fbpx
Gajdics Ottó, a Karc FM főszerkesztője az Echo TV-ben

„Megszórná” a Karc FM-et a Médiatanács

A Media1 úgy tudja, hamarosan további frekvenciát szerezhet a Karc FM, az egykoron Simicska Lajos érdekeltségű Lánchíd Rádió romjain terjeszkedő kormányközeli rádió, mely ehhez számíthat a Médiatanácsra is. Felhívtuk Gajdics Ottó főszerkesztőt is.

Múlt héten, a Vajna emberei nyerték a zalai frekvenciát című hírünkben röviden már említést tettünk róla, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kizárólag fideszes delegáltakkal működő Médiatanácsa véglegesítette (azóta közzé is tette) a dunaújvárosi FM 99,1 MHz közösségi rádiós frekvencia használatára vonatkozó pályázati kiírást. A hír itt normál esetben be is fejeződne azzal az információval, hogy február 11-én 10 és 13 óra között lehet beadni a pályázatokat, és kezdődhetne is a versenyeztetés, ki kaphatja a koncessziót az amúgy közösségi – tehát ingyenesen használható – és potenciálisan 56.000 fő elérésére alkalmas rádiós frekvencia 7 éves használatára.

Csakhogy a rádiós piacon már a pályázati kiírás megjelenése óta arról sutyorognak: a kiírás tartalma alapján a Médiatanács valószínűleg ezt a frekvenciát a Karc FM-nek szánhatja, hogy a Fidesz újabb hullámsávokon terjeszthesse a politikai üzeneteit a közelgő önkormányzati választások előtt, valamint futtathassa a Soros-ellenes és a „jobban teljesít” hivatalosan felvilágosító, a gyakorlatban inkább propagandisztikus kampányokat.

A rádiós piac Media1 által megkérdezett szereplői a pályázati kiírás szövege alapján arra számítanak, hogy a következő időszakban – ahogy forrásaink fogalmaztak – „megszórják a Karc FM-et a meglévők mellé további frekvenciákkal”, először Dunaújvárosban, de később akár további városokban is. (A Karc FM már így is szépen terjeszkedett az elmúlt időszakban, hiszen a Lánchíd Rádió vidéki frekvenciáit átvette.)

Szinte ugyanazok a pontozási szempontok, amelyek a Karc FM-nek kedveztek Budapesten

A dunaújvárosi frekvenciával kapcsolatos teóriát erősíti az is, hogy a pályázati kiírás értékelési szempontjai között megjelentek olyan elemek, amelyek amúgy eddig nem voltak jellemzők egy átlagos helyi rádiós pályázatra:

„A dunaújvárosi frekvencia kiírásában a pontozásnál olyan tematikus felosztás jelent meg, ami más pályázatoknál nem szokott. Olyan értékelési szempontokról van szó, amelyekkel a Karc FM által használt budapesti 105,9 MHz 2014-es pályázati kiírásában lehetett találkozni”

– hívta fel a figyelmünket forrásunk, aki gyorsan meg is tudta mutatni, miről van szó. Ha megnyitjuk a budapesti Karc FM által eddig használt budapesti 105,9 MHz rádiós pályázat értékelési szempontjait tartalmazó, 2014 júniusában publikált PDF 10. oldalát, annak elemeit szinte szó szerint láthatjuk visszaköszönni a dunaújvárosi, folyamatban lévő pályázat kiírás 12-13. oldalán. Forrásunk épp ezért kész lenne akár fogadást is kötni rá, hogy a frekvencián idővel a Karc FM fog majd sugározni, hiszen a Karc FM karakterére jellemző ez a pályázati kiírás. Ilyen elem, hogy

  • 10 pont jár azért, ha az éjszakai órák (23.00-05.00) nélküli napi műsoridőben 9 (kilenc) alkalommal legalább 3 (három) perc egybefüggő hírműsorszámra vonatkozó vállalást tesz a pályázó,

továbbá, hogy

  • a pályázó 15 plusz pontot kaphat, ha fogyasztóvédelmi, egészségvédelmi, környezetvédelmi, kulturális ajánló témájú műsorszámot tesz közzé legalább hetente 120 percben. Ha ugyanezeket a műsorokat heti 90 percben vállalja, 10 pont, 60 perc esetén 5 pont jár.
  • Plusz pont jár akkor is, ha a pályázó vállalja, hogy idegen nyelvű műsort is sugároz majd: 4 pont, ha napi minimum 16 perc, és 2 pont, ha legalább napi 8 perc vállalást tesz az illető.

A Media1 forrásai annak ellenére tartják szinte biztos befutónak a Karc FM-et, hogy egyelőre hivatalosat nem is tudni arról, hogy a cég elindul-e a frekvenciapályázaton, ezzel kapcsolatban legfeljebb sejtéseink lehetnek, ugyanis a pályázati eljárás még az elején tart, tehát még bárki beadhat pályázatot, amire az említett időpontban, 2019. február 11-én lesz lehetőség. (Ehhez segítséget ide kattintva találnak az érdeklődők.)

A Médiatanács nem válaszol

A Media1 még kedden kérdéseket küldött a Médiatanácsnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatóságán keresztül. A két kérdés, amit küldtünk, a következő volt:

  • Mi az oka, hogy a dunaújvárosi rádiós pályázatot úgy írták ki, hogy az megegyezik a Karc FM meglévő frekvenciájának rádiós pályázatában vállalt tematikus felosztással?
  • Más rádiós pályázatoknál is előfordul-e, hogy a pályázati kiírásba ugyanilyen tematikus felosztás szerinti pontozást tesznek bele?

Válasz sajnos mostanáig nem érkezett, pedig nem bonyolult kérdésről van szó – mindenesetre ha később mégis jönne reakció a hatóságtól, arról természetesen frissítésként beszámolunk.

Gajdics Ottó: Nem publikus a terjeszkedési stratégiánk

A Media1 egyébként péntek reggel utolérte a jobboldal emblematikus figuráját, Gajdics Ottót, a Karc FM főszerkesztőjét is a kérdéssel, hogy tervezik-e elindulásukat a pályázaton. Telefonon a főszerkesztő először visszakérdezett, hogy kiírták-e a pályázatot, majd amikor felvilágosítottuk, hogy igen, azt mondta, nem publikus a terjeszkedésükkel kapcsolatos stratégiájuk, így nem adhat felvilágosítást, hogy a pályázaton elindulnak-e. Hozzátette, későbbiekben, ha esedékes lesz, és valóban új helyen jelennének meg, arról úgyis értesülünk és meg tudjuk majd írni. Arra a felvetésre, hogy a rádiós piacon már előre sejteni vélik, hogy a Karc FM lesz a győztese a pályázatnak, azt mondta, ha ilyen tájékozottak vagyunk, nincs miről beszélnie velünk, majd elköszönt.

Simicska használta a frekvenciát mostanában

Az elmúlt időszakban, részben a Médiatanács közreműködésének is köszönhetően szinte minden jelentősebb városban megjelent az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos tulajdonában lévő Rádió 1, illetve a Class FM teljes kiszorítása után országossá vált a ma már a fideszes központi médiaalapítvány, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA/CEPMF) érdekeltségébe került Retro Rádió, valamint Mészáros Lőrinc közvetítésével szintén az alapítványnál landolt a balatoni Part FM és Kecskemét legnépszerűbb rádiója, a Gong Rádió. A Karc FM is nagyot megy azóta, hogy a miniszterelnök egykori jó barátja, az átmenetileg vele háborút folytató Simicska Lajos a választások után bezárta a Lánchíd Rádiót, és annak még megmaradó vidéki frekvenciáit átadta a Karc FM-nek, hozzásegítve ezzel a kormányközeli rádiót a bővüléshez, hogy többek hallgathassák például a Fidesz alapítójának, Bayer Zsoltnak a műsorait. A dunaújvárosi 99,1 MHz-es közösségi rádiós frekvenciát egyébként az elmúlt időszakban szintén a Lánchíd Rádió használta, de azt a Lánchíd Rádió nem sokkal azután, hogy Simicska Lajos kapitulált, és valamennyi vállalkozását átadta Orbán Viktorhoz köthető üzleti köröknek, visszaadta a cég a Médiatanácsnak. Ezért a frekvencia jelenleg néma.

Frissítés: Reagált az NMHH

Fenti cikkünk megjelenése után 3 nappal (közel egy héttel írásos kérdésünk után), 2019. január 21-én végül mégis reagált az NMHH. Válaszukban azt írják:

egyáltalán nem egyezik meg a két pályázatban található tematikus felosztás, legfeljebb egy-két elemükben hasonlíthatók össze, a pontozás és a súlyok is mások. Ugyanakkor látható, hogy a Budapest 92,1 MHz-es frekvenciára vonatkozó pályázati felhívásban ugyanezeket az elemeket használta a Médiatanács, illetve a Budapest 98,6 MHz-re vonatkozó pályázati felhívásban, az országos kereskedelmi pályázati eljárásban vagy a Budapest 96,4 MHz pályázati felhívásában is szempontként szerepeltek hasonló műsorszámokra vonatkozó előírások.

Kiemelt kép: Gajdics Ottó, a Karc FM főszerkesztője az Echo TV-ben
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások