fbpx
Niedermüller Péter 2020. január 23-án az ATV A nap híre című műsorában.

Jogerősen is elvesztette az ATV a „rémisztő képződmény”-pert – a televízió beletörődik az ítéletbe

Az ATV A nap híre című műsorának vendége volt 2020 januárjában Niedermüller Péter DK-s polgármester, majd a politikus ott elhangzó, a kormány családpolitikájának kirekesztő jellegét bíráló szavaival összefüggésben megbírságolta a Médiatanács a televíziót. A televízió ezt a határozatot azután bíróságra vitte, de mint a Media1 megtudta, az ATV jogerősen is elvesztette a pert.

Az ATV megerősítette a Media1 erre vonatkozó értesülését. Mint a sajtókapcsolatokért felelős munkatársuk válaszából is kiderül, bíróságon ugyan megtámadták a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának a Niedermüller-ügyben született elmarasztaló határozatát, de a bíróság elutasította a televíziós társaság keresetét, majd a csatorna ezután a Kúriánál felülvizsgálattal élt, ám ennél a bírósági fórumnál sem jártak szerencsével, ugyanis a legfőbb bírói grémium helybenhagyta a korábbi ítéletet, és a Médiatanácsnak adott igazat.

A Media1 kérdésére, hogy esetleg megpróbálták-e nemzetközi jogi fórum, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé vinni az ügyet (ahogy azt tették korábban más ügyben a Médiatanács ellen, sikerrel), a csatorna sajtóosztálya nemmel reagált, tehát beletörődtek az ítéletbe:

„Nem fordultunk ennél az ügynél a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához” – írták.

A Budapest VII. kerületi, erzsébetvárosi DK-s polgármester a Fidesz-kormány családpolitikájának kirekesztő jellegét elemezve úgy fogalmazott a Médiatanács által jogsértőnek talált adásban:

„Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy »rémisztő képződmény« középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük, bocsánatot kérek. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.”

A Fidesz és ifjúsági szervezete, a Fidelitas az adást követően „béketüntetést” szervezett az elhangzottak miatt. A béketüntetésen egyébként erőszak is történt az akkoriban a HVG újságírójaként dolgozó Hont András újságíróval szemben.

Ezenkívül bejelentés érkezett a médiahatósághoz, azt vélelmezve, hogy Niedermüller a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat nevezte rémisztő képződménynek a műsorban. Annak ellenére, hogy Niedermüller polgármester azt hangoztatta, hogy a szavait félremagyarázták, hiszen ő épp a kirekesztés ellen szólalt fel és azt nevezte rémisztőnek, amit látni vélt ez ügyben, az ATV az Egyenes beszéd című műsorában elnézést kért a nézőitől a politikus szavai miatt.

A nap híre című műsorban a politikus vendégtől elhangzott mondatok miatt a Médiatanács előbb a gyűlöletkeltés és kirekesztés tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezés állítólagos megsértése miatt hatósági eljárást indított, majd annak ellenére, hogy az ATV azt kérte, hogy a Médiatanács az eljárást szüntesse meg, mert véleményük szerint a jogszabályi rendelkezéseket nem sértették meg, a hatóság „megbélyegző kijelentésnek” minősítette az elhangzottakat és 2020 ápriliásban megbírságolta az ATV-t.

A testület az eljárásban megállapította, hogy a politikus szájából elhangzott kifejezések kirekesztő tartalmúak voltak. Egy, a jogsértés tényét tartalmazó közlemény közzétételére, és 100 ezer forint összegű bírság megfizetésére kötelezték az ATV-t.

E médiatanácsi határozatot támadta meg az ATV először a Fővárosi Törvényszéken majd a Kúrián – a fentiek szerint tehát sikertelenül.

Megbírságolja az ATV-t a Médiatanács Niedermüller Péter DK-s polgármester szavai miatt, a csatorna perel

Új évaddal jelentkezik Gundel Takács Gábor népszerű vetélkedője – bejelentések az ATV vezérigazgatójától a Digital Media Hungary-n

Átigazolt az MSZP-t 20 éve szolgáló sajtós a DK-s Niedermüller Péterhez

Videón, amint elveszik a hvg.hu újságírójának szemüvegét és a 444.hu mikrofonját a fideszes béketüntetésen

A rendőrség nyomoz, a médiaszakma együtt tiltakozik a tegnapi fideszes tüntetésen történtek miatt

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Niedermüller Péter 2020. január 23-án az ATV A nap híre című műsorában. Fotó: YouTube,
ATV Magyarország.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások