fbpx
rádió

Zalában Vajna emberei nyerték a frekvenciát, Budapesten a Jazzy újrázhat

A Médiatanács e heti ülésén ezenkívül a Karc FM és a Rádió 1 bírságot kapott.

A Dél-Budapest 90,9 MHz rádiós frekvencia pályázatán az egyetlen ajánlatot benyújtó, jelenleg is műsort sugárzó pályázót, a Magyar Jazz Rádió Kft.-t nyilvánította nyertesnek a Médiatanács, jelentette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken délután. A médiaszolgáltató továbbra is közösségi jelleggel, 90,9 Jazzy Rádió néven sugároz majd műsort.

Zalában két frekvencia körül is változás lesz

A Zalaegerszeg 88,9 MHz pályázaton a testület döntése alapján az Andy Vajna kormánybiztos, a Rádió 1 tulajdonosának ügyvédjeinek (Litter Zsuzsanna, Biró Balázs) érdekeltségében lévő LB Rádió Kft. nyert, amely kereskedelmi jelleggel ad majd műsort. A nyertes pályázók a szerződéskötéstől számított, legfeljebb hét évre nyerik el a jogosultságot – a médiatörvény feltételeitől függően –, amely további öt évvel megújítható, közölte a grémium. (Az NMHH-s közlemény arra nem tér ki, hogy milyen néven fognak szolgáltatni, ezért erről kérdést küldünk a médiahatóságnak – ha válaszolnak, frissítünk.)

A Helikon Rádió helyére Rádió 1 kerül

A médiaszolgáltatók közös kérelmére a tanács engedélyezte a Zalaegerszeg 95,8 MHz-en sugárzó Rádió Zala Egyszemélyes Kft. hálózatba kapcsolódását a Radio Plus Kft. (a Rádió 1 üzemeltetőjének) budapesti jogosultságával, valamint azt, hogy a rádió 95,8 Rádió 1 néven szóljon tovább.

Az LB Rádió Kft. médiaszolgáltató kérésére a Médiatanács engedélyezte a hajdúböszörményi, hajdúszoboszlói, hajdúnánási és derecskei vételkörzetekben szóló 98,9 Rádió 1 elnevezés módosítását Hajdúsági Rádió 1-re. A szolgáltató kérését azzal indokolta, hogy Hajdúböszörményen kívüli többi településen nem a 98,9 MHz-en fogható az adó, így a jelenlegi megnevezés megtévesztő.

A testület véglegesítette és a honlapján közzétette a Dunaújváros 99,1 MHz-es helyi, és a Győr 96,4 MHz körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásait, előbbit közösségi, utóbbit kereskedelmi jellegű hasznosításra. Az ajánlatokat február 11-én és 20-án lehet majd benyújtani.

Megbüntették a Karc FM-et és a Rádió 1-et

A székesfehérvári és a hajdúnánási Rádió 1 adásában egy szeptemberi adáshéten kevesebb helyi közélettel foglalkozó, helyi mindennapi életet segítő műsorszámot tett közzé, utóbbi ezen felül számos esetben a hatósági szerződésében vállalttól eltérő szignált, és kevesebb magyar zenét tett közzé. A Médiatanács a hajdúnánási rádió szolgáltatóját 50 ezer forintra bírságolta, a székesfehérvári szolgáltatót pedig felszólította a jogkövető magatartásra.

A Karc FM egy októberi adáshéten amellett, hogy többet ismételt, a közszolgálati, illetve a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámból, a budapesti közlekedési hírekből, valamint gazdasági, pénzügyi és üzleti témájú műsorból is kevesebbet tett közzé, mint amennyit a szerződésében vállalt. A testület 40 ezer forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások