fbpx
Flood Hub, a Google árvíz-előrejelző platformja.

Magyarországra is kiterjeszti a Google az árvíz-előrejelző szolgáltatását

A természeti katasztrófák gyakorisága és intenzitása az éghajlatváltozás miatt folyamatosan növekszik. Az árvizek az emberek biztonságát és megélhetését fenyegető legfőbb éghajlati veszélyek közé tartoznak, és becslések szerint évente több mint 250 millió embert érintenek világszerte, mintegy 10 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okozva – írja a Media1-hez eljuttatott közleményében a Google.

A Google már régóta dolgozik azon, hogy a mesterséges intelligencia (MI) segítségével segítsen kezelni az éghajlati válságot, illetve a veszélyeztetett közösségeknek biztonságban maradni és alkalmazkodni az éghajlatváltozás hatásaihoz. Ezen erőfeszítések részeként most 80 országra terjeszti ki árvíz-előrejelzési kapacitásait. A szolgáltatás 60 új, afrikai, ázsiai-csendes-óceáni, európai, dél- és közép-amerikai országgal bővül, köztük Magyarországgal is.

7 nappal előbb meglesz az információ

A kormányok, segélyszervezetek és magánszemélyek ezekben a régiókban mostantól akár már hét nappal korábban (48 órával hamarabb mint tavaly) hozzáférhetnek a kritikus információkhoz. Így a Flood Hubnak, a Google platformjának köszönhetően felkészülhetnek az árvizekre és alkalmazkodhatnak a változó körülményekhez. A felület 460 millió ember által lakott területen jeleníti meg a folyóvízi árvizek előrejelzéseit, megmutatva, hogy azok mikor és hol fognak bekövetkezni.

A felület most már olyan régiókat is érint, ahol a lakosság a legnagyobb számban van kitéve árvízveszélynek, ilyen például Hollandia, Vietnám, Mianmar, Laosz és Kambodzsa. Emellett olyan országokat is tartalmaz, ahol jellemzőek a szélsőségesebb időjárási viszonyok, mint amilyen Európában Belgium, Spanyolország és Németország, vagy a közép-amerikai Dry Corridor Nicaraguában, Hondurasban és Guatemalában.

A Google emellett azon dolgozik, hogy tovább bővítse az árvíz-előrejelző riasztásokat a Keresőben és a Térképen. A vállalat célja, hogy az információk akkor álljanak a felhasználók rendelkezésére, amikor a legnagyobb szükségük van rá.

Az emberek árvizekkel szembeni segítése mesterséges intelligencia használatával

A Google 2018-ban indította el az árvíz-előrejelzést Indiában, és terjesztette ki Bangladesre, hogy ilyen módon segítsen az éves árvizek katasztrofális következményeivel való megküzdésben. A globális MI és gépi tanulási előrejelző modellek fejlődésének köszönhetően 2022-ben további 18 országban kezdte el alkalmaznia technológiát, megnyitva az utat a mai globális terjeszkedés előtt.

A mesterséges intelligencia különféle, nyilvánosan elérhető adatokat, például időjárás-előrejelzéseket és műholdképeket dolgoz fel. A technológia ezután két modellt kombinál: a “hidrológiai modellt”, amely egy folyóban áramló víz mennyiségét jelzi előre, valamint a belvíz modellt, amely megjósolja, hogy mely területek lesznek érintettek, illetve milyen mély lesz a víz.

Flood Hub, a Google árvíz-előrejelző platformja.
Flood Hub, a Google árvíz-előrejelző platformja. Fotó: Google sajtóiroda.

Az éghajlati kockázatnak kitett közösségek támogatása

A Flood Hub része a Google válságkezelési munkájának, amelynek célja, hogy az emberek a kritikus pillanatokban – beleértve az erdőtüzeket és a földrengéseket is – megbízható információkhoz és erőforrásokhoz jussanak. A vállalat több mint egy évtizede dolgozik együtt az első vonalbeli és vészhelyzeti dolgozókkal, hogy közösen olyan technológiát és programokat fejlesszenek ki, amelyek növelik a biztonságot, segítik az emberek tájékoztatását és a veszélytől való védelmét.

Ezen túlmenően az árvizeknek kitett, de a riasztásokhoz közvetlenül nem hozzáférő közösségek támogatása érdekében a Google.org olyan szervezetekkel is együttműködik mint az Indiai Vöröskereszt és a Yale Egyetem Inclusion Economics csapata. A képzett, motivált és megbízható önkéntesekből álló közösség offline riasztási hálózatokat hoz létre, amelyek felerősítik a Flood Hub figyelmeztetéseinek hatókörét. Az egyetemen dolgozók csapatának legfrissebb eredményei alapján a helyi önkéntesekkel rendelkező közösségek 50%-kal nagyobb valószínűséggel kaptak riasztást még azelőtt, hogy a víz elérte volna a területüket – ez a tényező élet-halál kérdése lehet.

Miközben a Google továbbfejleszti a mesterséges intelligencia alapú globális árvíz-előrejelző modelljeit, azt ígéri közleményében, továbbra is támogatni fogja a veszélyeztetett közösségeket az éghajlatváltozás hatásainak mérséklését célzó technológia segítségével.

Megvizsgálták a Google felhasználóit, hogyan viselkednének a média tartalmai nélkül, és ez alapján milliókat kellene adnia a keresőóriásnak a médiumok számára

Kiderült, mennyi bejegyzést törölt Magyarországon a Facebook, a Tiktok és a Google a dezinformáció elleni harc jegyében

Hajdú Péter máris milliós összeget kap havonta a YouTube-ra készülő Frizbi-videók után

Egy videóban beismerte Szalai Szilárd, a PestiSrácok egyik műsorvezetője, hogy nem is lehettek volna a YouTube-on – Jeszenszky Zsolt a hétvégén még a Holokauszttal vont párhuzamot a nemrég történt letiltás miatt

Ismét integethetnek a magyarok a Google kamerás autóinak

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Flood Hub, a Google árvíz-előrejelző platformja. Fotó: Google sajtóiroda.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások