fbpx
Orbán Viktor interjút ad a Kossuth Rádiónak.

A saját stábja hamisította meg Orbán szövegét? Szerintük technikai malőr miatt került ki egy rész a miniszterelnöki beszélgetés hangfelvételéből

Elhangzik – kivágják – feltöltik – észreveszi valaki – törlik – feltöltik ismét.

Benyó Rita, a Szabad Európa újságírója vette észre és posztolt róla a közösségi médiában, hogy a miniszterelnök stábja úgy töltötte fel Orbán Viktor YouTube-csatornájára a péntek este, a Kossuth Rádióban sugárzott szereplését, hogy abból kivágtak egy részt.

A kivágott részletben többek között az állt, hogy

Ukrajna egy része ősi magyar föld, ami most Ukrajnához tartozik”.

A Soundcloud audiómegosztón meghallgatható a teljes, vágatlan változat a miniszterelnökkel folytatott beszélgetésből. A kérdéses rész körülbelül 12:00-től kezdődik.

Maga a fenti kijelentés egyébként amellett, hogy egy háború közepén Ukrajna részéről akár fenyegetésnek is felfogható, így veszélyezteti Magyarország biztonságát, valamint az orosz agresszió árnyékában nem túl ízléses felvetni, szövegszerűen igaz, hiszen „Ukrajna egy része”: Kárpátalja valóban Magyarország része volt ezer évig.

Ezért is érthetetlen, hogy – amellett, hogy minden etikai elvvel ellentétes eltitkolni egy részt egy politikusnak a médiában elhangzott beszélgetéséből – Orbán kormányfő stábja miért döntött a hamisítás mellett.

Végképp eltörölni

Miután Benyó Rita észrevette, hogy kikerült a kérdéses rész a beszélgetésből és bejegyezést tett közzé róla, Orbán stábja a vágott videót hirtelen eltüntette.

Hogy fokozódjék a zűrzavar, a kormány YouTube-csatornáján a teljes változat szerepel.

Már megint a technikának az a fránya ördöge

Reagált az esetre Benyó Ritának szombaton Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár, Orbán Viktor sajtófőnöke. (A Szabad Európa újságírója megjegyezte, hogy nagyon régóta nem kapott választ Havasitól a hivatalos megkereséseire, ám a helyettes államtitkár most megtörte a csendet.)

Havasi azt írta, hogy párhuzamosan közvetítették a YouTube-on és a Facebookon Orbán Viktor péntek reggeli beszédét (a Media1 szándékosan nem használja a miniszterelnök Kossuth Rádiós szerepeléseire az „interjú” kifejezést, hiszen a beszélgetések nem felelnek meg egy interjú szakmai alapkövetelményeinek – a szerk.), ám a YouTube-on „pár pillanatra” megszakadt, majd „magától folytatódott” a jel.

És hát éppen annál a bizonyos, Ukrajna területi integritását érintő résznél történt ez.

„Így lett »ugrás« a YouTube élőben”

– írja az újságírónak a sajtófőnök, aki azt is közölte, hogy azóta már cserélték, feltöltötték a teljes változatot is.

Emlékezetes, hogy márciusban az MTVA is „technikai hibára” hivatkozott, és visszautasította a cenzúra vádját, miután kiderült, hogy egy szentmise-közvetítésből éppen egy, a kormánynak kellemetlen rész tűnt el.

Reagált a közmédia Hadházy Ákosra, aki szerint misét cenzúrázott a Kossuth Rádió

Orbán Viktor háborúpártisággal vádolta meg a „baloldali” sajtót, ami szerinte azért van így, mert külföldről finanszírozzák

Orbán: Majd akkor adok interjút, ha lesz mondanivalóm

A magyarok mutatták meg az amerikai politikusnak, hogy ki lehet tiltani rendezvényekről a sajtót

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Orbán Viktor interjút ad a Kossuth Rádiónak. Fotó: Facebook / Orbán Viktor
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások