Tüntetés helyett Hadházy repülőgépes hobbija

Nagy Navarro beperli a Médiatanácsot

A per oka az, hogy a testület nem lépett fel a közmédia vélt kiegyensúlyozatlansága miatt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A Media1 értesülése szerint pert indít az NMHH Médiatanácsa ellen Nagy Navarro Balázs újságíró, a közmédia volt munkatársa, amiért a testület elutasította panaszát az M1 Híradó vélt kiegyensúlyozatlansága miatt. Navarronak a jogorvoslatot a Médiatanács közvetítésével, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon kell megtennie, 15 napon belül, elektronikus úton.

Navarro amiatt tett panaszt az állami hírcsatorna ellen, mert tavaly december 19-én a 19:30-kor kezdődő M1 Híradó az MTVA Kunigunda útjai székháza előtti, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást szorgalmazó tüntetéséről úgy számolt be, hogy az valójában a tüntetést szervező Hadházy Ákos volt LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő elleni lejáratóanyag lett, a felvételen magáról a tüntetésről érdemben alig esett szó, az is inkább a negatívumokra vonatkozott (kevesen tüntettek stb).

A riportban a Hadházy Ákosról szóló lejáratáshoz többek között olyan egyéb ügyeket emlegettek fel, amelyek miatt már több pert is nyert Hadházy az ezekkel foglalkozó oldalak ellen. A riportba belefért egykori pártja belső ügyeivel, például egykori párttársával, Sallai Róberttel való vitája (amikor Sallai megütötte őt), de még Hadházynak a szomszédjával való jogvitáját is belegyúrták a tüntetésről szóló tudósításba, a szomszédot áldozatként bemutatva. A tüntetéses anyagban ezenkívül Hadházy felmenőinek állítólagos földügyeire is kitértek, mindezt úgy, hogy valójában nem derült ki, mi is lenne ez az ügy. Azt az origós cikket is felhozták, ahol Hadházy repülős hobbijáról esett szó. Navarro szerint a médiaszolgáltató az anyaggal megsértette a vonatkozó jogszabályok által megfogalmazott kiegyensúlyozottsági kritériumokat.

A Médiatanács a szerkesztői szabadsággal indokol

A Médiatanács Media1-hez eljuttatott (alább látható) határozatában viszont azt állapította meg, hogy bár Navarro a jogszabály által előírt határidőben, megfelelő módon fordult a médiaszolgáltatóhoz panaszért,  amiért nem az elvárható módon és kellő részletességgel számolt be a tüntetésről, illetve nem volt tárgyilagos a tudósítása, azonban a testület szerint a tudósítás műfaji sajátosságai miatt egyetlen médiaszolgáltató sem kötelezhető arra, hogy minden, a tüntetésen elhangzó felszólalást, kapcsolódó tevékenységet és véleményt ismertessen. A jogszabályok alapján senkinek nincs alanyi joga, hogy követelje bármely médiumban véleménye közzétételét, a műsorszámok szerkesztése, a médiatartalmak kiválasztása a médiaszolgáltató joga. A Médiatanács megállapította, hogy az M1 a tudósításban megemlítette, hogy a képeken látható felvételek az Európai Ügyészség elleni tüntetésen készültek,  és azt sem titkolta el, hogy a tévészékház előtt zajlott a demonstráció. Ezzel tulajdonképpen a Híradó eleget tett annak, hogy beszámoljon a napi aktualitásról.

A Médiatanács határozata is elismeri, hogy a tudósítás jelentős részben Hadházy személyével, nem pedig a követelésekkel és a tüntetésekkel foglalkozott,  illetve ezek a témák alkalmasak voltak arra, hogy a tüntetés szervezőjével szemben negatív benyomást keltsenek, ugyanakkor a testület szerint a tényszerűség hiánya csak akkor értékelendő jogsértés megállapításánál, ha az egyben kiegyensúlyozatlan tájékoztatást is eredményez. Egyéb esetben azonban a szerkesztői szabadság korlátozása lenne, ha a Médiatanács ebben eljárna.

Szerintük a kiegyensúlyozottságnak nem követelménye, hogy bárki alanyi jogon szerepelhessen, kifejthesse a véleményét.

A napokban zárult le egyébként a Médiatanács másik hasonló pere. Ezt Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő indította a testület ellen. A bíróság a képviselőnek adott igazat, és új eljárásra kötelezte a grémiumot, amiért nem lépett fel egy, a TV2-ben sugárzott kiegyensúlyozatlan bejátszás miatt. A közmédiával függ össze az a mai hír is, hogy a Liberálisok feljelentik a Médiatanácsnál az M5 csatornát, amiért a melegek meggyógyításról közölt riportot.

Nagy Navarro Balázs évek óta küzd az MTVA hírhamisításai ellen, tisztességes közmédiát követelve. Évekkel ezelőtt hosszú éhségsztrájkot is tartott már ennek érdekében.

Alább a Nagy Navarro Balázsnak küldött, a per tárgyát képező médiatanácsi dokumentumok, melyek kattintásra felnagyíthatók.

.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

NMHH Tantusz

Tantusz: Silány minőségű, alig használják, mégis 14 millió forint közpénzt emészt fel

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Tantusz nevű, távközlési (internet, tv, telefon stb.) szolgáltatási csomagokat listázó és összehasonlító oldalára a hatóság saját bevallása szerint is csupán napi 9-10 látogató lép. Ráadásul a rendszer adatai időnként nem valósak: például ott is elérhetőnek mutat széles sávú vezetékes internetet, ahol ez nincs. Megkérdeztük, ez hogyan fordulhat elő.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!