fbpx
Tima János, Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, a TV2 anyavállalatának új vezérigazgatója

Megjött Mészáros Lőrinc embere a TV2, az IKO és az Atmedia anyavállalatához

Tima János több TV2-höz köthető vállalatban is vezetői pozíciót kapott az elmúlt napokban. Tima János számos Mészáros Lőrinc tulajdonú cégben is vezető, emellett ő a Felcsúttal szomszédos Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere.

Két, a TV2 Média Csoporthoz köthető vállalatban is vezetői pozíciót kapott az elmúlt napokban a  Mészáros Lőrinc bizalmasa, Alcsútdoboz Fideszes alpolgármestere, Tima János. A politikus-üzletembert ugyanazon a napon nevezték ki a TV2 anyavállalatához, az AV Progress Kft. ügyvezetőjének, illetve a Magyar Broadcasting Co. Zrt. (MBC) vezérigazgató-helyettesének. Bár utóbbi társaságban a pozíciója elnevezése alapján csak a második ember, a cégiratok szerint nélküle sem a vezérigazgató, sem a cégvezető nem írhat alá – vette észre a G7.

Mivel a csatornát 2015-ben megvásárló Andy Vajna nem közvetlenül birtokolta a tévét, hanem a csatornát fenntartó TV2 az MBC tulajdonában van, míg az MBC részvényese az AV Progress, Tima kinevezése után a TV2-t birtokló legfontosabb vállalatok legfőbb ügyeiben nem lehet Tima nélkül dönteni.

Az AV Progress felett azaz AV Investments található a céghálóban, mely a néhai filmmogul jelentősebb magyarországi érdekeltségét összefogta, és amelynek társügyvezetőjévé épp a közelmúltban nevezték ki Andy Vajna özvegyét, Vajna Tímeát. (Az AV Investmenstnek egyébként a delaware-i adóparadicsomba bejegyzett Cinergi a tulajdonosa, annak pedig jelenleg még homályos, hogy ki a gazdája, mivel Delaware nem biztosítja a cégnyilvánosságot, így csak azt tudni, hogy Vajna régi harcostársa, Samuel Russell Falconello lett az elnök.)

tv2
A TV2 székháza a Róna utcában, Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1

Tima János rengeteg Mészáros-közeli vállalkozásban is érdekelt

Az AV Progress és az MBC új vezetője, Tima János nem csak azért kötődik egyértelműen Mészáros Lőrinchez, mert a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal illetékességi területéhez tartozó Alcsútdobozon alpolgármester, hanem azért is, mert mint a G7 megemlítette:

az alpolgármester az egykori gázszerelő, jelenlegi dollármilliárdos számtalan cégében visel már tisztséget.

Mészáros összes tőzsdei vállalatában – az Opusban, a Konzumban, az Appeninnben és a pletykák szerint a T-Systems megvásárlására hajtó 4iG-ben is – felügyelőbizottsági tag, akárcsak a 2Rule márkát futtató Magyar Sportmárka Zrt.-nél, illetve a veszprémi férfi kézilabdacsapatot fenntartó cégnél. Igaz, utóbbi nem Mészáros Lőrincé, hanem Szíjj Lászlóé, az egykori felcsúti polgármester barátjáé és üzlettársáé.

Ő vezette a Gong Rádiót és a Part FM-et is

A G7 cikke szerint Tima emellett cégvezetőként is segítette már Mészáros és Szíjj vállalatait. A felcsúti Talentis Consulting Zrt.-ben most is igazgatósági tag, az alföldi Gong Rádiót és a balatoni Part FM-et működtető Echo Penisola Kft.-ben pedig ügyvezető volt. Utóbbi posztról márciusban távozott, azt követően, hogy Szíjj László átadta a céget, és ezzel a rádiókat is a tavaly év végén gründolt fideszes médiaholdingnak. Amíg ő volt az ügyvezető az Echo Penisolánál, a vállalatot a [email protected] emailcímen lehetett elérni, sőt, a cégiratok szerint papíron ez még ma is él.

Az Opus honlapja szerint Tima a pénzügyi, számviteli és szervezetfejlesztési területen rendelkezik „szakmai kompetenciával”. Előbbi területen több cégnél, a bankszektorban és a közigazgatásban is dolgozott korábban.

Az IKO Holding műsorgyártó cégben és az Atmedia mögött is tulajdonos az AV Progress

A mostantól fideszes alpolgármester által is irányított két cég közül az AV Progress egyébként már nem csak a TV2-ben tulajdonos. A kereskedelmi tévének műsorokat gyártó IKO Holdingnak február óta résztulajdonosa, és ahogy erről a napokban a Media1 beszámolt, a 43 tévécsatorna reklámidejét értékesítő Atmedia Habony Árpád-közeli anyavállalatába is beszállt. Utóbbi cégben, a Visus Investmens Kft.-ben valamivel több mint 25 százalékos részesedést szerzett a fideszes alcsúti alpolgármester vezette AV Progress.

Az Atmedia és az MSC bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1
Az Atmedia budapesti központjának bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1

Idén februárban derült ki, hogy 4 nappal Andy Vajna halála után tartott rendkívüli közgyűlésen a médiavállalatot hitelező MKB Bank többségi tulajdonosához, Mészáros Lőrinchez köthető emberek vették át a TV2 működtetését. Vaszily Miklóst ekkor választották elnökké a Mészáros tőzsdei cégének épületében tartott közgyűlésen.

Azóta a TV2 Média Csoport hat igazgatóját is leváltották, vagy távozott közös megegyezéssel. A számos leváltott igazgató között volt Dirk Gerkens vezérigazgató és Pap Gitka vezérigazgató-helyettes is.

Kiemelt kép: Tima János, Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, a TV2 anyavállalatának új vezérigazgatója. Fotó: Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások