Tamás szintén luxemburgi érdekeltségén, a Mangusta Invest SA-n keresztül értékesítette az Atmedia Kft.-ben lévő tulajdonrészét. A társaság a hazai hirdetési piac egyik legdinamikusabban növekvő cége, amely jelenleg 13 médiatulajdonos összesen 44 televíziós csatornájának reklámfelületeit értékesíti. Kiemelt partnere a TV2 Csoport, amely a hozzá tartozó 14 csatornával és online felületeivel Magyarország legnagyobb televíziós társasága.

Rákosi: most adatott meg a lehetőség, hogy a kisebbségi résztől is megváljak

„Az IKO Holding az egyik legsikeresebb médiacsoport Magyarországon, büszke vagyok arra, hogy a nevemhez köthető vállalat az elmúlt 20 évben a műsorgyártás, kábeltelevíziós szolgáltatások terén is meghatározó szereplője volt a magyarországi televíziós piacnak”

– közölte az ügylet kapcsán Rákosi Tamás.

„A társaságban lévő többségi részesedésemet már korábban eladtam, üzlettársaimnak akkor arra vállaltam garanciát, hogy a holdingban maradt kisebbségi tulajdonrészemet további három évig nem értékesítem. A lehetőség tehát most nyílt meg számomra és a csomag részeként az Atmedia Kft.-ben lévő érdekeltségemet is értékesítettem. Úgy érzem, hogy a felek ebben a konstrukcióban kölcsönösen jó üzletet kötöttek”

– hangsúlyozta Rákosi.

„Természetesen továbbra is aktív maradok a magyar piacon, konkrét terveim is vannak, de ezekről majd később”

– tette hozzá az üzletember.

Az adásvételi ügyletek a vételár megfizetésével a mai napon lezárultak, így a Rákosi Tamás tulajdonában lévő Mangusta SA befolyása megszűnt az érintett társaságok felett. A felek a tranzakció pénzügyi részleteit üzleti titokként kezelik, arról a későbbiekben sem adnak tájékoztatást – áll a pár perce kiadott közleményben.

Mészáros Lőrinc bankárjának lovasudvarát menedzseli a vevő

Az IKO és az Atmedia cégeket megvásárló Hunmedia Befektetési Zrt. bicskei székhellyel működik, az Opten céginformációs rendszer szerint tulajdonosa Paulovics Ágnes. Az egyszemélyes részvénytársaságot idén március végén hozta létre Paulovics Ágnes, aki vezérigazgatóként is jegyzi a céget.

Paulivics Ágnesről korábban a HVG megírta, hogy Vida József – a Mészáros Lőrinc közeli bankár, a Takarékbank vezetője, a Mészáros-féle Opus Global igazgatósági tagja – bicskei lovasudvarát is ő menedzseli. A fejlemény azért érdekes, mert Vida József korábban bejelentette, hogy megvásárolná a TV2-t.

Kiemelt kép: Rákosi Tamás producer az egykori Pannónia Filmstúdió felújított épületének átadásán 2017. március 9-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások