Andy Vajna az ATV Szabad szemmel c. műsorában

Tudott-e a TV2 és a Rádió 1 új tulajdonosáról a médiahatóság?

Megkérdeztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, kaptak-e bejelentést a TV2 és a Rádió 1 tulajdonosi hálójában tavaly történt tulajdonosváltásról, amikor átkerültek a cégek a delaware-i adóparadicsomban működő Cinergihez.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Andy Vajna halála óta folyamatosak a találgatások azzal kapcsolatban, kihez kerülhet a TV2, illetve mindaz a hatalmas vagyon, amelyet a filmügyi biztos, kaszinópápa és médiaoligarcha hátrahagyott, így például a Rádió 1, továbbá – a TV2 és az ATV egyes műsorait gyártó – IKO cég, valamint  a Retro Rádió és a Rádió 1 hálózati tagok reklámidejét értékesítő Mediatime Kft.  A cégek körüli céghálót Vajna még tavaly ősszel mind átszervezte oly módon, hogy a cégek ezután bekerültek az AV Investmens Kft. nevű cég alá, az AV Investments révén pedig közvetetten a delaware-i adóparadicsomba bejegyzett cég, a Cinergi alá. Mivel a Cinergi olyan területen működik, ahol nem biztosított a cégnyilvántartás nyilvánossága (ezért és kedvező adózása miatt is vonzó hely az adóoptimalizáló és rejtőzködő oligarchák számára), emiatt jelenleg valamennyi említett médiavállalat tulajdonosának kiléte és ezáltal jövőbeni sorsa kérdéses.

A médiahatóság vizsgálta is

A médiatörvény alapján a médiaszolgáltatók kötelesek bejelenteni a cégüknél bekövetkező változásokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH), sőt frekvenciapályázatok esetében a végső tulajdonos kilétéről is nyilatkozniuk kell a pályázóknak és igazolniuk kell azt. Ha nem teszik, ez formai hibának minősül a pályázat szempontjából. Ráadásul ha a tulajdonosi szerkezetben változás következne be a pályázati eljárás lezárultáig, ez automatikus kizárással jár. Mindezek alapján a Media1 még a múlt héten úgy gondolta, tesz egy próbát a médiahatóságnál, hátha tudják és elárulják, ki is a Rádió 1 és a TV2 végső tulajdonosa. Ha valakinek, akkor nekik tudniuk kellene, gondoltuk.

Az NMHH kommunikációs osztályától hétfőn kapott válasz alapján derült ki, hogy a Rádió 1 céghálójában bekövetkezett novemberi változás idején épp egyetlen Rádió 1 cégnek sem volt a médiatanácsnál rádiós pályázata, így kizárni biztosan nem kellett őket a változások miatt. Ugyanakkor azt is elárulták, hogy a tulajdonosi szerkezet változásáról mégis kaptak bejelentést, sőt vizsgálták is azt:

A változás időszaka alatt sem a Radio Plus Kft., sem a Félegyházi Hírlap Kft., sem a Csaba Plus Kft., sem a Zenebolygó Kft. nem vett részt rádiós médiaszolgáltatási lehetőség használatára kiírt pályázati eljárásban. Ugyanakkor a Radio Plus Kft. (a Rádió 1 üzemeltetője) 2018. december 20-án, (az NMHH levele szerint határidőben) bejelentette, hogy a közvetett tulajdonosi szerkezetében változás történt, amely érinti a Félegyházi Hírlap Kft., a Csaba Plus Kft. és a Zenebolygó Kft. közvetett tulajdonosi szerkezetét is. A médiaszolgáltató a benyújtott iratokkal igazolta a tulajdonosi szerkezet változását, valamint nyilatkozott arról, hogy a tulajdonosi szerkezet a médiatörvény összeférhetetlenségi szabályainak továbbra is megfelel

– áll az NMHH írásos, a Media1-nek megküldött hétfői válaszában.

A médiahatóság válasza arra a lényeges kérdésre azonban nem tér ki – hiába kérdeztük már rögtön az első kérdéscsomagban – hogy kit jelöltek meg végső tulajdonosként a változások bejelentésekor.

Az NMHH válasza alapján tehát a médiahatóságnak elvben értesülnie kellett arról tavaly december 20-án, hogy a bejelentéskor ki volt a Cinergi nevű cég tulajdonosa. Valamiért azonban ezt nem akarják elárulni, holott Magyarország frekvenciakészlete közvagyonnak minősül, így pedig a frekvenciák végső birtokosinak kilétét is illő volna nyilvánosságra hozni egy erre irányuló kérdés esetén.

Egyébként rákérdeztünk arra is, hogy a TV2 Média Csoport Zrt. esetében kaptak-e értesítést a tulajdonosi szerkezet változásáról, de ezzel kapcsolatban azt a választ kaptuk, hogy ők úgy tudják, a TV2 Média Csoport Zrt. esetében nem volt változás tavaly novemberben. Hozzátették, a médiatörvény 42. §-a alapján nyilvántartott lineáris médiaszolgáltatóknak csak a nyilvántartott adataikban bekövetkező változásokról kell bejelentést tenniük, a „végső” tulajdonos változásáról nem. Ennek megfelelően – a jogszabályi kötelezettsége alapján – csak a médiaszolgáltató létesítő okiratát kell benyújtaniuk, amely csak a közvetlen tulajdonosokat tartalmazza. Hozzátették, mindemellett a decemberben történt vezető tisztségviselő-változást határidőben bejelentette a médiaszolgáltató. (Ez Vaszily Miklós volt MTVA-vezérigazgatónak a TV2 Zrt. igazgatóságának igazgatósági tagjává történt kinevezését jelentette – megj. a szerző)

Most újból küldtünk egy kérdést az NMHH-nak, hogy ha tényleg kaptak bejelentést a Radio Plus Kft. végső tulajdonosát illetően, akkor pontosan kit jelöltek meg. Reméljük, ezúttal erre a kérdésre is válaszolnak.

A TV2 Média Csoport Zrt.-nek közvetlenül a Magyar Broadcasting Co. Kft, annak egy AV Progress Kft., annak pedig az AV Investsments Kft. nevű cég a tulajdonosa. A delaware-i cég, a Cinergi ott jön a képbe, hogy ők az AV Investments tulajdonosai. A Rádió 1 esetében még egyértelműbb a helyzet. A Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.-nek az Opten céginformációs rendszer szerint közvetlenül tulajdonosa az AV Investmests. Onnan pedig már az előbb már említettek alapján egyértelmű az út a Cinergiig.

Vajna kikérte magának, hogy offshore-ozna

A Cinergivel kapcsolatban egyébként Vajna már életében is magyarázkodni kényszerült. 2015-ben például, amikor Tényi István feljelentette őt az adóhatóságnál, sajtóirodáján keresztül egy közleményt adott ki, melyben az állt:

Andy Vajna magyarországi vállalkozásai a magyar jogszabályok szerint adóznak, és a hatályos szabályozás értelmében a külföldön bejegyzett vállalkozásai közül egy sem minősül „offshore”, vagy – ahogy a jogszabály fogalmaz – ellenőrzött külföldi társaságnak. A Cinergi Pictures Entertainment, Inc. nem minősül „offshore” vállalkozásnak, mert ez egy Egyesült Államokban bejegyzett társaság, ahol a társasági adó kulcsa meghaladja a 10 százalékot.

Vajna egyszer a Heti Válasz ellen pert indított, amiért a hetilap offshore-ozással vádolta meg őt. Vajna azonban a lap tudósítása szerint elvesztette a pert.

Kiemelt kép: Andy Vajna az ATV Szabad szemmel c. műsorában

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Atreju nevû rendezvényen, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján

Orbán Viktor beismerte: nincs baloldali médiatúlsúly Magyarországon

A magyar miniszterelnök Rómában, nagy nyilvánosság előtt beszélt szombaton arról, hogy nincs baloldali túlsúly Magyarországon. Tavaly, sőt idén év elején is még ennek ellenkezőjét állította nyilvánosan, pedig már akkor is szinte mindent eluralt a Fidesz-barát újságírás Magyarországon.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!