fbpx
Zajlik az élő adás az MTVA gyártóbázisán egy vezérlőben

Alkoholszondára vitték az MTVA egyik munkatársát, nem találtak alkoholt a vérében, mégis kirúgták

Bár az alkoholszonda eredménye a jegyzőkönyv tanúbizonysága szerint azt mutatta ki, hogy Szente Zoltán, aki élő adások, például a Híradó technikai lebonyolításáért volt felelős, egyáltalán nem fogyasztott alkoholt és mindenben együttműködött a vizsgálata során, mégis megvált tőle az MTVA. A ma már Thaiföldön élő Szente a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) és Papp Dániel vezérigazgatóval kapcsolatos kálváriájának rövid története a Media1-en.

Különös körülmények között vált meg Szente Zoltántól, az MTVA egyik külső munkatársától az állami médiavállalat. Szente élő tévéműsorok, például a Híradó technikai lebonyolításában vett részt, hosszú évtizedeket töltött el a tévés iparágban, már az MTV Szabadság téri épületében is számítottak a munkájára, ahol az adásbiztonság szempontjából kiemelten fontos tevékenységet végzett. Ilyen pozícióra csak megbízható, jó szakemberek kerülhetnek. (Borítóképünk abban a technikai helyiségben készült, ahol Szente Zoltán a munkáját végezte.)

„A kolléga végig teljeskörűen együttműködött”

Néhány hónappal ezelőtt, amikor Szente megérkezett szokás szerint az MTVA óbudai gyártóbázisára, a Kunigunda útján található épülethez, hogy ott megkezdje munkáját, váratlanul a biztonsági őrszolgálat már a belépéskor közölte vele, hogy nem mehet be, csak ha hajlandó elvonulni a kollégák jelenlétében egy alkoholvizsgálatra, ahol megnézik a véralkoholszintjét, hogy fogyasztott-e alkoholt.

Szente, bár megalázónak találta, hogy a munkahelyén így bánnak vele, és szondáztatni viszik, a hivatalos, pecséttel és aláírással ellátott jegyzőkönyv szerint „a kolléga végig teljeskörűen együttműködött.”

Alkoholszint: 0,00%

A szondáztató jegyzőkönyv szerint Szente Zoltán vérében nem volt nyoma semmiféle alkoholnak, a véralkoholszintje 0,00% volt az MTVA egyik irodájában (FBÖ) lebonyolított vizsgálat szerint. Szente Zoltán el is küldte portálunknak az ezt alátámasztó jegyzőkönyvet, melyen egyébként két tanú is szerepel, és a dokumentumot a szondáztatók illetékese is aláírta, valamint Szente is elfogadta a leírtakat.

Szente Zoltán, az MTVA volt munkatársának belépőkártyája
Szente Zoltán, az MTVA volt munkatársának belépőkártyája. Már nincs miért bemennie.

A jegyzőkönyvön egyébként a rendkívüli vizsgálat jogcímének, indokának mindössze annyit szerepeltettek, hogy „beléptetéskor a biztonsági szolgálat jelzése”, de arra nem tértek ki, hogy ténylegesen mi alapján kötelezték Szentét a vizsgálatra.

A Szente Zoltánon 2022 októberében elvégzett alkoholszondáztatás eredménye
A Szente Zoltánon 2022 októberében elvégzett alkoholszondáztatás eredménye

Miután az alkoholszonda teljesen tisztázta, hogy Szente nem fogyasztott alkoholt, vagyis a biztonsági szolgálat tévedett vele kapcsolatban, a televíziós szakember úgy érezte, hogy méltánytalanság érte őt, hiszen nem épp diszkréten történt mindez: sokan látták, hogy őt alkoholszondára vitték, gyanúsnak találják. Szente szeretett volna beszélni a történtekről az MTVA vezérigazgatójával, Papp Dániellel. (Papp Dániel az, aki a bíróság jogerős ítélete szerint a nevéhez fűződő korábbi ismert esetek miatt jogszerűen nevezhető hírhamisítónak.)

Szente bekopogott a vezérigazgatói titkárságra, ahol időpontot próbált kérni Papp Dániel asszisztensén, Vécsey Mónikán keresztül a vezérigazgatóhoz, hogy valahogy próbálják meg a Szente becsületén esett csorbát kiküszöbölni. Később azonban a vezérigazgatói asszisztens sms-t küldött neki arról, hogy a vezérigazgató utánanézett az ügynek és nem tud semmit sem tenni Szente ügyében.

Gyorsan ki is rúgták

Papp tehát nem állt ki a magát a sokak láttára megvalósult, alkoholszondára citálás miatt megalázva érző munkatárs mellett, sőt. Szente nem sokkal később értesítést kapott, hogy nem folytathatja tovább a munkáját, így már a külsős megbízási szerződésének december végi lejárata előtt jelezték neki, hogy nem kívánnak vele tovább dolgozni és a következő időszakban már nem folythatta megszokott munkáját.

Szente a Media1-nek nyilatkozva azt mondta, különösen fájlalja, hogy Papp Dániel nem állt ki mellette, holott ő bizalommal fordult az elsőszámú vezető felé, amikor felvitte számára a szondáztatás jegyzőkönyvét, ők pedig mindössze egy sms-t küldtek az ügy kapcsán, személyesen nem kommunikáltak vele.

Budapest, 2023. március 10. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója beszédet mond a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai székházában tartott díjátadó ünnepségen, amelyen kiemelkedő munkatársait díjazta a közmédia 2023. március 10-én.
Budapest, 2023. március 10. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója beszédet mond a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai székházában tartott díjátadó ünnepségen, amelyen kiemelkedő munkatársait díjazta a közmédia 2023. március 10-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán.

Az ellehetlenülés után külföldre kényszerült

Kérdésünkre, hogy miért vihették el a szondára, Szente azt mondta, fogalma sincs, mert ő nem adott rá semmiféle okot, ápoltan és tiszta tudattal érkezett a munkába, mint mindig, ráadásul egy betegsége miatt sosem iszik alkoholt. (Szente az orvosi papírt is bemutatta betegségéről.) Szente azt mondta, nem tud arról, hogy készült mással is aznap szondáztatás, úgy érzi, kipécézték őt a biztonsági szolgálat emberei, nem tudja, miért.

Szente azóta Thaiföldön él, mivel az ügy óta Magyarországon teljesen ellehetlenült, nem kapott munkát sehol sem.

Szente Zoltán, az MTVA volt munkatársának belépőkártyája
Szente Zoltán, az MTVA volt munkatársának belépőkártyája

Az MTVA hallgat

A Media1 szerette volna megismerni az ügyben az MTVA álláspontját is. Még március közepén – azaz két hónappal ezelőtt – kérdéseket küldtünk az MTVA-nak, kérve, hogy ismertessék, ők hogy látják az esetet, mi az oka, hogy Szente Zoltánnal nem folytatják tovább a munkát és érdeklődtünk arról is, hogy mi indokolta az alkoholszondára küldést, illetve ha már alkoholszondára küldenek valakit, akinek egyébként nem volt alkohol a vérében, nem lehetett-e volna mindezt diszkrétebben, úgy megtenni, hogy ne lássák mások is, hogy elviszik őt, hiszen így a kollégájuk megalázva érezte magát.

Érdeklődtünk arról is, hogy mi az oka, hogy annak ellenére, hogy teljesen tisztázta a szonda, hogy a munkatárs nem fogyasztott alkoholt, mégsem foglalkoztatták tovább, de az MTVA Sajtóirodája csak olvasási visszaigazolást küldött kérdéseink után, érdemi válasz, magyarázat az elmúlt két hónapban nem érkezett.

Süsü miatt fegyveresek hatoltak be az egyik legismertebb magyar youtuber lakásába

Számonkérték az MTVA vezérét, minek privát autómosó 58 millióért a közmédiának

Vámos Miklós nem mehet a közmédia rádióiba

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon. Megtalál minket Facebookon is. Kérheti híreinket Telegramon is.

Borító: Zajlik az élő adás az MTVA gyártóbázisán egy vezérlőben. Fotó: Media1 / olvasónktól
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások