tv2

Új résztulajdonos a TV2 Média Csoportnál

A G7 szerint beszállt a titokzatos máltai Medialog Worldwide a médiavállalatba. A Medialognak egyébként az IKO a tulajdonosa, ami Rákosi Tamással való kapcsolatot enged sejtetni.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Alig néhány nappal Andy Vajna halála után új tulajdonos jelent meg a TV2 Média Csoport körül. A korábbi céges iratok szerint egészen január 24-ig a kereskedelmi tévé egyetlen részvényese a néhai filmügyi biztos érdekeltségébe tartozó, a delaware-i bejegyzésű Cinergihez tartozó Magyar Broadcasting Co Zrt. volt, az aznap tartott közgyűlésen azonban a médiavállalkozás alapszabályába bekerült tulajdonosként egy Máltára bejegyzett cég is, vette észre a G7.

A cég, amiről szó van, a Medialog Worldwide Ltd. A cég ugyanakkor csak minimális részesedéshez jutott, a TV2 Média Csoport Zrt. 5.000.004 darab részvényéből mindössze négyet szerzett meg, és ezekhez egyelőre szavazati jog nem tartozik. Emellett a Medialog több mint hat éven át osztalékra sem jogosult a G7 által megnézett céges dokumentum szerint.

A G7 szerint az új tulajdonos feltűnése is érdekes fordulat, mivel a Medialog Worldwide Ltd. megjelenése nem volt előzmény nélküli. A céget képviselő ügyvédi iroda ugyanis egy olyan meghatalmazással vehetett részt a közgyűlésen, amit az eseménynél több mint nyolc hónappal korábban, 2018. május első napjaiban írtak. A dokumentumban szó szerint arra hatalmazzák fel a Reisz Ügyvédi Irodát, hogy

„részt vegyen és szavazzon a TV2 Média Csoport Zrt. bármely közgyűlésén”.

Az irat szignálása után nyolc nappal rendezett 2018-as közgyűlésen azonban még csak Andy Vajna volt ott mint az egyedüli tulajdonos Magyar Broadcasting Co Zrt. (MBC) vezérigazgatója és alapítója.

Opciós szerződés volt a háttérben?

A G7 feltételezése szerint egy opciós szerződés lehetett a háttérben. Azaz egy olyan megállapodás, amellyel a Medialog már korábban – legkésőbb tavaly – jogot szerzett arra, hogy valamikor a jövőben részesedéshez jusson a TV2-ben. A filmügyi biztos halála után csak ezt a jogát érvényesítette a cég.

A G7 szerint elképzelhető, hogy az új tulajdonos a későbbiekben esetleg növeli majd részesedését. A portál szerint ugyanis a most megszerzett részvényekkel ugyanis, bár nem járt szavazati jog, a meghatalmazásban kiemelték, hogy szavazhat is az érintett ügyvédi iroda a tulajdonos helyett. Ennek viszont csak akkor van értelme a G7 szerint, ha olyan papírokat is szerezhet a máltai vállalat, amelyekkel aktív résztvevője lehet a közgyűléseknek.

A portál megemlítette, hogy nem ez lenne az első eset a TV2 történetében, amikor valaki opcióval próbál részesedést szerezni, hiszen korábban Simicska Lajosnak is volt ilyen megállapodása, amit az Orbán-Simicska háború kirobbanása után meg is próbált érvényesíteni, de ez sikertelennek bizonyult, hiszen végül Andy Vajnához került a cég.

Zsoldos János Demeter és Rákosi Tamás szerepe

Ami a Medialogot, azaz új tulajdonost illeti, a G7-nek egyelőre annyit sikerült kitudakolnia a máltai adatbázisokból, hogy 2010 óta létezik, és a 10 ezer lakosú Mellieħa városába van bejegyezve. A TV2 alapszabályában viszont az is ott van, hogy a céget egy bizonyos Zsoldos János Demeter képviseli, akinek viszont a neve a G7 szerint már több vitatható megítélésű ügylet kapcsán is feltűnt a neve a magyar sajtóban. A szintén Mellieħába bejelentett Zsoldos feltűnt a Panama-iratokban, ráadásul nem is kevés, összesen egy tucatnyi máltai cég igazgatójaként. Ezek között volt az a Discus Holding is, amely 2013-tól egy halom országban árulhatott letelepedési kötvényeket egészen addig, amíg 2015 utolsó napjaiban vissza nem vonták az engedélyét.

Zsoldosról korábban a Figyelő azt írta, hogy – Orbán Viktorhoz, Simicska Lajoshoz vagy éppen Áder Jánoshoz hasonlóan – Bibó-kollégista volt, majd a 2000-es években ügyvédként dolgozott a TV2 számára most is műsorokat gyártó Rákosi Tamásnak, illetve az RTL-nek is, amikor azt még a most már a TV2-nél ténykedő Dirk Gerkens irányította.

A G7 szerint ezt a kapcsolati szálat erősíti az is, hogy a Panama-iratokban – az ott szintén feltűnő – Medialog Worldwide Ltd. tulajdonosaként a cseh IKO Cable S.R.O-t jelölték meg. Márpedig Magyarországon az IKO Rákosi műsorgyártó cége, a cseh társaság magyar fióktelepét pedig ugyanaz a menedzser irányítja, aki a magyar IKO Holdingot is.

Átszervezett irányítás

A G7 felidézte, hogy egy januári közgyűlésen átszervezték a tévé irányítását. Ekkor lett a cég elnöke Vaszily Miklós, aki a napokon belül megszűnő, a HírTv-vel összeolvadó Echo TVt is vezetője.

A G7 megemlítette a Media1 által korábban kiderített információt is, hogy Dirk Gerkens vezérigazgató jogköreit is megkurtították: a tévés nagykutya már csak az elnöknek kinevezett Vaszily Miklóssal együttesen írhat alá.

Ez egyébként elég jelentős presztízsveszteség Gerkens számára, hiszen egy hasonlattal élve szinte gyámság alá helyezték azzal, hogy nem írhat alá önállóan.

A Media1 által megkérdezett, Gerkens gondolkodását ismerő piaci szereplők mostanáig arról beszéltek név nélkül, hogy meglepő lenne, ha Gerkens hosszútávon is maradna ilyen körülmények között a cégnél.  A TV2 szerint azonban Gerkens az átalakítások bejegyzése után is marad vezérigazgató, annak ellenére, hogy ez a státusza egyelőre, ahogyan arról beszámoltunk, eltűnt a cégjegyzékből. A TV2 válasza szerint azonban adminisztratív okai vannak ennek, és hamarosan rendeződik a kérdés.

Kiemelt kép: A TV2 Média Csoport Zrt. székháza a Róna utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

Szóljon hozzá!

A 168 Óra címlapja 2020.06.11-én

Bréking: Átalakul a 168 Óra és a Neokohn tulajdonosi szerkezete, a Pesti Hírlap eddigi tulajdonosa a Brit Media vezetője és résztulajdonosa lesz

A Media1 információi szerint a Pesti Hírlapot teljes egészében megvette a 168 Óra hetilapot, a 168ora.hu és a neokohn.hu internetes oldalakat tulajdonló, de hamarosan a tévés és rádiós szegmensben is erősíteni kívánó Brit Media, és a Brit Mediában ugyanakkor ezután résztulajdonosként és vezérigazgatóként is megjelenik hamarosan Milkovics Pál, a Pesti Hírlap eddigi tulajdonosa. A Pesti Hírlap és a 168 Óra összeköltözik. A Brit Mediánál pozíciót kap Keresztesi Péter, a Lokál egykori vezetője is.

Kovács Angel Marianna újságíró otthona és a postahivatal a ház aljában, amit a HírTV nem mutatott meg

A HírTV valótlan tartalmú riportot közölt arról, hogy a 24.hu egyik újságírója egy postahivatalban lakik

Folytatódik a Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa ellen hetek óta tartó országos médiaháború, amibe most már a KESMA tévécsatornája egy 24.hu-s újságírót is belekevert, miközben a Hír Televízió az újságíró lakcímét a hatályos adatvédelmi törvény ellenére jogosulatlanul nyilvánosságra hozta, és úgy csinált, mintha lehetséges lenne, hogy egy újságíró egy postahivatalban lakjon.