fbpx
Andy Vajna a Fiatal Vállalkozók Hetén. Fotó: Szalay Dániel (mobiltelefonos felvétel)

Meghalt Andy Vajna, a TV2 és a Rádió1 tulajdonosa

A filmügyi kormánybiztos és számos médiavállalat, többek között a TV2 és a Rádió1 tulajdonosa 75 éves volt.

Életének 75. évében, hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna (Vajna András), a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Andy Vajnát az MTI által idézett gyászközlemény a világ egyik legnagyobb tekintélyű producereként említi, akinek nevéhez 59 film fűződik, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Szabadság szerelem, a Zenedoboz (Music Box), a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita vagy a Jákob lajtorjája. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.

A Variety 2017-ben a szórakoztatóipar 500 legbefolyásosabb embere közé sorolta.  Dolgozott mások mellett Oliver Stone, Paul Verhoven, James Cameron, Roland Joffé filmrendezővel, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Michael Douglas, Robert de Niro, Demi Moore, Sharon Stone, Scarlett Johansson filmszínésszel.

Társtulajdonosa volt az etyeki Korda Filmstúdiónak, tulajdonosa a TV2-nek és a Rádió 1-nek, valamint a Las Vegas kaszinónak és résztulajdonosa az IKO műsorgyártó cégnek, mely a TV2 mellett az ATV-nek is dolgozik.

A filmalap megemlékező közleményében azt írta: Andy Vajna soha nem felejtette el magyar gyökereit és mindig odafigyelt a hazai filmiparra. “Erőskezű kormánybiztosként 2011 óta a magyar filmszakma érdekében dolgozott, irányítása alatt a magyar film újra a világ élvonalába emelkedett.”

A filmtámogatási rendszer konszolidációját követően nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Az ő kormánybiztosi időszakához olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK. Szerepe a magyar filmipar fellendítésében elvitathatatlan, a Magyarországon forgató filmek volumene regnálása alatt csaknem ötszörösére nőtt. A „Vajna-korszak” alatt a nemzeti filmalap által támogatott magyar filmek több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét – írták.

A közleményben kiemelték: Andy Vajna az elmúlt héten azt mondta közvetlen munkatársainak:

„It is my passion to give back”, azaz az volt a szenvedélye, hogy visszaadjon valamit annak az országnak, ahol született.

A Magyar Nemzeti Filmalap Andy Vajnát saját halottjának tekinti.

A kormánybiztos halála kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök is részvétét nyilvánította közösségi oldalán.

Frissítés: A TV2 csatornáin fekete gyászcsíkkal emlékeznek tulajdonosukra. Az ATV, melynek szórakoztató jellegű műsorait a Vajna részérdekeltségében lévő IKO gyártja, ma este rendkívüli műsorváltozással, egy tavaly novemberi Vajna-interjú ismétlésével emlékezik.

Frissítés 2.: Az RTL Magyarország közleményben fejezte ki megrendülését Vajna halála miatt. Vajnát kiváló szakemberként emlegetik a közleményben.

Frissítés 3. (2019.01.21.): Olvasóink figyelmébe ajánljuk Furcsa találkozás Andy Vajnával című írásunkat is, mely többek között azzal is foglalkozik, hogy a kormánybiztost sok bírálat érte az elmúlt években, mivel a Rádió1 hálózat vitatható módszerekkel terjeszkedett.

Kiemelt kép: Andy Vajna néhány héttel ezelőtt a Fiatal Vállalkozók Hetének vendégeként. Fotó: Szalay Dániel, mobiltelefonos felvétel
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások