bíróság, igazságszolgáltatás, fotó: Jason Morrison, freeimages.com

Elmeszelte a Médiatanácsot a bíróság

A testület hibázott, amikor nem lépett fel a TV2 ellen az „Orbánt éltetik Európa-szerte” című riport kapcsán.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Ujhelyi Istvánnak adott igazat a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen indított perben, derül ki az MSZP-s EP-képviselő Facebook oldalán közzétett mai Facebook élő videós bejelentkezésből.

Ujhelyi azért fordult bírósághoz, mivel korábban az NMHH Médiatanácsa – a bíróság szerint helytelenül – azt állapította meg, hogy nem sérült a kiegyensúlyozott tájékoztatás médiatörvénybe foglalt elve, amikor a TV2 Tények című műsora az „Orbánt éltetik Európa-szerte” című riportja nem tájékoztatta megfelelően a közönséget.

A hírműsorban a Sargentini-jelentés elfogadásakor, tavaly szeptemberben az hangzott el, hogy Európa-szerte éltetik Orbán Viktort, akire a magyarok hősként tekintenek, fideszes politikusoknak biztosítottak megszólalási lehetőséget, de az ellenzéki véleményekről hallgatott a csatorna. Ujhelyi ezt fájlalta, ezért levélben fordult a TV2-höz, hogy tegyék közzé az ő véleményét is, de ezt elutasította a csatorna. Utána az EP-képviselő a Médiatanácsnál tett panaszt, de ez sem vezetett eredményre, mivel a testület a TV2 mellett foglalt állást októberben. Ezt megtámadva került az ügy másodfokon a bíróságra.

A döntés, mely most Ujhelyinek adott igazat, jogerős, ami ellen a Médiatanács legfeljebb a Kúriához fordulhat felülvizsgálatért. A bíróság azt mondta ki, hogy a Médiatanács határozata hibás. Vagyis a TV2 megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatást elvét. Ezért a testületnek 15 napon belül egy új határozatot kell hoznia.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

RTL Klub

Átalakulnak az RTL Klub estéi

Az új műsorrend életbe lépése szinte az összes hétköznap esti műsort érinteni fogja, többek között a Barátok Közt, a Fókusz, a XXI. Század és a Doktor Murphy is érintett.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!