fbpx
bíróság, igazságszolgáltatás, fotó: Jason Morrison, freeimages.com

Elmeszelte a Médiatanácsot a bíróság

A testület hibázott, amikor nem lépett fel a TV2 ellen az „Orbánt éltetik Európa-szerte” című riport kapcsán.

Ujhelyi Istvánnak adott igazat a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen indított perben, derül ki az MSZP-s EP-képviselő Facebook oldalán közzétett mai Facebook élő videós bejelentkezésből.

Ujhelyi azért fordult bírósághoz, mivel korábban az NMHH Médiatanácsa – a bíróság szerint helytelenül – azt állapította meg, hogy nem sérült a kiegyensúlyozott tájékoztatás médiatörvénybe foglalt elve, amikor a TV2 Tények című műsora az „Orbánt éltetik Európa-szerte” című riportja nem tájékoztatta megfelelően a közönséget.

A hírműsorban a Sargentini-jelentés elfogadásakor, tavaly szeptemberben az hangzott el, hogy Európa-szerte éltetik Orbán Viktort, akire a magyarok hősként tekintenek, fideszes politikusoknak biztosítottak megszólalási lehetőséget, de az ellenzéki véleményekről hallgatott a csatorna. Ujhelyi ezt fájlalta, ezért levélben fordult a TV2-höz, hogy tegyék közzé az ő véleményét is, de ezt elutasította a csatorna. Utána az EP-képviselő a Médiatanácsnál tett panaszt, de ez sem vezetett eredményre, mivel a testület a TV2 mellett foglalt állást októberben. Ezt megtámadva került az ügy másodfokon a bíróságra.

A döntés, mely most Ujhelyinek adott igazat, jogerős, ami ellen a Médiatanács legfeljebb a Kúriához fordulhat felülvizsgálatért. A bíróság azt mondta ki, hogy a Médiatanács határozata hibás. Vagyis a TV2 megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatást elvét. Ezért a testületnek 15 napon belül egy új határozatot kell hoznia.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások