fbpx
Az M1 Hazudozók vádolják hazugsággal ak közmédiát című riportja

A köztévé szerint nem hamisítás, hogy úgy vágta össze a civil megszólalók nyilatkozatait, hogy az a Fidesz narratíváját szolgálja

Az M1 Híradó című műsorban az őket lebuktató 444-et hazugozták, majd „szerkesztői szabadságnak” nevezték a történteket, vagyis azt, hogy vágással az eredeti megszólalóktól kapott nyilatkozatokból fontos részeket hagytak el. A műsorban Soros Györgyöt is felemlegették és a 444 mellett a Telexet és az RTL-t is hazugnak nevezték.

A tőle lassan teljesen mindennaposnak mondható, a közszolgálatiságtól távoleső szélsőséges reakciót adta arra az ügyre az állami tévétársaság, hogy szerdán a 444 egyértelmű videós bizonyítékot adott közre arról, pontosan hogyan manipulálják az M1 Híradóban még az utcán elkapott civil megszólalók megszólalásait is, akiknek az ellenvéleményét egyszerűen kivágták az irányított kérdések után, és csak azokat a mondatrészeket hagyták meg, amelyek a Fidesz narratíváját szolgálják és Karácsony Gergely főpolgármestert gyengíthetik.

Ahogy a 444 kiszúrta, a válasz a botrányra alapvetően egyszerűen annyi volt, hogy az M1-en ismét elkezdtek sorosozni:

„Hazudozók vádolják manipulációval a közmédiát. A Telex, a 444 és az RTL néhány napja még azt állította, hogy az M1 nem számolt be arról, hogy Novák Katalin odament a tüntetőkhöz a Sándor-palota nyílt napján. Néhány óra sem kellett hozzá, máris elnézést kellett kérniük, mert kiderült, hogy hazudtak. Ma pedig abból írt cikket a Soros blogjának is nevezett 444, hogy hogyan készül szerintük egy manipulatív híradós anyag”

– hangzik el a kiegyensúlyozott híradózás szempontjából meglehetősen értelmezhetetlen felkonferálás a május 24-i, tegnap esti adásban 31:43-tól induló „Hazudozók vádolják manipulációval a közmédiát” című anyag, melyben egyúttal újból megismételték a kifogásolt, manipulált riportot, de azt már nem mutatták meg, hogy mi mindent vágtak ki az eredeti anyagból a civil megszólalóktól.

A még vágatlan, eredeti hangfelvételt – összevetve a kifogásolt, adásba került változattal – azonban visszanézhetik.

Kiszivárgott videón látható, hogyan manipulál a köztévé

Az M1 szerint a világon mindenhol így készül egy híradós összeállítás

„Mindenhol a világon úgy készül egy híradós összeállítás, hogy a riporter interjúkat készít, majd a szerkesztés során – a sokszor emlegetett szerkesztői szabadság elve alapján – kiválasztja a 3-4 perces interjúkból azokat a részleteket, amelyeket fontosnak gondol. Ezeket világszerte az angolból átvett soundbite-nak hívják, vagyis hangdarabnak” – hangzott el a magyarázat M1-en, teljesen elfedve azt, hogy itt kifejezetten manipulálták magukat a megszólaló autósokat is, akiknek valójában nem igazán az volt a véleménye, mint amit sugallni akartak a Lánchíd lezárásáról.

A bravúr tehát az, hogy „szerkesztői szabadságként” magyarázzák el, hogyan forgatják ki civilek véleményét is annak érdekében, hogy Karácsony Gergely főpolgármester várospolitikáját rossz színben tüntethessék fel.

A köztévé produkciójára egyébként a közvetve érintett Karácsony Gergely is reagált:

„Nézem, olvasom az újabb bizonyítékát a köztévé manipulációjának, hogyan hazudnak a kormánynak és a Fidesznek tetsző módon Budapestről, ezúttal a budapestiek szavait, véleményét kiforgatva. És bár hosszabb ideje tudjuk, hogy ami ott folyik, annak semmi köze a közszolgálathoz, mégis a gyomrom forog ettől újra meg újra. Azoknak viszont, akik gyanútlanul nézik ezt a hazugságözönt, akiket félrevezetnek, manipulálnak, akiknek kiforgatják a szavait, nekik tartozunk az igazsággal, a vélemények ütköztetésével.”

Tilos kommentálni a közmédia videóit

Alkoholszondára vitték az MTVA egyik munkatársát, nem találtak alkoholt a vérében, mégis kirúgták

A saját stábja hamisította meg Orbán szövegét? Szerintük technikai malőr miatt került ki egy rész a miniszterelnöki beszélgetés hangfelvételéből

Bende Balázs: A kérdésekkel provokáló újságíró megsértette a magyarokat

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borító:Az M1 Híradó Hazudozók vádolják hazugsággal ak közmédiát című riportja 2023.05.24-én
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások